Kindermenu 2.0 op menukaart restaurant Hof van de Koning

Van de kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud had 11% in 2018 overgewicht in de gemeente Heerenveen. Overal om ons heen worden we voortdurend verleid tot veel en ongezonde voeding. Ook in restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat met frikandel of kroket óf een pannenkoek. Voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers is het in deze omgeving moeilijk om gezonde keuzes te maken. Dat kan dus gezonder en kinderen willen dat ook!

Kindermenu 2.0

Daarom is kindermenu 2.0 in het leven geroepen. Dit initiatief is ontwikkeld door provincie Drenthe, Jong Leren Eten en Drenthe Gezond. Met het kindermenu 2.0 gaan schoolklassen de strijd met elkaar aan om een gezond kindermenu te bedenken. In Heerenveen heeft Jong Leren Eten samen met JOGG Heerenveen en restaurant Hof van de Koning de competitie uitgezet. Het winnende menu komt op de menukaart te staan van restaurant Hof van de Koning.

Kinderen uit de groepen 4/5 van basisschool De roerganger en groep 5/6 van basisschool Spring! hebben zich aangemeld voor de strijd om het gezondste kindermenu voor Hof van de Koning samen te stellen. De recepten voor een gezond kindermenu zijn beoordeeld door diëtist Jildou Tuinman, wethouder Jelle Zoetendal en chefkok Danny de Vries van restaurant Hof van de Koning.

Het winnende menu; CBS Spring!

Het winnende menu is van Damiana Hoen. Hiermee heeft zij de prijs binnen gehaald voor haar school, CBS Spring; een kookworkshop gegeven door Danny de Vries én binnenkort te vinden op de menukaart van restaurant Hof van de Koning

Wethouder Jelle Zoetendal: “Fantastisch om te zien dat de leerlingen zó actief aan de slag zijn gegaan met het samenstellen van een kindermenu. Het was moeilijk kiezen, het liefst hadden we alle kindermenu’s op de kaart van Hof van de Koning gezet. Maar we moesten een keuze maken. Dat er gebruik gemaakt werd van biologische producten en seizoen producten, en de manier waarop de groenten zijn verwerkt in de gerecht. Dat sprong er dan toch wel uit in het menu van Damiana”.

Op het menu staat:

  • Voorgerecht: Pompoentomatensoep
  • Hoofdgerecht: Zoete aardappel friet en broccoliballetjes met mayonaise
  • Nagerecht: Apple crumble

JOGG-gemeente

Heerenveen is sinds drie jaar een JOGG-gemeente. Dit betekent dat de gemeente, met de aanpak ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’,  gezond eten en bewegen aantrekkelijk wil maken voor de jeugd. Dit doen we door het aangaan van gezonde samenwerkingen en organiseren/ondersteunen we gezonde activiteiten. Kijk voor meer informatie op www.heerenveen.nl/jogg.