Klaar voor de start – Healthy Ageing tour

Komende woensdag, 4 april, start de Healthy Ageing Tour voor het eerst in Friesland: in Heerenveen. De beste wielrensters van de wereld verschijnen aan de start bij de proloog: de Olympisch Kampioene Anna van der Breggen en de wereldkampioene Chantal Blaak zijn hiervan de meeste bekende namen.

Eerste keer in Friesland

Voor het eerst wordt deze tour op woensdag 4 april in Friesland gefietst. Met een proloog van 8 kilometer in Heerenveen – de sportgemeente van Nederland – wordt de wedstrijd op gang geschoten.
Het startschot van de tijdrit van de paracyclers (12.00 uur) en de wielerronde (12.45 uur) wordt gegeven door schaatsster Antoinette de Jong.
De start, finish en huldiging zijn op de Abe Lenstraboulevard. Hier zijn ook verschillende activiteiten en een gezondheidsplein.

Toppers aan de start

Naast Anna van der Breggen en Chantal Blaak gaat ook Kristen Wild, 3-voudig wereldkampioen op de baan, van start. Andere bekende namen zijn Lisa Brennauer en de Deense dames Christina Siggaard en Amalie Dideriksen. Met Aafke Soet, Ilona Hoeksema, Anouska Koster en Wendy Oosterwoud staan er ook lokale rensters aan de start.

Extra activiteiten

Rondom het Abe Lenstrastadion is tussen 12.00 en 16.00 uur een gezondheidsplein. Hier zijn verschillende marktkramen met gezonde producten en zorgaanbieders. Daarnaast zijn er nog leuke en verrassende sportactiviteiten, georganiseerd door sc Heerenveen, Sport Fryslân, scoren voor gezondheid en Sportstad.

Vervolg Healthy Ageing Tour

Na de tijdrit in Heerenveen is Grootegast op donderdag 5 april de locatie voor start en finish met een omloop door het Westerkwartier. Op vrijdag 6 april staat er een dubbele rit gepland. ’s Morgens is er een Oldambt Omloop met start en finish in Winschoten. Daarna is er in de middag een tijdrit in Stadskanaal. Op zaterdag 7 april is de Hoogeland Omloop met start en finish in Winsum. Op zondag 8 april is in de stad Groningen de grote finale met start en finish op de Vismarkt.
Van 6 t/m 8 april wordt op een deel van de parcoursen ook de Healthy Ageing Tour voor juniorvrouwen gereden, onderdeel van de Nations Cup van de internationale wielerbond UCI.  Daarnaast is er van 4 t/m 6 april voor het eerst een driedaagse Paracycling voor mindervaliden.