Bekijk onze pagina met informatie over het coronavirus

75 jaar vrijheid

In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

In het kader van 75 jaar vrijheid organiseren tal van landelijke, regionale en lokale partijen door het hele land herdenkingen, vieringen, lesprogramma’s en tentoonstellingen. Zo ook in de gemeente Heerenveen.

Let op! vanwege het Coronavirus is het onduidelijk of genoemde activiteiten plaatsvinden omdat alle evenementen tot 1 september 2020 zijn verboden. Misschien komen er mogelijk alternatieven. Deze agenda is daarom onder voorbehoud. 

Deze agenda gaat over de jaarlijkse herdenkingen op 4 mei (Dodenherdenking), 15 augustus (Herdenking Indiëgangers) en 8 november (Herdenking Soarremoarre). Het geeft ook een overzicht van de eenmalige activiteiten rond het thema 75 jaar Vrijheid. De eenmalige activiteiten worden meestal door inwoners en organisaties zelf bedacht en georganiseerd. Van tentoonstelling, kunstwerk, lezing, lessen voor de schooljeugd tot bevrijdingsfeesten en een film.

In het nieuwsbericht 4 mei leest u over de invulling.

 

Agenda 75 jaar vrijheid

Deze agenda geeft een overzicht van de activiteiten die bekend zijn bij de gemeente Heerenveen en de stichting werkgroep Oud-Heerenveen (onder voorbehoud van wijzigingen in datum, tijdstippen en weersomstandigheden).

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Lees meer hierover op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Herdenking crash Wellington bij Soarremoarre. In de nacht van 7 op 8 november 1941 is een squadron met zes Nieuw-Zeelandse en Engelse vliegeniers verongelukt. Dat wordt jaarlijks herdachte bloemen bij het monument gelegd, kinderen van CBS De Finne lezen gedichten voor en na afloop komt men bijeen in de Doelhofkerk in Aldeboarn.

Tentoonstelling (over)leven in Jappenkamp met gouaches van Cor Rumondor in een expositieruimte begane grond linksaf in gebouw De Heerenveense School. De gemeente heeft dit werk in 1995 als geschenk van de maker, voormalig inwoner van Heerenveen, ontvangen. Hij heeft de verhalen van zijn moeder, die de Jappenkampen heeft overleefd, indringend vastgelegd. Bezoekadres van de expositieruimte is Minckelersstraat 11.

De stichting Bibliotheken Mar en Fean organiseert in de Bieblocaties Akkrum, Jubbega en Heerenveen in de gemeente Heerenveen: Het lokale verhaal van verzetshelden. Dat kan de ene keer een spreker zijn, maar ook een fototentoonstelling, boekje , lezing of verhalenmiddag.  Zie voor meer info en definitieve data op: de website van Bibliotheken Mar en Fean

In gemeente Heerenveen, vanaf 18.00 uur vlaggen halfstok tot zonsondergang.

De gemeente Heerenveen plaatst vlak voor 4 mei bij de verschillende herdenkingsmonumenten in onder meer Akkrum, Heerenveen, Katlijk, De Knipe, Nieuwehorne en Nieuweschoot tijdelijk bakken met in bloeiende tulpen. Dit is in aansluiting op de landelijke actie van ‘Stichting FreedomFlame NL’. De tulp die bij deze actie is toegepast heet ‘Freedom Flame’ (vrijheidsvlam) en is geel met een rood streepje (symbolisch voor de vrijheidsvlam). Met dit symbool wordt de boodschap achter de vrijheidsvlam aangeduid: de uitspraak van Fieldmarshal Bernard Law Montgomery op 13 september 1948 bij het ontsteken van het vrijheidsvuur:

“Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world”.

Zie voor meer info de website Freedom of Flame.

Op het Ketliker Skar heeft It Fryske Gea op 21 -11-2019 drie kunstwerken onthuld als herdenking aan de munitiedroppings 75 jaar geleden. De kunstwerken zijn 6 meter hoog in de vorm van munitiekokers, deze bieden nu bescherming aan vleermuizen in dit gebied. Het droppingsveld is onderdeel van een wandelroute en start bij informatiecentrum It Beekpronkje.

Website It Fryske Gea

Fotoimpressie

Klik om te vergroten

.