Corona: algemene informatie

Er is een avondklok van 22.00 ‘s avonds tot 4.30 uur ‘s ochtends. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. 

Eerste stap openingsplan per 28 april

We verwachten dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten eind april gaat afnemen. Daarom zetten we op 28 april voorzichtig de eerste stap van het openingsplan.

Update 13 april:

Als het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen daalt en we de basisregels blijven volgen, kunnen we langzaam de coronamaatregelen loslaten. Met het openingsplan wordt stap voor stap steeds meer mogelijk.

Update 23 maart:

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Zie ook de poster met het overzicht van de maatregelen. (PDF 182 kB)

Update 8 maart:

Vaccinaties bieden perspectief, maar het hoge aantal coronabesmettingen geeft nu geen ruimte voor versoepelingen. Nederland blijft tot en met 30 maart in lockdown. Per 16 maart gelden een aantal kleine aanpassingen. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Landelijke informatie

Heeft u vragen of wilt u meer actuele informatie over het coronavirus? Op onderstaande websites leest u meer over het coronavirus.

Er is een landelijk informatienummer voor alle vragen over corona. Telefoonnummer: 0800-1351 (7 dagen per week van 8.00 tot 22.00 uur).

Maakt u zich zorgen over uw eigen gezondheid? Dan kunt u (tijdens kantooruren) contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Infectieziekten van GGD Fryslân via: 088 22 99 222, of natuurlijk met de eigen huisarts.

Heeft u na het lezen van de informatie op bovengenoemde websites nog vragen over het virus? Dan kunt u ook contact opnemen met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid, via 0800-1351. Vanuit het buitenland is dit nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351.

Eenvoudige uitleg over corona

Op de website Corona Steffie legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit.

Hulp bij thuisquarantaine

Meer informatie over thuisquarantaine leest u op de website van de Rijksoverheid.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn dezelfde maatregelen als die gelden voor de griep en verkoudheid:

  • Regelmatig de handen wassen;
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg.
  • Schud geen handen
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar