Himmelwike feestelijk van start

Vandaag was de start van de Himmelwike in de gemeente Heerenveen. Wethouder Jaap van Veen opende samen met de leerlingen van IKC Sint Jozef op feestelijke wijze het jaarlijkse zwerfafvalproject. In de gemeente doen dit jaar bijna 500 kinderen mee van zes basisscholen.

Bewustwording gevolgen van zwerfafval

Omrin organiseert jaarlijks de Himmelwike om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval. Tijdens de Himmelwike organiseert Omrin ook gastlessen. Leerlingen krijgen dan les over de impact van zwerfafval op het milieu en wat de gevolgen van rondslingerend afval kunnen zijn voor dieren. Uiteindelijk is het doel om zwerfafval te voorkomen door kinderen van jongs af aan bewust bij het onderwerp te betrekken.
Tijdens de opening attendeerde Wethouder Van Veen (zelf boerenzoon) de leerlingen op de gevaren van zwerfafval. Zo sterven er jaarlijks 4000 koeien omdat ze kleine stukjes blik opeten. Lege blikjes komen in de maaimachines terecht en daardoor belanden ze in het voer voor de koeien.

Schoon Belonen

Een groot aantal basisscholen in de gemeente Heerenveen doet ook mee aan het zwerfafvalproject Schoon Belonen. De scholen adopteren een schoonmaakgebied in de gemeente. Iedere maand organiseren zij een opruimactie in hun schoonmaakgebied om kinderen na te laten denken over zwerfafval.

“We zijn in de gemeente Heerenveen al goed bezig met zwerfafval opruimen. We zien echt dat de gemeente schoner is. En zowel de Himmelwike als ook het project Schoon Belonen helpt daar aan mee.”
Wethouder Jaap van Veen

Himmelwike in andere gemeenten

De Himmelwike vindt dit jaar plaats in zes Friese gemeenten. Na de gemeente Heerenveen start de gemeente Leeuwarden op donderdag 23 maart met een grote opening. Daarna volgen Ooststellingwerf, Opsterland, Harlingen en Waadhoeke. Ook meehelpen en zwerfafval opruimen? Vraag dan een opschoonpakketje aan via de website van Omrin.