Bekijk onze pagina met informatie over het coronavirus

Vrouwenveen: 100 jaar vrouwenkiesrecht in Heerenveen

Deze pagina is niet meer actueel

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar tot 1919 hadden alleen mannen het privilege om te stemmen in Nederland. Gelukkig is in de afgelopen jaren veel veranderd als het gaat om man-vrouwverhoudingen. Daarom vieren we in gemeente Heerenveen 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Honderd jaar vrouwenkiesrecht: een mooi jubileum om te vieren. Tegelijkertijd is het ook een moment om stil te staan bij de huidige tijd. Hoe staat het met huidige gelijkheid tussen mannen en vrouwen? Bijvoorbeeld in de politiek? En staan we waar we willen als het gaat om zaken als topfuncties of salarissen?

Heerenveen wordt Vrouwenveen

In 2019 besteedt de gemeente Heerenveen extra aandacht aan vrouwenkiesrecht. De invoering ervan was een belangrijke stap naar een gelijke positie van vrouwen en mannen. En het hoofdstuk is nog niet afgesloten. Mannen verdienen vaak nog meer dan vrouwen voor hetzelfde werk. Ook zijn er meer mannen met een politieke of bestuurlijke topfunctie dan vrouwen. Wat doet dit met de beslissingen die er worden genomen? In Europa, Den Haag… en in Heerenveen? Om stil te blijven staan bij dit onderwerp wordt Heerenveen symbolisch omgedoopt tot Vrouwenveen in 2019.

Activiteitenkalender

DatumTijdenLocatieOmschrijvingOrganisatorMeer informatie
25-11-201919.15 uurCrackstate (buiten), Heerenveen De gemeente Heerenveen zegt “nee” tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom wordt maandag 25 november Cracstate oranje verlicht vanaf 19.15 uur. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Gemeente Heerenveenhttps://www.orangetheworld.nl/

Wat zet u op de vrouwenkalender?

Vrijdag 8 maart, internationale vrouwendag, was de aftrap van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Heerenveen. Gedurende het jaar worden verschillende activiteiten rondom vrouwenkiesrecht georganiseerd. Bent u van plan iets te organiseren op het gebied van dit thema? Dit mag ook een evenement voor vrouwen in het algemeen zijn. Laat het dan weten via communicatie@heerenveen.nl en het krijgt een plekje op de activiteitenkalender. Gedurende het jaar vult gemeente Heerenveen de activiteitenkalender op deze pagina aan.

100 jaar vrouwenkiesrecht

In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Dat vinden we tegenwoordig – gelukkig – heel gewoon. Toch gingen er jaren van discussies, debatten en demonstraties aan vooraf. Het boegbeeld van deze strijd is de Groningse arts en feminist Aletta Jacobs. In 1883 probeerde zij zich als eerste Nederlandse vrouw in te schrijven als kiezer. Haar poging was zonder succes, maar het zorgde wel voor een breed gedragen strijd voor het vrouwenkiesrecht. Uiteindelijk heeft de Eerste Kamer op 10 juli 1919 het voorstel aangenomen tot wijziging van de kieswet voor actief vrouwenkiesrecht.

Denk mee over de toekomst van gemeente Heerenveen

Inwoners van de gemeente Heerenveen kunnen op verschillende manieren meedenken over hun omgeving. Denk aan de G1000, de Omgevingsvisie en de Energietransitie. Ook dáárbij hoopt de gemeente op evenveel vrouwelijke als mannelijke deelnemers.