Heerenveen zet afvalhelden in het zonnetje

Deze week is de Week van de Afvalhelden. Wethouder Jaap van Veen bracht een bezoekje aan inwoonster Hanny Durkstra in De Knipe. Zij is bijzonder fanatiek in het scheiden van haar afval en daarmee een voorbeeld voor andere inwoners. “Hanny: Ik zet maar 3 x per jaar de container bij de weg en gooi zelfs mijn kassabonnetjes bij het oudpapier.” Later deze week worden ook medewerkers van de milieustraat en collega’s van de buitendienst in het zonnetje gezet.

Wethouder Jaap van Veen: “We werken toe naar een samenleving zonder afval. Als we afval goed scheiden levert het ons nieuwe grondstoffen en producten. Onze inwoners spelen een cruciale rol in dit proces, daarom zijn zij ook onze afvalhelden. Ik mocht één van onze inwoners vandaag in het zonnetje zetten, maar hoor ook graag hoe andere inwoners met dit onderwerp aan de slag zijn.”

Heerenveen koploper afval scheiden

Uit cijfers van Omrin blijkt dat de gemeente Heerenveen met 88 kg per inwoner in 2023 opnieuw de beste is als het gaat om afval scheiden. Om de doelstelling van 30 kilo restafval per 2030 te halen is de inzet van inwoners noodzakelijk.

Week van de afvalhelden

De Week van de Afvalhelden vindt plaats van 4 tot en met 10 maart en is een speciale week om de mensen die werken in de afvalbranche te bedanken. Gemeente Heerenveen trekt het breder en zet ook een inwoner in het zonnetje die heel actief is in afval scheiden.

Afval scheiden

Om nieuwe grondstoffen en producten van afval te maken, is het belangrijk dat afval goed gescheiden wordt. Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Elke kilo of afvalzak met restafval kost geld. Hoe beter het afval wordt gescheiden, hoe minder restafval overblijft dus hoe minder de inwoner hoeft te betalen.

Meer informatie

Voor meer informatie over afval en tips voor afval scheiden zie de pagina Afval of kijk in de Omrin afvalapp.

Geplaatst op 4 maart 2024, 14:58 | Gewijzigd op 4 maart 2024, 17:02

Nieuws