Corona: recreatie, toerisme en vrije tijd

Op locaties zoals recreatieparken, campings en jachtverhuur geldt dat eigenaren maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Volg de richtlijnen van het RIVM. 

Anderhalvemeter-regeling 13 juli voor toerismesector

Vanaf 13 juli 2020 kunnen ondernemers in de Friese recreatie- en toerismesector een bedrag aanvragen uit de nieuwe anderhalvemeter-regeling. De provincie geeft tot €1500,- subsidie voor aanpassingen die bedrijven moeten realiseren voor de anderhalvemeter-economie.

Er is bijna 1 miljoen euro beschikbaar. Aanvragen kan bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, via www.snn.nl/anderhalvemeterregelingfrl.

Groepsaccommodaties

Groepsaccommodaties hoeven in principe niet te sluiten. Wel is het voor de meeste groepsaccommodaties praktisch onuitvoerbaar om aan de maatregelen te voldoen. Daarbij is de ondernemer aansprakelijk en kan hij niet garanderen dat de gasten aan de aangescherpte maatregelen voldoen.

Horeca

In restaurants, cafés en op het terras, binnen en buiten, houden gasten altijd 1,5 meter afstand tot elkaar (tenzij ze uit 1 huishouden komen), hebben ze een vaste zitplaats en worden hygiënemaatregelen nageleefd. Daarnaast geldt dat er altijd een reservering en gezondheidscheck dient plaats te vinden. In de horeca is het per 10 augustus verplicht om bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Kijk voor de volledige informatie op de website van de Rijksoverheid.

Terrassen mogen ruimer opgesteld worden

Vanaf 1 juni  mag de horeca haar terrassen weer openen. Op de terrassen moet wel de 1,5 meter afstand aangehouden worden. Daarom heeft de gemeente besloten dat de terrassen tijdelijk ruimer opgesteld mogen worden. Ondernemers hoeven geen extra precario te betalen of een vergunning aan te vragen.  De terrassen mogen tot 1 oktober 2020 blijven staan. Zie ook Richtlijnen tijdelijke uitbreiding terrassen 2020 (PDF 269 kB)

Looproutes in het centrum van Heerenveen

De afgelopen weken zien we het steeds drukker worden in het centrum van Heerenveen. Het aantal mensen gaat verder toenemen wanneer de maatregelen worden versoepeld.
Om de 1,5 meter afstand tussen mensen zo goed mogelijk te kunnen bewaren kiest de gemeente voor het invoeren van looproutes.

 • Op de Dracht en de Sieverstraat is voldoende ruimte, door rechts aan te houden kunnen mensen elkaar goed passeren.
 • In de stegen geldt éénrichtingsverkeer aangezien de stegen te smal zijn om elkaar op 1,5 meter afstand te passen.

Ter plekke worden de looprichtingen en looproutes aangegeven. OF bekijk het op de kaart looprichtingen centrum (PDF 991 kB)

Sanitaire voorzieningen

Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens mogen per 15 juni weer open.
Bij het openen gelden uiteraard nog steeds de RIVM-richtlijnen en de maatregelen van de Rijksoverheid. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het toepassen van deze richtlijnen en maatregelen binnen hun bedrijf en voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers bij de uitoefening van de werkzaamheden.

De voorschriften in de ‘1,5 meter protocollen’ dienen gevolgd te worden, kijk voor actuele protocollen op de website mijn corona protocol.

Recreatiehuisjes met eigen sanitaire voorziening mochten al eerder open zijn.

Openingstijden supermarkten

De openingstijden van supermarkten op zondag is tot 1 juni 2020 verruimd.

 • Eerste Pinksterdag is uitgesloten van de zondag openstelling.
 • De supermarkten mogen wel open op Tweede Pinksterdag. De supermarkten mogen open van 10-20 uur.

Zaterdagmarkt

De zaterdagmarkt vindt, ondanks het coronavirus, doorgang. Markten in Nederland hebben een belangrijke rol in de voedselketen en daarom is het van belang dat de zaterdagmarkt in Heerenveen nog gewoon door kan gaan.

De marktmeester controleert dat de marktkoopmannen zich houden aan de volgende maatregelen:

 1. De kramen moeten verspreid over de markt opgesteld worden, waardoor het mogelijk wordt om de drukte te spreiden en een onderlinge afstand te kunnen bewaren van 1,5 meter tussen de personen op de markt.
 2. Voedsel dat vers wordt bereid voor consumptie mag niet ter plaatse worden genuttigd. Alleen afhaal is toegestaan .
 3. Zit- of staan-mogelijkheden en andere uitstallingen buiten de marktkraam zijn niet toegestaan.
 4. Leegstaande en/of vrije marktplaatsen mogen niet vergeven worden aan zogenaamde meelopers. Een meeloper is iemand zonder vaste plek op de markt, die zich ’s ochtends meldt bij de marktmeester in de hoop een overgebleven plek te kunnen bezetten.
 5. Er dienen waarschuwingsborden geplaatst te worden waarop staat dat mensen 1,5 meter afstand moeten houden van elkaar en waarop ook de andere voorwaarden bij dit besluit kenbaar worden gemaakt.
 6. Er worden geen bezoekers toegelaten bij de inloopramen.
 7. Producten worden verpakt mee naar huis genomen. Denk aan groenten en vis.
 8. Bij elke kraam is voldoend desinfecterende gel of handzeep.
 9. Er moet voorkomen worden dat er handcontact is en er wordt zoveel als mogelijk pinpas betalingen gewerkt.

Daarnaast kunt u als consument ook een aantal maatregelen in acht nemen:

 1. Neem afstand en houd afstand als er een rij wachtende is. Attendeer andere hier ook op.
 2. Betaal zo veel mogelijk met de bankpas
 3. Als u met cash betaald, maak dan geen contact met de handen van de ondernemer.
 4. Neem uw eigen boodschappentas mee.
 5. Was uw handen net voor u naar de markt vertrekt en opnieuw als u weer thuis komt.
 6. Geef geen handen, ook niet als u bekenden tegenkomt.
 7. Maak gebruik van papieren zakdoekjes en nies in uw eigen elleboog.
 8. Volg de aanwijzingen van de marktkoopmannen op.