Inschrijven Oekraïense vluchteling

Oekraïense vluchtelingen moeten zich inschrijven bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Dan krijgen zij een Burgerservicenummer (BSN). Met een BSN kunnen vluchtelingen onder andere wekelijks een bedrag voor het kopen van voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven aanvragen. Ook komen zij in aanmerking voor een ziektekostenregeling. Dat kan alleen als zij zich geregistreerd hebben.

Afspraak maken

Voor de registratie moeten vluchtelingen een telefonische afspraak maken bij de gemeente (telefoonnummer 14 0513). De vluchteling moet een Oekraïens paspoort of een identiteitskaart meenemen. Zonder deze papieren kan iemand zich nog niet inschrijven. Zijn er documenten zoals een geboorteakte of huwelijksakte? Neem ze mee bij het inschrijven. Voor minderjarige kinderen die geen paspoort of identiteitskaart hebben, mag de ouder (in het bezit van een paspoort of identiteitskaart) een verklaring onder ede (VOE) of gelofte afleggen.

De bewoner waar de vluchteling verblijft, moet ook meekomen naar de afspraak op het gemeentehuis.

Tolk nodig bij inschrijving

Is een tolk nodig bij het inschrijven? Meldt dit bij het maken van de afspraak.

Spreekt de vluchteling (en de bewoner) Engels? Dan kan online een afspraak gepland worden.

Asiel aanvragen is niet nodig

Als vluchtelingen uit Oekraïne zich bij de gemeente hebben ingeschreven, kunnen zij zonder vergunning of visum voorlopig in Nederland blijven. Dit in verband met de huidige situatie in Oekraïne. Vluchtelingen uit dit land hoeven geen asiel aan te vragen.

Bekijk ook: de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Oekraïens rijbewijs in Nederland

Vluchtelingen uit Oekraïne die een geldig rijbewijs hebben, dat is afgegeven in Oekraïne, kunnen daarmee 185 dagen rijden in Nederland. Daarna mogen zij alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden. In alle andere gevallen moeten mensen uit Oekraïne om in Nederland te mogen autorijden, theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR. Een Oekraïens rijbewijs is niet om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs.

Geplaatst op 3 mei 2022, 08:12 | Gewijzigd op 14 juni 2022, 12:55

Nieuws