Lood in waterleidingen

Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit en veilig om te drinken. Maar soms kan te veel lood in kraanwater voor komen. Vooral oude huizen hebben nog loden waterleidingen. Inmiddels is bekend dat lood in drinkwater gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit staat in een onderzoek van het RIVM en de Gezondheidsraad. Het blijkt dat zelfs lage hoeveelheden lood in drinkwater schadelijke gevolgen kan hebben op de ontwikkeling van jonge kinderen. Daarom is het goed om te controleren hoe het in jouw woning zit.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van lood in drinkwater?

Lood in kraanwater kan bij ongeboren kinderen (via de moeder), flesgevoede baby’s en kinderen tot en met 7 jaar effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen en leiden tot een lagere intelligentie (tot 5 punten IQ verlies).

Bij volwassenen die veel kraanwater drinken (vanaf 2 liter) kan een hoge loodconcentratie leiden tot een verhoogde kans op een chronische nierziekte en een licht verhoogde bloeddruk.

Heeft jouw woning loden waterleidingen?

In huizen die voor 1960 zijn gebouwd, kunnen nog loden waterleidingen aanwezig zijn. Deze leidingen klinken doffer dan koperen of ijzeren leidingen. Verder zijn ze onregelmatig van vorm en hebben een grijze kleur. Na 1960 is lood niet meer gebruikt voor waterleidingen. De leidingen buitenshuis zijn vrijwel allemaal vervangen door het drinkwaterbedrijf. Met het stroomschema kun je controleren of jij nog loden binnenleidingen hebt.

Bekijk ook de video van Dunea, dit kan je helpen loden leidingen te herkennen.

Wat kun je zelf doen als je loden leidingen hebt?

Als jouw woning loden leidingen heeft, is het advies deze te laten vervangen. Als je zelf eigenaar bent, kun je dat zelf laten doen. Als je een huurwoning hebt, kun je de huiseigenaar vragen dit te doen. Je huiseigenaar is dit niet wettelijk verplicht, wanneer een verhuurder hier niets aan doet, kan een huurverlaging worden afgedwongen worden in afwachting van vervanging.
Loden drinkwaterleidingen moeten speciaal worden afgevoerd. Geef ze daarom af bij de milieustraat, daar wordt het ingenomen als chemisch afval.

Let op! Lood verdwijnt niet uit het water door het te koken of te filteren.

Adviezen bij loden leidingen

Het belangrijkste advies is om loden leidingen te vervangen. Zo lang dat niet gebeurd is, gelden de volgende adviezen:

Zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar wordt geadviseerd in plaats van kraanwater flessenwater uit de winkel te gebruiken. Dit geldt ook voor het aanmaken van bijvoorbeeld flesvoeding, limonade, thee, soep en het bereiden van voedsel dat veel water opneemt, zoals rijst en pasta.
Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen kraanwater gebruiken, zo lang het niet heel veel is (maximaal 1 liter voor kinderen en 2 liter voor volwassenen). Daarbij moet het water na lange stilstand (ongeveer 8 uur) wel eerst 2 minuten worden doorgespoeld.

Meer weten?

Kijk dan op de website van de gezondheidsdienst GGD

Zie ook stroomschema Lood (A4)-def (PDF 6 MB)