Briefstemmen

Als u 70 jaar of ouder bent dan kunt u bij deze Tweede Kamerverkiezing ook per brief uw stem uitbrengen.

Opties om te stemmen

Bent u 70 jaar of ouder? Dan krijgt u voor de Tweede Kamerverkiezing van 2021 een zogenoemde stempluspas. Die ontvangt u ook uiterlijk op 3 maart 2021. Met de stempluspas kunt u als 70-plusser:

 • zelf stemmen in het stemlokaal op 15, 16 en 17 maart 2021, of
 • iemand machtigen om voor u te stemmen, of
 • stemmen per brief.

Het stemmen per brief is uiteraard geen verplichting.

Briefstempakket

U ontvangt uiterlijk 3 maart uw stem(plus)pas. 70-plussers ontvangen uiterlijk 11 maart een tweede envelop met de documenten die nodig zijn om per brief te stemmen. Bent u 70+ en heeft u de tweede envelop niet ontvangen of bent u het kwijt? Dan kunt u nieuwe briefstembescheiden voor woensdag 17 maart 21.00 uur ophalen bij het gemeentehuis, u hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Meer informatie kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid: Ik ben 70 jaar of ouder. Wat heb ik nodig om bij de Tweede Kamerverkiezing per brief te stemmen?

Retourenvelop opsturen of inleveren

U kunt de retourenvelop kunt u op 2 manieren inleveren:

Stop uw retourenvelop in de bekende oranje (PostNL) brievenbus bij u in de buurt of lever deze in bij een PostNLpunt. Stemmen per post kan tot uiterlijk 12 maart 17.00 uur. Dan wordt uw brief op tijd bezorgd en kunnen we uw stem meetellen.

Of u brengt de retourenvelop naar de receptie van het gemeentehuis, Crackstraat 2 in Heerenveen (dus niet in de stemtent!) op 10, 11, 12, 15 en 16 maart tussen 8.30 – 17.00 uur of op 17 maart van 7.30 – 21.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid: Waar kan ik mijn stem per brief voor de Tweede Kamerverkiezing 2021 afgeven?

Stempluspas kwijt of niet ontvangen

U kunt geen vervangende stempluspas meer aanvragen. Dit kon tot en met 12 maart j.l Meer informatie kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid: Wat moet ik doen als ik mijn stempas niet heb ontvangen of kwijt ben?

Wat is briefstemmen

Bent u 70 jaar of ouder? Dan krijgt u voor de Tweede Kamerverkiezing van 2021 een zogenoemde stempluspas. Die ontvangt u ook uiterlijk op 3 maart 2021. Met de stempluspas kunt u als 70-plusser:

 • zelf stemmen in het stemlokaal op 15, 16 en 17 maart 2021, of
 • iemand machtigen om voor u te stemmen, of
 • stemmen per brief.

Het stemmen per brief is uiteraard geen verplichting.

Daarnaast ontvangt u het Briefstempakket met daarin:

 • Uitleg over het briefstemmen
 • Een stembiljet met een envelop
 • Een retourenvelop
Stemmen per brief, hoe doe ik dat?

U krijgt het stemformulier en de stempluspas afzonderlijk toegestuurd. De stempluspas ontvangt u uiterlijk 3 maart, het stembiljet en de enveloppen ontvangt u uiterlijk 11 maart.

Hoe kunt u per brief stemmen?

 1. Vul het stembiljet in met de stem van uw keuze (net als anders in een stemhokje)
 2. Stop het ingevulde stembiljet in de stemenvelop
 3. Stop de stemenvelop én uw stempluspas inclusief uw handtekening in de retourenvelop
 4. Stuur uw retourenvelop per post op of lever het in bij het inleverpunt in het gemeentehuis.

 

Wanneer kan ik per brief stemmen?

U kunt uw stem per post uitbrengen zodra alle bescheiden zijn ontvangen. Briefstemmers ontvangen de stempluspas uiterlijk 3 maart en het stembiljet met bijbehorende enveloppen uiterlijk 11 maart.

Stemmen moeten voor 17 maart 21.00 uur binnengekomen zijn. Anders tellen ze niet mee, Stemmen per post kan tot uiterlijk 12 maart 17.00 uur. Dan wordt uw brief op tijd bezorgd en kunnen we uw stem meetellen.

Waar is het inleverpunt voor briefstemmen?

In de gemeente Heerenveen is er 1 inleverpunt. U kunt op woensdag 10 maart, donderdag 11 maart, vrijdag 12 maart, maandag 15 maart en dinsdag 16 maart van 08.30 tot 17.00 uur en op woensdag 17 maart van 07.30 tot 21.00 uur uw retour-envelop inleveren bij het Gemeentehuis, Crackstraat 2 in Heerenveen.

Op deze dagen en tijden is er iemand aanwezig om de retour-envelop in ontvangst te nemen.

Kan ik als 70plusser ook fysiek gaan stemmen?

Met uw Stempluspas mag u ook fysiek gaan stemmen op woensdag 17 maart 2021.

Wij willen u echter dringend adviseren om gebruik te maken van het voorrecht om per brief te mogen stemmen.

Bekijk het filmpje: hoe werkt briefstemmen?

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.