Corona: recreatie, toerisme en vrije tijd

Op locaties zoals recreatieparken, campings en jachtverhuur geldt dat eigenaren maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Volg de richtlijnen van het RIVM. 

Horeca

Wat nog steeds kan: afhalen en bezorgen (na 20.00 uur geen verkoop van alcohol en softdrugs)

Terrassen open

Terrassen buiten kunnen vanaf 28 april van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. Bekijk alle regels die gelden op het terras.

In de volgende stappen van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.

Cultuur

Handige links voor u zijn:

Informatie van de Rijksoverheid.nl over culturele instellingen

Informatie van de Rijksoverheid.nl over bioscopen, musea, concerten

Informatie van de Rijksoverheid.nl over zingen, dansen, toneelspelen

Subsidie beschikbaar voor kleine culturele initiatieven

Vanaf 4 januari 2021 kunnen kunstaanbieders en uitvoerende kunstenaars een bijdrage aanvragen uit de nieuwe provinciale regeling Kleine cultuurinitiatieven Fryslân. De regeling is onderdeel van het provinciale corona-herstelmaatregelenpakket. Meer informatie leest u op de website van Provincie Fryslân.

Winkelen

Winkels en markten open

Alle winkels mogen vanaf 28 april weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.

Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

Openingstijden supermarkten

Supermarkten krijgen ruimere bevoorradingstijden (24 uur per dag). En mogen in de hele gemeente Heerenveen op zondag open van 09.00 tot 18.00 uur. Deze maatregel is tot nader order verlengd zolang de coronamaatregelen van kracht blijven, dus zonder einddatum.

Supermarkten mogen, zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, geopend zijn op:

Hemelvaartsdag: 09.00 – 20.00 uur

2e Pinksterdag: 09.00 – 20.00 uur

2e Kerstdag (2021 op zondag): 09.00 – 18.00 uur

Toerisme

Anderhalvemeter-regeling 13 juli voor toerismesector

Update 20 oktober 2020: Gedeputeerde Staten hebben besloten tot een verruiming van de regeling. Door uitbreiding van de SBI-codes kunnen meer ondernemers gebruik maken van de regeling. Ook kunnen ze vaker een beroep op de regeling doen en is de openstelling verlengd tot en met 2 april 2021. Ondernemers kunnen per aanvraag maximaal 50 procent subsidie krijgen van de door hen gemaakte kosten voor de aanpassingen, met een minimum bijdrage van 1000 euro en een maximum van 1500 euro. De subsidie wordt verdeeld op volgorde van datum van ontvangst van de aanvraag. Er is nog ruim 800.000 euro beschikbaar.

Vanaf 13 juli 2020 kunnen ondernemers in de Friese recreatie- en toerismesector een bedrag aanvragen uit de nieuwe anderhalvemeter-regeling. De provincie geeft tot €1500,- subsidie voor aanpassingen die bedrijven moeten realiseren voor de anderhalvemeter-economie.

Er is bijna 1 miljoen euro beschikbaar. Aanvragen kan bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, via www.snn.nl/anderhalvemeterregelingfrl.

Groepsaccommodaties

Groepsaccommodaties hoeven in principe niet te sluiten. Wel is het voor de meeste groepsaccommodaties praktisch onuitvoerbaar om aan de maatregelen te voldoen. Daarbij is de ondernemer aansprakelijk en kan hij niet garanderen dat de gasten aan de aangescherpte maatregelen voldoen.

Sanitaire voorzieningen

Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens zijn open. Bij het openen gelden uiteraard nog steeds de RIVM-richtlijnen en de maatregelen van de Rijksoverheid. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het toepassen van deze richtlijnen en maatregelen binnen hun bedrijf en voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers bij de uitoefening van de werkzaamheden.

De voorschriften in de ‘1,5 meter protocollen’ dienen gevolgd te worden, kijk voor actuele protocollen op de website mijn corona protocol.

Recreatiehuisjes met eigen sanitaire voorziening mochten al eerder open zijn.