Heerenveen sluit zich aan bij Orange the World

Dit nieuwsbericht is niet meer actueel

De gemeente Heerenveen zegt “NEE” tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich ook dit jaar aan bij de internationale campagne ‘Orange the world’. Wethouder Jelle Zoetendal en raadslid Marga Kuipers hijsen daarom vandaag de speciale vlag bij het gemeentehuis. Ook zal Crackstate tijdens de zestien actiedagen elke avond oranje kleuren. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijde actie

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met lichamelijk, seksueel of psychisch geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World actie, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en eindigt op 10 december. Dit zijn de zestien actiedagen tegen geweld tegen vrouwen. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object is een vast onderdeel van Orange the World. In 2019 namen meer dan 150 gemeenten en 8 provincies in Nederland deel aan de actie.

Harder nodig dan ooit

Vanuit de hele wereld stromen berichten binnen over de toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. In Nederland is er geen sterke stijging van het aantal meldingen bij Veilig Thuis van huiselijk geweld tegen vrouwen. Wel zijn de meldingen bij andere hulporganisaties en de kindertelefoon toegenomen.

“Thuis is niet voor iedereen de meest veilige plek. Thuisblijven zorgt soms juist voor een onveilige situatie. Daarom is zeker in deze tijd aandacht voor geweld tegen vrouwen extra hard nodig.” aldus raadslid Marga Kuipers. Wethouder Jelle Zoetendal vult aan: “Doordat veel sociale activiteiten wegvallen, blijft huiselijk geweld ook vaker verborgen. Daarnaast maakt slechts 40% van de slachtoffers zelf een melding. Het is zo belangrijk om je verhaal met iemand te delen. Ook wij als gemeente bieden hulp en ondersteuning daar waar we kunnen.”

Global Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties een nieuwe wereldwijde agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Deze agenda is vertaald in 17 Global Goals om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Een aantal van deze doelen zijn in 2018 al verwerkt in het hoofdlijnenakkoord van de gemeente. Sinds begin dit jaar is de gemeente Heerenveen officieel Global Goals Gemeente. Met de Orange the World campagne dragen wij bij doel 5 van de Global Goals: het verbeteren van de mensenrechten en positie van vrouwen en meisjes, waarvan het stoppen van geweld een essentieel onderdeel is. Een belangrijke stap hierin is bewustwording onder burgers over de aard en omvang van het probleem.

 

Slachtoffers die te maken hebben met geweld achter de voordeur kunnen contact opnemen met Veilig Thuis, via 0800 – 2000.