80 jaar vrijheid
In 2025 herdenken we dat Nederland tachtig jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Hieronder vindt je een overzicht van de activiteiten georganiseerd door de culturele partners die in Heerenveen plaatsvinden. Benieuwd wat er in de gehele gemeente plaatsvind? Kijk dan op de website Museum Heerenveen.


Tentoonstelling 80 jaar vrijheid
In 2025 herdenken we dat Nederland tachtig jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Museum Heerenveen maakt dit historische moment tastbaar met de kleine maar krachtige tentoonstelling 80 jaar vrijheid. Aan de hand van dagboekfragmenten, brieven, tekeningen, foto’s en objecten krijgen bezoekers een intiem inkijkje in het leven van Heerenveners vlak voor, tijdens en na de bevrijding. Deze tentoonstelling biedt niet alleen een blik op de lokale geschiedenis, maar is ook een bron van bezinning.
De tentoonstelling 80 jaar vrijheid is te zien in Museum Heerenveen van 12 april t/m 1 juni 2025. Beleef de bevrijding van 1945 door de ogen van de inwoners van toen. Een absolute aanrader voor iedereen die zich betrokken voelt bij de geschiedenis van Heerenveen en de betekenis van vrijheid in ons dagelijks leven.
Meer informatie vind je bij Museum Heerenveen.


Theatervoorstelling Poststempel Heerenveen
Mini Theater Friesland (MTF), de amateurtoneelvoorziening in Heerenveen, speelt op zondag 4 mei om 21.00 uur – ná de Dodenherdenking – het op waarheid beruste toneelstuk ‘Poststempel Heerenveen’, over een familie in Heerenveen, waarvan de ene zoon betrokken raakte bij het verzet en de andere zoon dienst nam bij de Waffen SS. Hiermee doet MTF mee aan de landelijke campagne Theater na de Dam, waarbij er op meer dan 165 plekken in Nederland exact om 21.00 uur voorstellingen getoond worden met als thema de Tweede Wereldoorlog. In heel Nederland zullen hierdoor mensen op hetzelfde moment in gedachten met elkaar verbonden zijn.
‘Poststempel Heerenveen’ gaat over het maken van keuzes, over oordelen en veroordelen. In de voorstelling wordt het verhaal verteld over de familie Postmus. Een gewoon gezin in een gewoon huis in een gewone straat in een gewoon dorp.
Heerenveen, 1939. Vader Tjerk en moeder Dirkje zijn in 1920 getrouwd en wonen met hun gezin in Heerenveen. Vader is weduwnaar van zijn eerste vrouw Jitske Leegsma. Samen met Jitske heeft hij vijf kinderen gekregen en met zijn tweede vrouw Dirkje nog eens zes kinderen. De oudste kinderen zijn al het huis uit. De jongsten wonen nog thuis. Tot zover niks bijzonders. Maar als de oorlog uitbreekt, verandert alles. Tijdens de vijf oorlogsjaren raakt het gezin langzaam maar zeker steeds meer verdeeld. Oudste zoon Gerrit raakt meer en meer onder invloed van de indoctrinatie van de Nationaal Socialistische Beweging en van de Duitse bezetter, mede door de crisisjaren vóór de oorlog. Er heerste een enorme werkloosheid en veel mensen leefden in bittere armoe. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Daar was iemand opgestaan, die de oplossing bood. Hitler had het antwoord, volgens Gerrit. De middelste zoon Jillus volgt een heel ander pad. Die van het verzet. Het gaat lang goed, maar dan wordt Jillus wordt opgepakt en komt in Leipzig, Bitterfeld, Halle a/d Saale en uiteindelijk in Neuengamme terecht. Van hieruit schrijft hij brieven naar huis en Dirkje schrijft vanuit Heerenveen brieven terug. De andere kinderen hebben zo hun eigen beslommeringen. Sipke moet zich, als hij 18 jaar is geworden, melden voor de Arbeitseinsatz. Dit is hij niet van plan. Hij duikt thuis onder, met als uitvalsbasis het ziekenhuis, waar ze een aparte kamer mét patiëntenstatus voor hem hebben.
Tegelijk worden er in de Schouwburg Heerenveen regelmatig dansavonden georganiseerd waar veel jonge mensen hun vertier zoeken. Ook de Duitsers hebben behoefte aan zo nu en dan een verzetje en zijn daarom ook vaak te vinden in de Schouwburg. Dé ontmoetingsplaats voor jong en oud, maar ook de plaats waar ‘goed en fout’ elkaar tegenkomen. Menig meisje hoopt daar ten dans te worden gevraagd door een leuke jongeman. Helaas zijn er ook de ‘muurbloempjes’ die nooit gevraagd worden, zoals Aaltje. Nooit wordt zij gevraagd… Totdat Heinz, een Duitse soldaat, haar ziet staan. Aaltje voelt zich eindelijk gezien! Er volgt een romance. Muurbloempje Aaltje komt eindelijk tot volle bloei. Maar… hoe leg je dit uit aan je naaste omgeving? Wat is belangrijker? Dat iedereen je met de nek aankijkt of de liefde van je leven?


Theatervoorstelling ’t Hooge Nest
Gebaseerd op de bestseller van Roxane van Iperen
Als schrijfster Roxane van Iperen samen met haar gezin een oude villa in de bossen van Naarden betrekt, weet ze niets van de geheime geschiedenis van dit huis. Pas tijdens de verbouwing ontdekt ze intrigerende sporen uit het verleden. Onder hetzelfde dak runden twee Joodse zussen ooit een van de grootste onderduikadressen van Nederland. Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog wordt hun waargebeurde verhaal vanuit het heden tot leven gewekt in de monoloog ’t Hooge Nest. Wie waren de bewoners van het huis? En wat maakte hen zo moedig?


Vrijheidsmaaltijd
Schuif aan bij de Vrijheidsmaaltijd. We eten samen om te vieren dat we in vrijheid leven. Daarom gaan we op 5 mei (12:15 – 13:15 uur) in Paul Kruger (Heerenveen) met elkaar aan tafel, om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren. Aansluitend verwelkomen we Keep them rolling bij Crackstate.
Entree: gratis