Regenboogvlag wappert op 1 april

Dit nieuwsbericht is niet meer actueel

Vandaag is het twintig jaar geleden dat in Nederland – én op de wereld! – het allereerste burgerlijk huwelijk tussen mensen van een gelijk geslacht plaatsvond.Om daarbij stil te staan wappert op 1 april overal in het land de regenboogvlag. In Heerenveen werd de regenboogvlag vanochtend gezamenlijk gehesen door burgemeester Tjeerd van der Zwan en gemeentesecretaris Jeroen van Leeuwestijn.

In de afgelopen twintig jaar hebben tal van andere landen het Nederlandse initiatief gevolgd. In die jaren is Nederland geëmancipeerd op dit terrein en is er meer tolerantie voor LHBTI+’ers. Dat klinkt heel goed. Maar toch is duidelijk dat LHBTI+’ers nog steeds last hebben van discriminatie en zelfs van geweld.

“In onze gemeente werken we hard aan de normalisatie van de diversiteit om ons heen. Iedereen mag anders zijn. We kunnen met trots zeggen dat de gemeente Heerenveen voorop loopt als Regenbooggemeente in de provincie,” zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan.

“De regenboogvlag wappert ook voor de ambtenaren in ons eigen huis,” voegt de gemeentesecretaris daar aan toe. “Blijf met een open blik kijken naar alle collega’s en inwoners in de gemeente. Plak geen etiketjes op mensen met een andere voorkeur dan je eigen, en kom op voor acceptatie en tegen discriminatie!”

De vlag wappert opnieuw op 11 oktober: de internationale Coming Out dag.