Als onderdeel van het Duurzaamheidsprogramma start de gemeente Heerenveen met lessen op scholen, bij kinderopvanglocaties en in de zogenaamde Huiskamers. Kinderen kunnen zo praktisch en ervarend leren over natuur, over techniek en duurzaamheid. Dat doen ze tijdens buitenlessen rond water- en bodemdiertjes, een gruttokuiken, met zomeropdrachten of tijdens biologiedagen. Er zijn leskisten voor alle groepen over vogelcircuits, wateronderzoek, kleine diertjes, papier maken, energie, landbouw, schelpen, enzovoort.
Jong geleerd is oud gedaan
Het Project Natuur- en Milieueducatie Heerenveen brengt kinderen op jonge leeftijd in contact met de natuur in de eigen leefomgeving. “Door de natuur dichtbij te ervaren, ervan te leren en ervan te genieten, wordt de basis voor gezond en milieubewust gedrag gelegd. Kinderen kunnen dan nu, maar ook later, sneller duurzame keuzes maken,” vertelt wethouder Zoetendal.
De natuur- en duurzaamheidseducatie is één van de educatieve speerpunten in de gemeente. Sinds 2009 was in Heerenveen de natuur- en milieueducatie wegbezuinigd.
Heerenveen haakt aan bij een bestaand, goed lopend netwerk. De Naturij verzorgt ’dit NDE-netwerk nu al voor basisscholen in Smallingerland en Opsterland. De Naturij zal de NDE samen met lokale vrijwilligers verzorgen: zogenaamde natuurouders volgden een IVN-cursus Natuurouder en vormen een vrijwilligerspool voor natuuractiviteiten.