Duurzaam ondernemen

Niels van der Veen, Profile Car & Tyreservice Heerenveen

Profile geeft het goede voorbeeld

Een extra taak naast je dagelijkse verantwoordelijkheden op het werk. Technische en constructieve uitdagingen die om nog meer investeringen vragen. Medewerkers die klagen over zere ogen en hoofdpijn door de nieuwe ledverlichting. Eigenaar Niels van der Veen had er mee te dealen, maar hield het duurzame doel voor ogen. En met succes!

Waarom bent u bewust met duurzaamheid bezig?
“Het personeel moest in het begin enorm aan de veranderingen wennen, maar uiteindelijk doe je het ook voor hen. Door de aanpassingen is het werkklimaat een stuk aangenamer, voelen zij zich nog prettiger en bouw je ook een duurzame relatie met hen op. Aan de andere kant zit je in een vervuilende automotive branche die om vergroening schreeuwt!”

Welke maatregelen heeft u genomen?
“Op het dak liggen 586 zonnepanelen, we hebben elektrische cv’s, overal hangt ledverlichting en duurzame partners verwerken ons afval. Door de grote hoeveelheid zonnepanelen wekken we meer stroom op dan we gebruiken. Sinds februari zijn we volledig van het gas af. Mijn motto is: Hoe minder CO2-footprint, hoe beter!”

Waar is het voor u mee begonnen?
“Mijn wil om te verduurzamen werd bevestigd en versterkt door de behoefte in de markt. Ik merk dat ook onze klanten milieubewuster worden en ik wil daar gehoor aan geven. Ik nodigde een gespecialiseerd bedrijf uit voor een energiescan van het pand. Zij gaven advies en we hebben samen het traject uitgestippeld.”

Wat is uw beste tip?
“Neem de tijd en doe het niet alleen. Er komt heel wat bij zo’n proces kijken en daar heb je professionals voor nodig. Het is een grote investering, maar kijk ook naar wat het oplevert. Een gezonde werkomgeving voor je medewerkers, een duurzame relatie met je klant en uiteindelijk verdient het zichzelf ook nog terug!”

Bekijk het filmpje

YouTube video

Zonneparken

Denkt u na over de kansen van een zonnepark? In het Beleidskader zonneparken Heerenveen 2022  kunt u lezen op welke plekken en onder welke voorwaarden zonneparken mogen komen. Zie ook de pagina Zonneparken op de website www.eenvooreengroener.nl.

Subsidie en financiering

De gemeente Heerenveen heeft geen subsidies voor duurzaam ondernemen. Wilt u weten of andere instanties dat wel doen? Neem dan contact op met uw accountant, branchevereniging of kijk bijvoorbeeld op één van onderstaande sites:

Er zijn diverse instanties die mogelijkheden bieden rond financiering van uw projecten of plannen. Een bijzondere is het provinciale Fûns Skjinne Fryske Enerzjy.