Centrumvisie Jubbega
In 2019 hebben Plaatselijk Belang Jubbega – Hoornsterzwaag, de ondernemersvereniging HNI én gemeente besloten om samen te werken aan een opwaardering van het centrum van Jubbega. Voor inwoners, ondernemers en de gemeente is het van belang om centrum van Jubbega vitaal en leefbaar te houden. Met elkaar werken we toe naar een gedragen plan om het centrum van Jubbega mooier te maken.
Stand van zaken
Het Het centrumplan voor Jubbega (PDF 28 MB) is klaar. Plaatselijk Belang Jubbega-Hoornsterzwaag en Ondernemersvereniging HNI hebben samen met de gemeente en bewoners, vastgoedeigenaren en ondernemers een plan gemaakt voor het centrum. Zo blijft Jubbega een fijne plek om te leven, te werken, te ontmoeten en te bezoeken: nu en in de toekomst.
Keuzes gemaakt door het dorp
Met het dorp zijn keuzes gemaakt in de prioritering omdat er op dit moment onvoldoende geld beschikbaar is om alle onderdelen uit de centrumvisie in één keer uit te voeren. Zo worden de wegen in het centrumgebied aangepakt en de waterbeleving vergroot door het verfraaien van de Compagnonsvaart. Ook is er geld voor het realiseren van duidelijke entrees en het opknappen van de brug op de P.W. Janssenweg. Daarnaast ontstaat er ruimte om elkaar te ontmoeten op de terrassen bij de overkluizing en op diverse zitplekjes in het centrum. Tot slot wordt de overkluizing, het hart van het centrum, aangepakt. De overkluizing vormt de verbinding met duidelijke zichtlijnen van en naar de Kompenije. Hiermee wordt het centrum meer één geheel en doet de Kompenije daar goed in mee. De overige investeringen zijn uitgesteld in afwachting van aanvullende financiële middelen op lange termijn (periode na 2026).
De gemeenteraad besluit in september over de centrumvisie en het hierboven beschreven investeringsvoorstel.
Centrumplannen Jubbega
In het filmpje worden enkele onderdelen uit de centrumvisie toegelicht. Hieronder geven we een totaaloverzicht van de onderdelen.
Hier ziet u een visualisatie van de mogelijke inrichting, zie het onderdeel overkluizing voor een toelichting, inclusief optie 2.
Herinrichting / herstraten bestaande wegen
Vaststaand onderdeel van de plannen is het herstraten en aanpassen van de Jelle van Damweg, Bremsingel en P.W. Janssenweg. Het gaat dan om het vernieuwen van het groen, opnieuw straten en (in sommige gevallen) aanbrengen van nieuwe bestrating of asfaltprint.
Inrichting terrein MFC Kompenije
Afhankelijk van de inrichting van de overkluizing kan er behoefte ontstaan aan een plek om evenementen te organiseren die nu nog op de overkluizing plaatsvinden. Met enkele aanpassingen op het Kompenije terrein kunnen evenementen daar plaatsvinden.
Steeg parkeerterrein – Jelle van Damweg
Tussen het parkeerterrein en de Jelle van Damweg is een privé steeg gelegen die kan dienen als verbindingsroute. Om de vindbaarheid van de steeg te vergroten kan in de bestrating bijvoorbeeld een loper gecreëerd worden. Ook kunnen de wanden van de stegen (de gevels) aantrekkelijk gemaakt worden. Doel is meer mensen op het parkeerterrein te laten parkeren, om de parkeerdruk op de Jelle van Damweg en de overkluizing te ontlasten.
Entree parkeerterrein
De entree richting het parkeerterrein van de Coöp aan de P.W. Janssenweg is weinig uitnodigend. Dit kan anders door het hekwerk iets naar achteren te verplaatsen en de toegangsweg aan weerszijden te voorzien van een groene inrichting. Juist ook voor bezoekers die minder bekend zijn in Jubbega.
Herinrichting Jelle van Damweg (eenrichtingsverkeer)
In de plannen is de Jelle van Damweg straks ingericht als eenrichtingsgebied. Waarom? Door eenrichtingsverkeer kan de weg smaller en is er dus meer ruimte voor groen, zonder dat er parkeerplaatsen weggehaald worden. Een ruime meerderheid van u gaf in de vorige bijeenkomst aan, voorstander te zijn van eenrichtingsverkeer.
Vanaf de P.W. Janssenweg kunt u straks via de richting Hoornsterzwaag. De tegengestelde richting gaat via de zuidkant. We kiezen voor deze route, om ze min mogelijk doorgaand verkeer over de J. van Damweg te krijgen.
Entrees centrum
Je kunt Jubbega op verschillende manieren binnenkomen, bijvoorbeeld bij Café de Turf, vanuit Hoornsterzwaag of via de brug bij de P.W. Janssenweg. Wat nu nog mist is een duidelijke binnenkomst, een uitnodigende entree van het centrum. Daar kan verandering in komen. Door op verschillende plekken herkenbare terugkomende beplanting toe te voegen.
Gevelrenovatiefonds
Het opwaarderen van het centrum gaat verder dan alleen het opnieuw inrichten van het openbaar gebied. Ook de gevels van de panden dragen bij aan het beleven van het centrum. Niet elke gevel in het centrum van Jubbega is even fraai of goed onderhouden. Middels een gevelrenovatiefonds worden eigenaren gestimuleerd om de gevels op te knappen, doordat ze een kleine bijdrage ontvangen.
Herinrichten overkluizing
In de nieuwe plannen is het de plek waar alles samenkomt! Duidelijk zicht vanaf de Bremsingel over de Compagnonsvaart en vanaf de Jelle van Damweg. Een plek om te ontmoeten, het water te beleven. Letterlijk als hart van het centrum. Naast het groen, de waterbeleving en ontmoeten is en blijft er ruimte voor parkeren. Door het toevoegen van twee terrassen is ruimte om elkaar te ontmoeten en ondertussen te genieten van het water.
De overkluizing is een belangrijke plek, een plek waar ook ruimte is om het gebied goed in te richten. Als kerngroep hebben wij twee opties uitgewerkt:
Optie 1 In optie wordt maximale openheid gecreëerd. De inrichting wordt vernieuwd, het bestaande groen rondom het parkeerterrein vervalt, het wordt één plein. Parkeren, verbinden en ontmoeten gebeurt op hetzelfde plein. Water wordt teruggebracht door in het midden een zitelement met water toe te voegen.
Optie 2 Optie 2 lijkt qua inrichting meer op de huidige situatie. In het midden een duidelijke plek om te parkeren, afgeschermd door groen. Met aan beide kanten de Jelle van Damweg. De inrichting is functioneel: parkeren, ontmoeten en de wegen zijn losstaande onderdelen.
Vernieuwen kadewand Compagnonsvaart
Een belangrijk onderdeel van het centrum van Jubbega is de Compagnonsvaart. Door de lage waterstand en de slecht uitziende kade is de beleving van het water minimaal. Dat is jammer, en kan anders! Hoe dan? De kade in het deel tussen de overkluizing en de brug kan worden vervangen door een nieuwe kadewand. De oever die ontstaat is een prachtige plek om van het water te genieten, en elkaar te ontmoeten! Doordat de kade schuin afloopt is het water beter zichtbaar vanaf de weg en het trottoir.
Opwaarderen brug P.W. Janssenweg
In het dorp is meegedacht en meegetekend aan een mooie brug met een knipoog naar het verleden. Door slimme aanpassingen te doen, krijgt de huidige brug een ander uiterlijk, zonder hele ingewikkelde ingrepen aan de brug zelf. De waterbeleving komt terug, doordat het lijkt alsof de brug opgehaald kan worden.
Ambities en opgaven
Waarom vinden wij met elkaar het zo belangrijk om met het centrum van Jubbega aan de slag te gaan? Waarom zij wij met elkaar aan de slag? Anders gezegd: voor welke opgaven staan wij? Welk doel hebben we voor ogen met het centrum? Kort samengevat, het centrum van Jubbega moet straks een plek zijn waar je graag komt, verblijft, in een mooie groene omgeving. Als inwoner, klant en bezoeker!
Via de buttons onderaan deze pagina leest u meer informatie over het proces, de planning, bouwstenen en vindt u meer (achtergrond) informatie.
Proces
Het proces bestaat uit vier stappen.
1. Inventarisatie 2019 – november 2020
2. Uitvoerbaar plan december 2020 – mei 2021
3. Prioriteren mei/juni 2021
4. Besluitvorming en uitvoering september 2021 en verder
Stap 1: Inventarisatie
Vorig jaar hebben we twee goed bezochte bijeenkomsten met het dorp georganiseerd. Tijdens de bijeenkomsten stonden drie vragen centraal:
- Waarom is het centrum van Jubbega belangrijk?
- Welke uitdagingen liggen er in het centrum?
- Waar liggen kansen voor het centrum?
Met elkaar hebben we een antwoord gegeven op deze vragen. Die antwoorden leveren concrete bouwstenen op om het centrum van Jubbega mooier te maken. Enkele voorbeelden van bouwstenen:
- het versterken van de waterbeleving
- het verbeteren van de sfeerbeleving en het creëren van ontmoeting
- het benadrukken van de dorpsgeschiedenis op een moderne manier
In de derde dorpsbijeenkomst hebben we samen de bouwstenen een stap concreter gemaakt. De uitkomsten van deze avond vormen de basis om te komen tot een uitvoerbaar plan voor het centrum van Jubbega (stap 2).
Stap 2: Uitvoerbaar plan
Alle bouwstenen en de input de bijeenkomst van 10 november 2020 hebben we gebruikt om een centrumvisie op te stellen. In deze visie staat opgeschreven hoe we het centrum van Jubbega mooier maken, aan welke zaken we gaan werken én hoe het eindbeeld er uit moet komen te zien.
De centrumvisie is gericht op drie pijlers:
1. Openbare ruimte
2. Ondernemerschap
3. Marketing en Profilering
De tweede en derde pijler wordt in goed overleg met de ondernemers ingevuld. Een deskundige op dit gebied is ingeschakeld om de ondernemers daarin te ondersteunen.
Stap 3: Prioriteren
Er is geld beschikbaar gesteld vanuit het Rijk en de gemeente. In totaal gaat het om ca. € 2,85 miljoen. Dit is veel geld. Tegelijkertijd zijn de ambities groot en zijn de ingrepen kostbaar. Daarom kiezen we, samen met de inwoners en de ondernemers, welke bouwstenen als eerste uitgevoerd moeten worden. Hiermee hebben we een concreet en uitvoerbaar plan, dat ook haalbaar is. Op 19 mei 2021 organiseren we een (digitale) bijeenkomst met het dorp om deze slag met elkaar te maken.
Stap 4: Besluitvorming en uitvoering
Met het afronden van stap 3 volgt de laatste stap: besluitvorming en uitvoering. Nadat de visie is afgerond en er een investeringsprogramma aan gekoppeld is, leggen wij het geheel voor aan de gemeenteraad. Het is aan de gemeenteraad om een besluit te nemen over het vaststellen van de visie en het bijbehorende investeringsprogramma.
Na dit raadsbesluit starten we met elkaar met de planuitvoering. De plannen uit de visie voeren we uit, zodat het gedragen beeld voor het centrum Jubbega gerealiseerd wordt. We gaan in deze stap van visieniveau naar uitvoering.
Planning
- Conceptcentrumvisie jan-mei 2021
- Concept-investeringsprogramma jan-mei 2021
- Dorpsbijeenkomst, doel: prioriteren 19 mei 2021
- Visie + investeringsprogramma afronden mei-juni 2021
- Besluitvorming gemeenteraad september 2021
- Uitvoering c.q. realisatie vanaf 4e kwartaal 2021
Bouwstenen
De volgende bouwstenen zijn, onder andere, tijdens de eerste bijeenkomsten naar voren gekomen:
Water
Een belangrijk onderwerp (of bouwsteen) dat genoemd is door het dorp is de beleving van het water. De Schoterlandse Compagnonsvaart is de basis voor het DNA van Jubbega. Het water wordt niet voldoende beleefd door het lage waterpeil. Ook de uitstraling van de kademuur en de inrichting van de openbare ruimte helpen niet mee aan een prettige beleving van het water.
Sfeer en beleving
De inrichting van het openbare gebied bepaalt hoe we het centrum van Jubbega beleven. Op dit moment is er weinig groen en ligt er veel verharding. Er ligt een wens om meer kwaliteit toe te voegen, zoals water en groen, zodat de sfeer en beleving prettiger wordt. Een centrum waarin je graag rondloopt, ontmoet en recreëert.
Hart van het centrum
Er is ook een duidelijke wens voor het creëren van een hart in Jubbega waar je kunt ontmoeten en verblijven. Een prettige plek waar je op een bankje een praatje kunt maken of eventueel een visje of broodje kunt eten. De vraag is: waar moet deze plek komen en hoe moet deze plek eruit komen te zien? Kiezen we voor één goede plek waar alles samenkomt of toch liever meerdere locaties met bijvoorbeeld bankjes langs het water.
In combinatie met de waterbeleving en het toevoegen van groen ligt hier een mooie kans voor het centrum!
Geschiedenis van Jubbega
Aan de mooie beeldbepalende en ook karakteristieke panden in het centrum herken je de geschiedenis van Jubbega. Deze panden kunnen bijdragen aan de beleving van het centrum. Het pand van de huisarts in combinatie met de groene inrichting van het erf is hier een mooi voorbeeld van. We kunnen nadenken hoe we deze kwaliteit kunnen benutten bij de herinrichting van het openbare gebied. Dit kan bijvoorbeeld door de groene inrichting van het erf door te trekken naar het openbare gebied of historische informatie over het pand op een bord te presenteren in het dorp.
Belangrijke documenten
- Jubbega centrumplan (PDF 28 MB)
- Overzicht 3D beelden (PDF 8 MB)
- Herinrichting overkluizing optie 1 (PDF 372 kB)
- Herinrichting overkluizing optie 2 (PDF 580 kB)
- Stedenbouwkundige analyse juni 2021 (PDF 21 MB)
- Resultaten dorpsbijeenkomst juli 2019 (PDF 6 MB)
- nieuwsbrief gemeenteraad (PDF 837 kB)
- Uitnodiging bijeenkomst 10 november 2020 (PDF 379 kB)
- Resultaten bijeenkomst 10 november: Mentimeter en vragenlijst.
Organisatie
Als gemeente werken we intensief samen met ondernemers en inwoners. Met een kerngroep bespreken we tussentijdse producten en bereiden we met elkaar bijeenkomsten voor.
De kerngroep bestaat uit:
- Plaatselijk Belang (contactpersoon René Jelsma)
- Vertegenwoordiging vanuit de ondernemers (contactpersoon nog te benoemen.)
- Gemeentelijke adviseurs.
Op dinsdag 10 november hebben we met inwoners en ondernemers samengewerkt om de bouwstenen concreter te maken. We hebben o.a. gesproken over de wijze waarop waterbeleving een rol moet krijgen in het centrum. Maar ook over de vraag hoe het parkeren in het centrum georganiseerd moet zijn, waarbij tegelijkertijd voldoende ruimte is voor ontmoeten en recreatie in het centrum.
Alle bouwstenen en de input uit de bijeenkomsten gebruiken we om in de komende maanden een centrumvisie op te stellen.
U kunt de uitzending van de bijeenkomst terugkijken.
Veelgestelde vragen
We hebben veel gestelde vragen en antwoorden op rij gezet. Zie de pagina vragen en antwoorden.Resultaten Mentimeter en vragenlijst
Tijdens de informatieavond van 10 november zijn vragen aan de deelnemers gesteld. Deze vragen zijn via een vragenlijst ook na afloop op de website geplaatst. De resultaten hebben we verwerkt op de pagina Resultaten vragen Centrumvisie Jubbega.
Bewonersbijeenkomst 19 mei
Op woensdag 19 mei gingen we in gesprek om de verschillende onderdelen van het centrumplan te prioriteren. Hoewel er veel geld beschikbaar is, is het niet genoeg om alle plannen te realiseren. Welke onderdelen in het plan hebben volgens u meer prioriteit dan andere? Waar moet in de komende jaren in ieder geval in geïnvesteerd worden? U kunt de uitzending terugkijken.Resultaten Mentimeter
De uitslag geeft een indicatie voor de kerngroep om tot een verdeling van de beschikbare middelen te komen. De resultaten leest u op de pagina resultaten Centrumvisie Jubbega.
Informatieavond: woensdagavond 14 december 2022, om 20.00 uur in De Kompenije
Het definitieve plan voor de herinrichting van Jubbega Centrum is bijna klaar. De laatste details worden of zijn inmiddels besproken met een aantal betrokken omwonenden en bedrijven. Daarna kan het kernteam van vertegenwoordigers van Jubbega en de gemeente een klap geven op het definitieve ontwerp. Met dit ontwerp wordt de aanbesteding ingezet. Voordat het echt zover is organiseert Plaatselijk belang, HNI en de gemeente een bijeenkomst waar het hele plan met alle details nog eens wordt uitgelegd.
Bekijk de film waar de centrumplannen worden toegelicht.
Zie ook Nieuwsbrief Plaatselijk belang Jubbega met uitnodiging 14 december 2022 (PDF 2 MB) (PDF 2 MB)
Regio Deal Zuidoost Friesland
De Regio Deal geeft een stevige impuls aan Zuidoost Friesland. Met de mienskip slaan we de handen ineen om hun dorpen en het landschap nog sterker te maken. Zo blijft dit unieke gebied een fijne plek om te leven, te werken, te ontmoeten én te bezoeken, nu en in de toekomst.
Meer informatie: Regio Deal Zuidoost Friesland
De Regio Deal Zuidoost Friesland is een samenwerking van de gemeenten Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Weststellingwerf, Wetterskip Fryslân, Provincie Fryslân en het Rijk.