Vrouwenveen: 100 jaar vrouwenkiesrecht in Heerenveen - Gemeente Heerenveen

Vrouwenveen: 100 jaar vrouwenkiesrecht in Heerenveen

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar tot 1919 hadden alleen mannen het privilege om te stemmen in Nederland. Gelukkig is in de afgelopen jaren veel veranderd als het gaat om man-vrouwverhoudingen. Daarom vieren we in gemeente Heerenveen 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Honderd jaar vrouwenkiesrecht: een mooi jubileum om te vieren. Tegelijkertijd is het ook een moment om stil te staan bij de huidige tijd. Hoe staat het met huidige gelijkheid tussen mannen en vrouwen? Bijvoorbeeld in de politiek? En staan we waar we willen als het gaat om zaken als topfuncties of salarissen?

Heerenveen wordt Vrouwenveen

In 2019 besteedt de gemeente Heerenveen extra aandacht aan vrouwenkiesrecht. De invoering ervan was een belangrijke stap naar een gelijke positie van vrouwen en mannen. En het hoofdstuk is nog niet afgesloten. Mannen verdienen vaak nog meer dan vrouwen voor hetzelfde werk. Ook zijn er meer mannen met een politieke of bestuurlijke topfunctie dan vrouwen. Wat doet dit met de beslissingen die er worden genomen? In Europa, Den Haag… en in Heerenveen? Om stil te blijven staan bij dit onderwerp wordt Heerenveen symbolisch omgedoopt tot Vrouwenveen in 2019.

Wat zet u op de vrouwenkalender?

Vrijdag 8 maart, internationale vrouwendag, was de aftrap van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Heerenveen. Gedurende het jaar worden verschillende activiteiten rondom vrouwenkiesrecht georganiseerd. Bent u van plan iets te organiseren op het gebied van dit thema? Dit mag ook een evenement voor vrouwen in het algemeen zijn. Laat het dan weten via communicatie@heerenveen.nl en het krijgt een plekje op de activiteitenkalender. Gedurende het jaar vult gemeente Heerenveen de activiteitenkalender op deze pagina aan.

Activiteitenkalender

DatumTijdenLocatieOmschrijvingOrganisatorMeer informatie
11-10-201920.00 uurMuseum HeerenveenLezing Auteurs Alma en Marita Mathijsen over over de historische ontwikkelingen in de positie van mannen en vrouwen. En over het hedenCulturele partners, bibliotheek, Museum Heerenveen en Werkgroep Oud Heerenveenhttps://www.heerenveenmuseum.nl/mvdg19/1
25-9-2019nnbHotel Heidehof, HeerenveenMinder is meerDe Vrouwenkamerhttp://www.vrouwenkamer.nl/
16-5-2019nnbHotel Heidehof, HeerenveenMasterclass GelukDe Vrouwenkamerhttp://www.vrouwenkamer.nl/avonden/
9-3-201919.00 tot 23.00 uurOBS het Slingertouw, Schoterplein 29 in Skoatterwald /HeerenveenInternationaal Vrouwenfeest met dansmuziek uit heel de wereld en kleurrijke culturele activiteiten, zoals een internationale modeshow, henna versieringen en handmassages.Kleurrijk Vrouwennetwerk / Stichting Caleidoscoophttps://www.heerenveenhelpt.nl/is/nieuws/39820/zaterdag-10-maart-internationaal-kleurrijk-vrouwenfeest-in-heerenveen
8-3-201912.30 uurBij brug Oranje Nassaulaan, HeerenveenOnthulling bord Vrouwenveen door burgemeester Tjeerd Van der Zwan, D66-raadslid Ojanne de Vries-Chang en oud-wethouder Ineke Tillema-KuipersGemeente Heerenveen
8-3-201909.30 tot 11.00 uurGemeenteplein HeerenveenOp vrijdagochtend 8 maart, Wereldvrouwendag, vieren wij dat vrouwen 100 jaar actief kiesrecht hebben. Tussen 9.30 en 11.00 ontmoeten we elkaar onder het genot van een bakje koffie. Wat betekent 100 jaar kiesrecht voor jou? Wat betekenen vrouwenrechten voor jou? Doe mee, dan maken we het zichtbaar!De Muze Community Arthttps://www.facebook.com/events/351387238919343/

100 jaar vrouwenkiesrecht

In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Dat vinden we tegenwoordig – gelukkig – heel gewoon. Toch gingen er jaren van discussies, debatten en demonstraties aan vooraf. Het boegbeeld van deze strijd is de Groningse arts en feminist Aletta Jacobs. In 1883 probeerde zij zich als eerste Nederlandse vrouw in te schrijven als kiezer. Haar poging was zonder succes, maar het zorgde wel voor een breed gedragen strijd voor het vrouwenkiesrecht. Uiteindelijk heeft de Eerste Kamer op 10 juli 1919 het voorstel aangenomen tot wijziging van de kieswet voor actief vrouwenkiesrecht.

Denk mee over de toekomst van gemeente Heerenveen

Inwoners van de gemeente Heerenveen kunnen op verschillende manieren meedenken over hun omgeving. Denk aan de G1000, de Omgevingsvisie en de Energietransitie. Ook dáárbij hoopt de gemeente op evenveel vrouwelijke als mannelijke deelnemers.