Eikenprocessierups in gemeente Heerenveen

Eikenprocessierups
foto: Paul Wensveen

Op verschillende plaatsen in de gemeente Heerenveen is de eikenprocessierups weer gesignaleerd. De gemeente neemt ieder jaar maatregelen om de rupsen te bestrijden. De eiken worden met een lint gemarkeerd en de rupsen worden zo snel mogelijk weggehaald door een gespecialiseerd bedrijf. Eikenprocessierupsen komen voor in eiken en vooral in de maanden mei en juni. Contact met de brandharen van deze rups kan vervelende gezondheidsklachten veroorzaken zoals jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontstekingen. Direct contact is niet nodig, de brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in kleding terecht komen.

Herkennen

Eikenbomen met de eikenprocessierups zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellinghuidjes met brandharen en uitwerpselen. In juli verpoppen de rupsen zich tot onopvallende grijze nachtvlinders zonder brandharen.

Melden

Heeft u de eikenprocessierups in uw omgeving gezien of vermoedt u dat u de rups hebt gezien? Neem contact op met het meldpunt van de gemeente Heerenveen op telefoonnummer (0513) 617 725. We bekijken dan snel of het inderdaad om de eikenprocessierups gaat en welke maatregelen genomen kunnen worden.

Meer weten?

Meer informatie over de gezondheidseffecten vindt u op de website van de GGD Fryslân.