Aandacht voor laaggeletterdheid

Dit artikel is niet meer actueel

Ben je laaggeletterd, dan vind je lezen of schrijven moeilijk. Of allebei. Het is niet zo dat je het niet kunt, maar je hebt er wel problemen mee in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld als je wilt werken met een computer. Als je formulieren moet invullen, of een verslag typen op je werk. Pinnen en voorlezen zijn lastig. Soms zorgt het ook voor problemen met rekenen.

Effecten

Laaggeletterdheid heeft effect op de gezondheid. Stichting Lezen en Schrijven bracht afgelopen april de uitslag naar buiten van een onderzoek van PricewaterhouseCoopers. Daarvan leren we dat laaggeletterden een hoge rekening betalen. Een opsomming:

  • ze kunnen onzeker worden en daardoor minder goed functioneren
  • ze kunnen niet altijd het werk doen dat ze graag zouden doen, waardoor ze lagere inkomens hebben of eerder een uitkering dan anderen
  • er is gemiddeld meer ziekteverzuim, bijvoorbeeld vanwege de zorgen over hun toekomst of doordat ze zich minder gelukkig voelen.

De cijfers over laaggeletterdheid

Al met al kost dit de Nederlandse samenleving jaarlijks bijna 1 miljard euro, zo luidt de financiële conclusie van PwC.
Redenen genoeg om laaggeletterdheid aan te pakken, want het komt vaak voor. Partoer deed er onderzoek naar: in Nederland is 11,9 % van de mensen tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dit zijn 1,3 miljoen mensen. In Heerenveen waren dat in mei 2016 ongeveer 5.500 mensen, het aantal laaggeletterden ligt hier tussen 13 en 16%.

Digi-Taalhuizen

Het Friesland College, Caleidoscoop, Stichting Lezen en Schrijven, Bibliotheken Mar en Fean, en wij als gemeente vinden dat we hieraan iets kunnen doen. Tijdens de Week van de Alfabetisering ondersteunt de gemeente daarom de plaatselijke activiteiten. De bibliotheek organiseert verschillende bijeenkomsten in de Digi-Taalhuizen in Heerenveen, Jubbega en Akkrum.

Geef het door

Als je laaggeletterd bent, is de kans dat je deze tekst leest heel klein. Maar denk je na het lezen hiervan: ‘Hé, ik ken iemand voor wie dit belangrijk is’, geef deze informatie dan vooral door.

Meer weten? Kijk dan hier:
Op de site van de Week van de Alfabetisering
Op de website van de Digi-Taalhuizen van Bibliotheken Mar en Fean