Mantelzorgers in het zonnetje gezet op de Dag van de Mantelzorg

In de gemeente Heerenveen is 1 op de 10 inwoners mantelzorger. Mantelzorgers zetten zich belangeloos in voor een ander die zorg nodig heeft, bijvoorbeeld een ziek familielid, vriend of buur. Omdat ze zorgen voor iemand die ze goed kennen, vinden ze dit vaak heel gewoon. Maar wat mantelzorgers doen is niet vanzelfsprekend, dit is bijzonder en verdient waardering. Elk jaar worden op 10 november mantelzorgers in het zonnetje gezet op de landelijke Dag van de Mantelzorg.

Dagboek van de Mantelzorger

In de gemeente Heerenveen zijn er ruim 490 geregistreerde mantelzorgers. Van dat aantal zijn er 70 jonge mantelzorgers in de leeftijd van 10-34 jaar. Dit jaar ontvangen volwassen mantelzorgers in de gemeente Heerenveen het Dagboek van de Mantelzorger cadeau. Als (beginnend) mantelzorger komt er ontzettend veel op je af: behandelingen, administratie, agenda’s en contact met verschillende instanties. Dit boek bevat naast veel praktische informatie en talloze tips ook handige invulpagina’s. Dit helpt om overzicht en structuur te houden in de verleende zorg. Voor jonge mantelzorgers wordt er een leuke activiteit georganiseerd.

Dag van de Mantelzorg

Wethouder Jelle Zoetendal overhandigde op de Dag van de Mantelzorg een exemplaar van het Dagboek van de Mantelzorger aan een inwoonster van Oudeschoot (85 jaar). Zij zorgt sinds 2006 voor haar inmiddels 84-jarige partner, die als gevolg van diverse fysieke aandoeningen veel zorg nodig heeft. De wethouder ging in Oudeschoot onder het genot van een kopje koffie met het echtpaar in gesprek. Jelle Zoetendal: “Mantelzorgers geven zoveel tijd en liefde, gewoon omdat ze om iemand geven. Dat is ontzettend waardevol.” Vrijwilligers van het team van de Caleidoscoop in Heerenveen, medewerkers van de preventieteams en de meitinkers gaan op pad om het Dagboek van de Mantelzorger uit te reiken aan de overige mantelzorgers in de gemeente.

Aanmelden als mantelzorger

Bent u mantelzorger en inwoner van de gemeente Heerenveen? Laat dit weten en registreer u als mantelzorger. De gemeente helpt u graag, bijvoorbeeld met informatie, advies en ondersteuning. Daarnaast doet de gemeente graag iets extra’s voor mantelzorgers: zij ontvangen kosteloos een cadeaukaart, een bos bloemen, een persoonlijk gesprek met Caleidoscoop en een informatiepakket. Meer informatie over de mantelzorgwaardering en het aanmeldformulier vindt u op de pagina mantelzorgwaardering.