JOGG voor de buurt

Wilt u de buurt samenbrengen met een lekker en gezond ontbijt, een buitenspeeldag, een informatiesessie of een leefstraat organiseren? Ook in uw buurt kunt u bijdragen aan een gezondere omgeving voor jongeren.

De volgende dingen maken een initiatief gezond!
1. Gezond eten en in drinken staan in beeld.
Gezond eten en drinken staat op opvallende plekken. Bijvoorbeeld als je binnenkomt, langsloopt, op ooghoogte, bij punt van aankoop etc. Wanneer een gezonde keuze opvalt of dichtbij staat, zullen mensen dit sneller kiezen. Voorbeelden:

  • Zorg dat water, gezonde broodjes, lekkere fruitsalades en andere gezonde producten goed zichtbaar zijn. Stal je producten uitgebreid uit. Laat maar zien dat jullie veel gezonde dingen hebben.
  • Laat de gezonde producten sterk in het oog springen, door ze bijvoorbeeld op ooghoogte te plaatsen of op centrale, opvallende punten te presenteren.
  • Gebruik doorzichtig folie en bakjes als je gezonde producten wil inpakken. Zorg dat mensen goed kunnen zien wat je hebt of verkoopt.
  • Leg ongezonde producten, zoals chips, koek en snoep, uit het zicht. En leg er veel minder van neer dan van de gezonde producten.

2. Gratis (kraan)water
Zet gratis (kraan)water binnen handbereik. Maak het leuk door er kruiden, groente en fruit in te stoppen. Tips voor water:

  • Serveer water in een kan met muntblaadjes of citroenschijven. Of versier een glas water met een schijfje sinaasappel, een schijfje komkommer of fleurig parasolletje.
  • Varieer water qua temperatuur. Maak water koud met ijs of uit de koelkast. Veel mensen vinden dit lekkerder.
  • Maak ijsklontjes met een blaadje munt of basilicum, fruit zoals een framboos, druif of blauwe bes. Doe het ijsklontje in een glas water.

3. Gezonde tussendoortjes
Denk bijvoorbeeld aan fruit(spiesjes), groentesticks met dip, ongezouten noten, yoghurt met (gedroogd) fruit en soep.

4. Geen marketing, promotie of sponsoring van ongezonde producten
Sponsoring waar je wel aan kunt denken producten uit de schijf van vijf (denk aan promotie van kiwi’s en bananen), of non-food (sportmerken, etc.)

Leefstraat

In een Leefstraat richten bewoners en gemeente de straat tijdelijk of definitief op een creatieve en leefbare manier in. Met kunstgras, planten- en bloembakken, straatmeubilair en speeltoestellen. Daardoor krijgt de straat meer een ontmoet- en speelfunctie in plaats van de functie van een doorgaande weg en een parkeerplaats voor auto’s. Een leefstraat versterkt het buurtgevoel en saamhorigheid in de straat.

Subsidiemogelijkheden

Heeft u ideeën voor het realiseren van een gezonde leefomgeving, maar (nog) niet de financiële middelen? Bekijk dan dit stappenplan (PDF 888 kB) met handige informatie voor het zoeken van financiële ondersteuning.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met de opbouwwerkers van Caleidoscoop.