Herinrichting Gaasterlandlaan e.o.
De Gaasterlandlaan, Oostergo, Westergo en het gedeelte van de Montferlandlaan tussen de Burgemeester Falkenaweg en het Wadpad/Middelzeepad zijn aan een opknapbeurt toe. In november 2021 is de keuze gevallen op het groenste ontwerp. In december 2021 hebben buurtbewoners gebruik gemaakt van de uitnodiging om hierop te reageren. Er is gebeld, gemaild of gebruik gemaakt van de online inloopbijeenkomst. Aan de hand van de reacties is het ontwerp uitgewerkt naar een definitief ontwerp.
Daarbij is gekeken naar de maatvoering, materiaalkeuze en kleuren. Ook is er een beplantingsplan gemaakt, met de keuze voor waar welke planten en bomen worden geplant.
Het definitieve ontwerp met profieltekeningen en detailtekeningen kunt u hieronder bekijken. Ook ziet u hieronder het beplantingsplan.
Onder ‘vraag en antwoord’ leest u welke vragen er door buurtbewoners zijn gesteld en welke antwoorden hierop zijn gegeven of hoe de opmerking is verwerkt in het definitieve ontwerp.
Bekijk het ontwerp
Hieronder kunt u een filmpje bekijken van het definitieve ontwerp.
Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.
Ontwerptekeningen
- Definitief ontwerp Oostergo Westergo & Gaasterlandlaan (PDF 8 MB)
- Definitief ontwerp Montferlandlaan & Gaasterlandlaan (PDF 2 MB)
- Impressie concept beplatingsplan Gaasterlandlaan eo (PDF 3 MB)
- Parkeerhof achterstraat (PDF 377 kB)
- Profiel Gaasterlandlaan (PDF 84 kB)
- Profiel Oostergo Westergo (PDF 86 kB)
- Profiel Montfertlandlaan (PDF 69 kB)
Stel uw vragen
Na het lezen van deze informatie heeft u misschien nog vragen. Dit kunt u doen door een mail te sturen of te bellen met Ruurdtje Anema-Meulenaar (14 0513 of via email naar gaasterlandlaan@heerenveen.nl).
Het proces bestaat uit de volgende stappen.
- Bewonersavond – nov 2019
- Rode draad uit plannen – 2020
- Ontwerp in twee varianten – april 2021
- Informeren bewoners en vragen om voorkeur variant –juni 2021
- Besluitvorming variant – oktober 2021
- Informeren bewoners over definitieve variant – november 2021
- Digitale inloopbijeenkomst – december 2021
- Verwerken opmerkingen en uitwerken definitief ontwerp – jan t/m mei 2022
- Informeren bewoners over definitief ontwerp
- Start werkzaamheden nutsbedrijven – sept 2022
- Start uitvoering herinrichting – voorjaar 2023
Er is gevraagd wat bewoners belangrijk vinden bij het herinrichten van de straten. In de onderstaande woordenwolk ziet u het resultaat. De grootste woorden zijn door de meeste inwoners genoemd. Veiligheid, snelheid, toegankelijkheid en parkeren wordt belangrijk gevonden. Daarnaast meer en gevarieerder groen, de versmalling van de Monterflandlaan en spelen.
Daarna zijn bewoners in groepjes uit elkaar gegaan om plannen te maken. Er zijn 4 plannen gemaakt, de plannen A tot en met D. Op de avond is door bewoners gestemd op de plannen. Plan D kreeg de meeste stemmen, plan A was tweede, plan B derde en plan C vierde.
De gemeente heeft de plannen samengevoegd tot één plan.
Dit noemen we ook wel de rode draad (PDF 27 MB) van wat bewoners op de avond naar voren hebben gebracht aan plannen en ideeën.
In de rode draad staan voorstellen die in alle plannen naar voren kwamen, samen met andere voorstellen die dit mooi aanvullen. Ook staat in de rode draad ook op welke punten een keuze moet worden gemaakt omdat er verschillende ideeën over bestaan.
Tot slot is er door de gemeente ook gekeken naar de haalbaarheid van voorstellen. Een aantal voorstellen kunnen niet worden uitgevoerd. Dit heeft de gemeente besproken met de klankbordgroep.
In alle plannen kwam het volgende naar voren:
- Plateaus aanbrengen op kruisingen met wegen.
- Op verschillende plekken in de weg een verspringing, met groen en boom, om de snelheid eruit halen.
Andere mooie ideeën die uitgevoerd kunnen worden:
- Voetgangersoversteek Middelzeepad over Montferlandlaan markeren.
Punten waarbij keuzen gemaakt moeten worden omdat de plannen verschillen:
- Pleintjes ten westen Gaasterlandlaan tot parkeerplaatsen maken of een groene ruimte voor spelen/beleven.
- Aan de oostkant van de Gaasterlandlaan de stoep weg en er een volledig groene strook van maken.
Punten waarvan de gemeente adviseert om ze niet uit te voeren met korte uitleg:
- Hekwerk om het bestaande voetbalveld aan het Middelzeepad en verplaatsen speeltoestellen naar Middelzeepad.
- Rond het bestaande voetbalveld wordt geen hekwerk geplaatst. Vlakbij op het schoolplein is een pannakooi waar kinderen terecht kunnen. De speeltoestellen worden niet verplaatst naar het Middelzeepad. De ligging naast het water is niet geschikt voor jonge kinderen.
- De stoep verwijderen aan de Westergo en Oostergo voor meer parkeerruimte.
- Door kabels en leidingen die in de stoep liggen kan de stoep niet verlaagd worden.
- Gele trottoirband aanbrengen in de bochten bij Montferlandlaan/Gaasterlandlaan.
- Binnen 5 meter uit een kruising mag er niet geparkeerd worden, dat is een algemene verkeersregel, het aanbrengen van een gele trottoirband is daarom overbodig.
- Het aanbrengen van korte drempels om de snelheid van het verkeer in de Gaasterlandlaan te verlagen.
- Korte drempels kunnen meer overlast veroorzaken, bijvoorbeeld trillingen.
- Verlagen van het trottoir aan de zuidkant van Westergo en Oostergo zodat overtollig regenwater kan wegstromen in het groen.
- Hier is naar gekeken. Er moet voldoende dekking blijven van de kabels en leidingen. Het blijkt dat er daardoor onvoldoende schuinte kan worden gerealiseerd. Regenwater boven de grond afvoeren naar de sloot kan daardoor niet. De kolken in de straat worden afgekoppeld van de riolering en afgevoerd naar de sloot.
- Een verhoogd voetpad over de Montferlandlaan/Middelzeepad.
- Een extra verhoging ligt niet voor de hand, omdat ernaast al een plateau ligt, die een aantal jaren geleden net is aangelegd. Daarnaast komt er verderop bij de kruising Zevenwoudenlaan en Gaasterlandlaan een plateau en dan zijn het teveel in een kort stuk weg.
- Een ‘knip’ in de Gaasterlandlaan waar alleen fietsers door heen kunnen.
- Creatief idee. Dit geeft echter extra druk op omliggende wegen. Ook moeilijk uitvoerbaar omdat er een draaipunt in de straat moet worden gemaakt.
- Aanbrengen van hondenpoepbakken aan het Middelzeepad.
- Er staan langs het Middelzeepad vier afvalbakken die voor het weggooien van hondenpoep gebruikt kunnen worden.
- Eenrichtingsverkeer voor de Sallandlaan, Amelandlaan, Montferlandlaan en Gaasterlandlaan.
- Dit is misschien wel een oplossing voor de individuele straten, maar geeft juist meer verkeersdruk op de omliggende wegen. Ook zorgt het voor meer omrij kilometers, want dit vergt een éénrichtingssysteem door de hele wijk. Bijkomend nadeel is dat eenrichtingswegen een hogere snelheid van het autoverkeer kennen.
De gemeente heeft een aantal uitgangspunten gesteld waaraan het definitieve ontwerp moet voldoen:
- De plannen moeten passen binnen het geld dat gereserveerd is. Vanuit dit budget krijgen de Gaasterlandlaan en de Montferlandlaan een nieuwe asfaltlaag. De andere straten worden zoveel mogelijk herstraat met de huidige stenen. De trottoirtegels en –banden worden vernieuwd.
- Het gebied moet de uitstraling krijgen van een 30 km/uur zone. Dit betekent dat de auto en de fiets samen een plek hebben op de weg. Het is belangrijk dat de weg smaller lijkt en het beeld van de weg niet lang en recht is. Parkeren vindt zoveel mogelijk plaats op de weg.
- Het ontwerp moet rekening houden met de klimaatveranderingen. U moet denken aan afvoer van water bij stortbuien of voorkomen van hittestress. Dit kan bijvoorbeeld door meer groen.
- In het ontwerp is het belangrijk dat de biodiversiteit wordt versterkt.
- Er komen geen nieuwe speeltoestellen. In de wijk zijn op korte afstand voldoende ‘formele’ speelplekken voor de kinderen. Formele speelplekken zijn plekken die daarvoor zijn ingericht met bijvoorbeeld speeltoestellen. Bij school is een speelplek, in de Zevenwoudenlaan en in de Montferlandlaan. Als het gaat om mogelijkheden voor spelen moet meer gedacht worden aan ‘informeel’ spelen van kinderen. Dat kan in de aanwezige natuur of op straat.
- Het ontwerp moet rekening houden met de ligging van kabels en leidingen.
Bijlagen
Rode Draad – Gaasterlandlaan (PDF 27 MB)
Plannen door bewoners gemaakt op 25 nov 2019:
Bewoners – plan 1 (PDF 6 MB)
Bewoners – plan 2 (PDF 3 MB)
Bewoners – Plan 3 (PDF 2 MB)
Bewoners – Plan 4 (PDF 2 MB)
De gemeentelijke projectgroep bestaat:
- Joan van der Weg (opdrachtgever herinrichting, beheer en onderhoud openbare ruimte),
- Andre Gout (stedenbouwkundig ontwerp),
- Els Cuijpers (openbaar groen),
- John de Jong (riolering en waterafvoer)
- Floor Driessen (spelen)
- Ruurdtje Anema (wijkmanager).
De gemeente klankbord met een werkgroep bestaande uit bewoners van de Oostergo, Gaasterlandlaan en Montferlandlaan. Het gaat om de volgende mensen.
Joop Schelvis (Gaasterlandlaan), Hans Kingma (Montferlandlaan), Bea Boonstra en Jacob de Boer (Oostergo), IJbele Bouma (Oostergo) en Wieger van de Wal (wijkraad de Akkers).