Hulp voor Oekraïners

Op 24 februari 2022 is Rusland Oekraïne binnengevallen. Door de oorlog ontvluchten mensen uit Oekraïne hun land. Duidelijk is dat er groepen naar Nederland komen die hier opvang nodig hebben.
We zien nu al dat inwoners en organisaties in onze gemeente Heerenveen meeleven en actief meedenken met de inwoners die op de vlucht geslagen zijn, en met de mensen die nog in Oekraïne zijn en daar blijven.

Opvang en voorzieningen voor Oekraïners

Oekraïense vluchtelingen mogen, in tegenstelling tot andere vluchtelingen, zonder visum legaal in Nederland blijven. Het is daarom voor de meeste Oekraïners niet nodig om asiel aan te vragen. Maar ze hebben wel opvang en voorzieningen nodig. Het organiseren van de opvang van Oekraïners is daarom op veel vlakken anders dan voor andere vluchtelingen.
De gemeente Heerenveen maakt samen met de andere Friese gemeenten afspraken over hoe de coördinatie over opvang kan verlopen. Informatie hierover volgt.

Hoe kunt u nu al helpen?

Veel lokale initiatieven
In onze gemeente zijn al verschillende initiatieven opgestart, bijvoorbeeld voor het inzamelen van goederen. Wilt u ook een actie aankondigen?
Daarover hebben we een afspraak gemaakt met de Heerenveense Courant. U kunt daar uw inzamelingsacties aankondigen [via de e-mail ]. En ook kijken wat u in de eigen gemeente kunt doen. Kijk op de Heerenveense Courant

Stichting Vluchtelingenwerk
Ook op de website van de Stichting Vluchtelingenwerk  kunt u zien hoe u nu, direct of indirect, vluchtelingen kunt helpen.

Inzamelactie Giro 555
Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

LET OP: Updates op deze informatie volgt via de pagina: hulp voor Oekraïners