Global Goals

Op 25 september is in Heerenveen voor de eerste keer de Global Goals vlag gehesen. De gemeente Heerenveen is namelijk begin dit jaar officieel Global Goals Gemeente geworden. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in?

Geschiedenis

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties een nieuwe wereldwijde agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Deze agenda is vertaald in 17 Global Goals om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Als gemeente voelen wij ons daar ook verantwoordelijk voor.

Gemeente Heerenveen

In 2018 heeft de gemeente Heerenveen de Global Goals daarom al omarmd in het Hoofdlijnenakkoord. Er zijn toen 6 hoofdthema’s benoemd die het meest bij de gemeente passen of waarop we het meeste invloed hebben.

Voorbeelden

Een mooi voorbeeld van een Global Goal waar we al een werken is: Veilige en duurzame dorpen en steden. Samen met ruim honderd inwoners hebben we plannen voor het centrum gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan meer fietspaden of groen in het centrum. Daar wordt op een aantal plekken zelfs al mee gestart.

We werken ook aan andere goals zoals gezondheid en welzijn. Zo stimuleren we sport en beweging in onze gemeente. Of juist goal 7 waar we zoveel mogelijk mensen helpen om hun huis duurzamer te maken.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over de Global Goals? Ga dan naar de website van de VNG. Of bekijk het filmpje op YouTube:

YouTube video