Dodenherdenking op 4 mei: geef vrijheid door

Jaarlijks herdenken we in Nederland landgenoten die zijn omgekomen in oorlogen, gewapende conflicten en vredesacties. Stilstaan bij de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en andere situaties waarbij ons land betrokken is geweest, is ook in de gemeente Heerenveen een bijzonder moment.

 

Ter ere van hen is er een Stille Tocht vanaf het gemeentehuis naar het monument aan de Van Maasdijkstraat. Alle inwoners van Heerenveen zijn hierbij van harte welkom, want samen geven we de vrijheid door.

 

Herdenkingsbijeenkomst vooraf

De herdenkingsbijeenkomst van de Raad van Kerken begint om 18.45 uur in de Doopsgezinde kerk aan de Vermaningsteeg 9. Deze is voor iedereen die belangstelling heeft en draait om ‘Je weet niet wat je ziet’: wat is het verband tussen verwarring door het overstelpt worden door informatie in onze tijd en 4 mei? Na afloop is er een bloem voor de bezoekers, die na de Stille Tocht bij het monument kan worden gelegd.

 

Herdenkingsconcert

Om 20.30 uur, aansluitend op de Stille Tocht, voert toonkunstkoor Heerenveen het oratorium ‘Annelies’ uit van James Whitbourn in de Rooms Katholieke kerk aan de Crackstraat 13. Whitbourn baseerde het stuk op het dagboek van Anne Frank. Ook worden er fragmenten voorgelezen, die worden ondersteund door beelden.

 

Programma van de Stille Tocht

19.25 uur      Verzamelen op de Oude Koemarkt voor de hekken van Crackstate

19.30 uur      Start van de Stille Tocht via het monument bij Crackstate naar het monument aan de Van Maasdijkstraat

19.40 uur      Bij het monument muziek van Brassband Pro Rege, voordracht van gedicht door Silke en Julian van de Van Maasdijkschool

en toespraak door kapitein Richard de Jong en burgemeester Tjeerd van der Zwan

19.58 uur      Blazen van het Nederlands Signaal Taptoe en twee minuten stilte

20.02 uur      Spelen van het Wilhelmus, gevolgd door de kranslegging

20.06 uur      Defilé langs het monument waarbij inwoners bloemen kunnen neerleggen

 

Vlaggen halfstok

Uit eerbied en respect voor de overledenen hangen we op de avond van 4 mei in Nederland de vlaggen halfstok. Dit doen we volgens het protocol van de Rijksoverheid: de Nederlandse driekleur zonder wimpel wordt niet tot in de top gehesen, maar blijft halverwege hangen. Dit gebeurt niet voor 18.00 uur en duurt tot in ieder geval na de twee minuten stilte. Uiterlijk voor zonsondergang wordt de vlag weer gestreken.