Schoon Belonen Heerenveen: deelnemers in de schijnwerpers

Run op zwerfafval in de Knipe!

Survivalrunvereniging Pauwenburg zet zich in voor een schone omgeving

In september 2020 is de aanpak ‘Schoon belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. Survivalrunvereniging Pauwenburg in de Knipe heeft zich in oktober 2020 aangemeld. Mareen Hennen (bestuurslid, PR & communicatie) en Bianca Luttik (bestuurslid, Jeugdcommissie) vertellen over een hele bijzondere hindernis; zwerfafval!

 

SV Pauwenburg is een vereniging waarbij het lopen van een parcours op een natuurlijk terrein wordt gecombineerd met verschillende hindernissen. SV Pauwenburg maakt naast hun eigen hindernissen op het veld ook veel gebruik van de openbare ruimte in de Knipe.

Afgelopen jaren heeft de vereniging een enorme stijging van het aantal leden en zeker onder de jeugd is het een populaire sport. De vereniging heeft nu 250 leden en er wordt 6 dagen in de week getraind, ook in de winter. ‘Dit betekent’, vertelt Mareen trots, ‘dat de hindernissen intensief gebruikt worden. Hindernissen moeten dus regelmatig vervangen en onderhouden worden, maar het zijn allemaal kostbare materialen. Extra inkomsten konden we als vereniging goed gebruiken.’

De maatschappelijke verantwoordelijkheid om de omgeving met elkaar schoon te houden én de extra inkomsten was reden genoeg voor het bestuur om de verenging aan te melden voor Schoon Belonen Heerenveen.

In de wintermaanden was het ’s avonds snel donker dus hebben Mareen en Bianca, die beide ook trainer zijn, samen met vrijwilligers vanuit de vereniging de 2 geadopteerde gebieden schoongehouden. Nu het buiten weer langer licht blijft, helpt de hele vereniging mee en wordt het opruimen als een maandelijkse actie tijdens een training ingezet. Gemiddeld ruimen ze 4 volle zakken zwerfafval per opruimronde op. Peuken en verpakkingen van de McDonald’s komen ze het meest tegen. De Knipe is een doorgaande route voor scholieren en recreanten. Beide bestuursleden wonen zelf ook in de Knipe en het valt hen op dat er tijdens de lockdown een stuk minder zwerfafval langs de route ligt. Dit zal deels komen door de winter, maar ook door de lockdown zijn er veel minder mensen die op de fiets naar school of werk gaan.

De omgeving waardeert wat de vereniging doet, voorbijgangers steken regelmatig een duim omhoog, wanneer ze met een grijper en zak door de straten lopen. ‘Schoon belonen Heerenveen is een super goed initiatief, dit zou er in heel Nederland moeten zijn. Ik had verwacht dat alle gebieden direct geadopteerd zouden zijn’, aldus Mareen.

Wil jij met je school of vereniging ook mee doen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.

It Pakhûs zet zich in voor een schoon Akkrum!

It Pakhûs is een kleinschalige woongroep, waarin mensen met een verstandelijke beperking en ASS (autisme) problematiek samenwonen en werken. Alida merkte een artikel op waarin verenigingen werden opgeroepen om zwerfafval op te ruimen in een te adopteren gebied. Na overleg met haar collega’s was iedereen enthousiast, dit is een leuke en zinvolle activiteit voor onze bewoners!

Door een bijdrage te leveren aan een schonere leefomgeving zijn ze zichtbaar voor de buurt en het dorp. Ze participeren met deze activiteit in de buurt en in het dorp en het bewegen in de buitenlucht houdt ze ook nog gezond.

De cliënten kunnen goed met de grijper overweg en genieten zichtbaar van de activiteit. Het is een eenvoudige handeling die meteen voor iedereen duidelijk is, daardoor konden ze gelijk aan de slag. Gemiddeld ruimen ze één volle zak zwerfafval per week op, waarbij de peuken die ze bij het station opruimen domineren.

‘Onze activiteit wordt gewaardeerd’ vertellen Alida en Sandra. Ze worden door buurtgenoten en dorpsgenoten aangesproken en krijgen complimenten. Een aantal weken terug kregen ze bijvoorbeeld van Plaatselijk Belang Akkrum Nes een bedankkaart voor hun inzet. Ook op facebook krijgen ze leuke reacties wanneer ze een bericht hebben gepost van hun opruimactie.