Wilt u in de hele wereld kunnen reizen en hebt u een identiteitsbewijs nodig? Dan hebt u een paspoort nodig. Als u de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u een paspoort aanvragen.

Wat moet u weten?

Een paspoort kunt u gebruiken als:

  • reisdocument: in het buitenland moet u altijd een geldig reisdocument bij u hebben. Dat geldt ook voor kinderen. Een Nederlands paspoort is geldig in de hele wereld.
  • identiteitsbewijs: in Nederland en de meeste andere landen moet u altijd een geldig identiteitsbewijs bij u hebben.

Om een paspoort aan te kunnen vragen maakt u eerst een afspraak.

Hoe lang is een paspoort geldig?

Een paspoort is tien jaar geldig.
Als u jonger dan 18 jaar bent: vijf jaar geldig

Aanvragen

Een paspoort vraagt u aan bij de gemeente, u moet hiervoor eerst een afspraak maken. Ook voor een zakenpaspoort of tweede paspoort gaat u naar de gemeente.

Wat neemt u mee?

  • alle paspoorten en ID-kaarten die u hebt, ook al zijn ze verlopen
  • een recente, goed gelijkende pasfoto die voldoet aan alle eisen
  • als u een dubbele nationaliteit hebt: uw buitenlandse reisdocument
  • als u een tweede paspoort aanvraagt: een verklaring van uw werkgever of opdrachtgever waaruit de noodzaak van een tweede paspoort blijkt, en uw eerste paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is
  • als u uw paspoort kwijt bent: de ingevulde verklaring van vermissing van de gemeente,
  • als u jonger bent dan 18 jaar: toestemming van alle gezaghouders, één ouder of gezaghouder moet mee voor de aanvraag. Toestemming kan via het online formulier Toestemming voor minderjarige kinderen.
  • als u een paspoort voor uw kind of kinderen aanvraagt: het kind moet mee
  • als u onder curatele staat: schriftelijke toestemming van de curator

Toestemming minderjarig kind

Bij de aanvraag van iemand jonger dan 18 jaar is de toestemming van alle gezaghouders nodig. Eén ouder of gezaghouder moet mee voor de aanvraag. Toestemming kan via het online formulier Toestemming voor minderjarige kinderen of op met het document Toestemming voor minderjarige kinderen (PDF 63 kB)

Kosten

  • € 83,85
  • € 63,40 (tot 18 jaar)

U betaalt bij de aanvraag in het gemeentehuis.

Afhalen

Vijf werkdagen na uw aanvraag kunt u uw paspoort afhalen in het gemeentehuis. Als u bij de aanvraag uw mobiele telefoonnummer of uw e-mailadres hebt gegeven ontvangt u van ons een SMS of e-mail zodra het nieuwe paspoort klaar ligt.

Paspoort kwijt?

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt in Nederland?

Vul dan zo snel mogelijk een verklaring van vermissing in bij de gemeente. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. U kunt met een digitaal formulier (inloggen met DigiD) een vermissing doorgeven of het zelf doen bij de gemeente. De vermissing wordt (inter)nationaal geregistreerd, zodat misbruik van uw document wordt voorkomen. Een nieuw paspoort moet u persoonlijk aanvragen.

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt in het buitenland?

Doe dan meteen aangifte bij de plaatselijke politie. De politie maakt een proces-verbaal op. Vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij de Nederlandse ambassade of consulaat. Daarop reist u terug naar Nederland. Vul daarna zo snel mogelijk een verklaring van vermissing in bij de gemeente. Zo voorkomt u misbruik van uw paspoort.

Snel reisdocument nodig?

Hebt u snel een reisdocument nodig? Vraag om een spoedprocedure als u een nieuw paspoort aanvraagt. Lukt het niet op tijd, dan kunt u een nooddocument aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.

Paspoort teruggevonden?

Hebt u een paspoort als vermist aangegeven en vindt u het terug? Dan moet u het inleveren bij de gemeente. U kunt het niet meer gebruiken. Het is niet meer geldig.