Mooie resultaten Scoren voor Gezondheid Heerenveen

Dit nieuwsbericht is niet meer actueel

Het project ‘Scoren voor Gezondheid Heerenveen’ is inmiddels niet meer weg te denken uit het onderwijs en de sport in de gemeente Heerenveen.De buurtsportcoaches, ondersteund door 50 CIOS- en ALO-studenten, organiseren allerlei activiteiten en evenementen in nauwe samenwerking met de sportverenigingen. Kinderen maken hierdoor kennis met allerlei sporten. En die positieve ervaring met sport leidt er toe dat 85% van alle basisschool leerlingen in de gemeente Heerenveen lid is van een sportvereniging.

Belang buurtsportcoaches

“De buurtsportcoaches organiseren veel activiteiten en evenementen. Maar hun werk is veel breder”, vertelt wethouder Jelle Zoetendal. “Zij kijken ook naar motorische mogelijkheden van kinderen. En of het niet meedoen bij een sportclub kan komen door financiële problemen in het gezin.” Een buurtsportcoach kan in zo’n geval als een intermediair functioneren naar het Jeugdsportfonds. Maar ook zo vroeg mogelijk speciale aandacht voor motorische achterstanden is belangrijk.

Sportparticipatiescan

Die aandacht voor de specifieke problemen van een kind of een groep kinderen heeft de ‘Sportparticipatiescan’. Buurtsportcoaches zorgen ervoor dat er dan ook passende oplossingen komen. Zo is er een groepje kinderen van Route 0153 die op zwemles is gegaan met hulp van het Jeugdsportfonds. En 140 kinderen van de scholen Skoatterwiis, Route 0513 en Spring! hebben kennis gemaakt met diverse wintersporten. Gewoon in de gymzaal: van skischansspringen tot curling en snowboarden. Deels door zelf te bewegen en deels door simuleren met behulp van Wii-vormen.

Scoren voor Gezondheid Heerenveen

Onder de noemer Scoren voor Gezondheid zijn er in 2018 maar liefst 22 gemeentebrede sportevenementen voor het basisonderwijs georganiseerd. Hieraan deden in totaal 5.254 kinderen aan mee. De Megasportdag is daarvan altijd ‘de klapper’. Op deze dag in de herfstvakantie doen zo’n 1100 kinderen mee.

Jaarverslag 2018

Het jaarverslag ‘Scoren voor Gezondheid’ (PDF 9 MB)’ geeft nog veel meer voorbeelden van wat er in het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden.