Week van de Ontmoeting

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat vaak samen met kenmerken zoals negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidsgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

1 op 3 voelt zich best eenzaam

Eenzaamheid is van alle leeftijden. Je hoeft niet alleen te zijn, om je alleen te voelen. 1 op de 3 mensen in de gemeente Heerenveen voelt zich best eenzaam. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het gevoel sterk of langdurig ervaren. Kortom: wanneer eenzaamheid je ongelukkig maakt of je belemmert in je functioneren.
Per straat wonen in de gemeente Heerenveen gemiddeld 18 mensen die zich best eenzaam voelen. Hoe dat komt is voor iedereen verschillend. Wél is het mogelijk om hier iets aan te doen! En dat is belangrijk, want eenzaamheid gaat niet vanzelf over.

Week van de Ontmoeting

In de gemeente Heerenveen wordt elk jaar de Week van de Ontmoeting georganiseerd. Tijdens deze week zijn er activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Een periode waarin inwoners gezellig samenkomen en veel mensen iets goeds doen voor elkaar en voor de buurt. Via activiteiten waar ontmoeting en verbinding centraal staan, georganiseerd door, voor en met de inwoners van de gemeente. De Week van de Ontmoeting is dit jaar van 24 september t/m 6 oktober 2022. Deze periode valt samen met Burendag en de landelijke Week tegen Eenzaamheid.

Doe en Ontmoet cheque: jouw activiteit is geld waard!

Tijdens de Week van de Ontmoeting nodigen we iedereen uit om een activiteit te organiseren, groot of klein, waar ontmoeting en verbinding centraal staan. En dat is belangrijk, want eenzaamheid gaat niet vanzelf over. Welke activiteit ga jij organiseren? Een koffieochtend in de wijk? De straat opfleuren met zelf te maken bloembakken en vogelhuisjes? Of misschien ga je wel iets moois maken van repen “gespreksstof” die mensen bij je mogen komen brengen!

Organiseer jij met jouw buurt zo’n activiteit? Dan is jouw activiteit geld waard. Doe een aanvraag voor de Doe en Ontmoet cheque ter waarde van maximaal €250 waarmee je de activiteit kunt realiseren. Ook voor bestaande initiatieven kun je de Doe en Ontmoet cheque aanvragen. Check de voorwaarden hieronder en vul het digitale aanvraagformulier in om de cheque aan te vragen!

Actievoorwaarden Doe en Ontmoet cheque

We hanteren de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ‘Doe en ontmoet cheque’ t.w.v. maximaal € 250:

 • De aanvraag is uiterlijk 2 augustus ingediend. Uiterlijk 19 augustus ontvangt de aanvrager een bericht over het wel of niet ontvangen van de ‘Doe en ontmoet cheque’.
 • De aanvrager geeft toestemming om de activiteit op te nemen in de online ‘Doe en ontmoet’ agenda.
 • De aanvrager geeft toestemming voor het delen van verhalen en foto’s van de activiteit.
 • Er is een maximaal budget van €7.000. Op=op! Toekenning vindt plaats via loting uit alle ingediende aanvragen.
 • Toekenning van de ‘Doe & ontmoet cheque’ betekent ook een verplichting voor het daadwerkelijk uitvoeren van de activiteit tijdens de Week van de Ontmoeting, in de periode van 24 september tot en met 6 oktober 2022.
 • De activiteit moet plaatsvinden in de gemeente Heerenveen.
 • Voor het toekennen van de aanvragen gelden de volgende criteria:
  1. Of de activiteit bijdraagt aan het maatschappelijk doel: ontmoeting & verbinding in de gemeente Heerenveen;
  2. Of eenzame inwoners worden bereikt;
  3. Of het plan tot stand gekomen is met de buurt of andere partijen;

Veelgestelde vragen

Tot wanneer kan ik de aanvraag indienen?

Tot en met 2 augustus 2022.

Ik weet nog niet precies wat we gaan organiseren tijdens de Week van de Ontmoeting, maar ik wil wel de Doe & Ontmoet cheque aanvragen. Kan dat?

Nee, dat kan niet. Om in aanmerking te kunnen komen voor de cheque is het verplicht om vooraf al meer informatie te geven over de activiteit en hoe deze bijdraagt aan de onderwerpen ontmoeting en verbinding.

Hoeveel geld kan ik krijgen voor de activiteit?

Maximaal 250 euro.

Wanneer hoor ik of mijn aanvraag is goedgekeurd?

Uiterlijk 19 augustus 2022 ontvangt u van ons een e-mail met daarin de toekenning of afwijzing.

We organiseren maandelijks al een activiteit, komen we dan ook in aanmerking voor de Doe & Ontmoet cheque?

Ja, ook voor bestaande activiteiten kan de Doe en Ontmoet cheque worden aangevraagd. Wel moet de terugkerende activiteit ook tijdens de Week van de Ontmoeting plaatsvinden, in de periode tussen 24 september en 6 oktober 2022.

Zie ook

Subsidieregeling Week van de ontmoeting 2022 gemeente Heerenveen (PDF 708 kB)