Week van de Ontmoeting

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat vaak samen met kenmerken zoals negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidsgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

1 op 3 voelt zich best eenzaam

Eenzaamheid is van alle leeftijden. Je hoeft niet alleen te zijn, om je alleen te voelen. 1 op de 3 mensen in de gemeente Heerenveen voelt zich best eenzaam. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het gevoel sterk of langdurig ervaren. Kortom: wanneer eenzaamheid je ongelukkig maakt of je belemmert in je functioneren.
Per straat wonen in de gemeente Heerenveen gemiddeld 18 mensen die zich best eenzaam voelen. Hoe dat komt is voor iedereen verschillend. Wél is het mogelijk om hier iets aan te doen! En dat is belangrijk, want eenzaamheid gaat niet vanzelf over.

Week van de Ontmoeting

In de gemeente Heerenveen wordt elk jaar de Week van de Ontmoeting georganiseerd. Tijdens deze week zijn er activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Een periode waarin inwoners gezellig samenkomen en veel mensen iets goeds doen voor elkaar en voor de buurt. Via activiteiten waar ontmoeting en verbinding centraal staan, georganiseerd door, voor en met de inwoners van de gemeente. De Week van de Ontmoeting werd in 2022 georganiseerd van 24 september t/m 6 oktober 2022. Deze periode viel samen met Burendag en de landelijke Week tegen Eenzaamheid.

Terugblik Week van de Ontmoeting 2022

Collage week van de ontmoeting
In juni riepen we alle inwoners van de gemeente Heerenveen op om na te denken over een ‘ontmoetingsactiviteit’. Klein, groot, voor de straat, voor de wijk, samen met de buurt of samen met andere partijen. Inwoners
konden een aanvraag doen voor een Doe&Ontmoet cheque ter waarde van 250 euro om zo’n activiteit te organiseren. En dat bleek een succes, want er werden ruim 40 activiteiten georganiseerd! Alle activiteiten stonden in het teken van ontmoeting en verbinding, georganiseerd door, voor en met de inwoners van onze gemeente. Er werd veel samen gegeten en gedronken tijdens buurtborrels, barbecues en een high-tea. Daarnaast werd er samen gefietst, geknutseld, gewandeld, geklust, gesport, film gekeken en vermaakten kinderen zich met springkussens, speurtochten en een voorleesochtend. Een zeer geslaagde Week van de Ontmoeting dus!

Dag!enDoen!Heerenveen App

Natuurlijk zijn er nog veel meer ontmoetingsactiviteiten in de gemeente Heerenveen, ook ná de Week van de Ontmoeting. Wil je weten wat er zoal te doen is? En waar? Download dan de Dag!enDoen! Heerenveen app. In de app zie je in één oogopslag alle activiteiten in de gemeente Heerenveen. Meer informatie is te vinden op de site van Dag!enDoen!. Liever persoonlijk contact? Bel dan met Caleidoscoop: 0513 – 62 90 90.