Samen richting werk: aftrap hernieuwde samenwerking Arbeidsmarktproject sc Heerenveen

Dit nieuwsbericht is niet meer actueel

Al enkele jaren werken sc Heerenveen en de gemeente Heerenveen samen om werkzoekenden een nieuwe start te bieden. Met het Arbeidsmarktproject worden ieder jaar dertig bijstandsgerechtigden geholpen richting werk. Zij worden begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling, waarbij het vinden van een passende baan de stip op de horizon is. Het netwerk van de voetbalclub wordt hiervoor ingezet. Sinds dit seizoen heeft ook Base To Work zich aangesloten bij het Arbeidsmarktproject. Base to Work vindt het belangrijk om naast de mens te staan. Vanuit een informele benadering kijken zij naar de kracht van de deelnemer, met als doel om op een duurzame en zelfredzame wijze te participeren in de maatschappij.

Werkfittrainingen

De jobcoaches van Base to Work geven twee keer per week ‘werkfittrainingen’ aan de deelnemers van het Arbeidsmarktproject. Eén training is meer individueel gericht. Hier staan de Nederlandse arbeidsmarkt, het werken aan persoonlijke doelen en de ontwikkeling van verschillende (werknemers)vaardigheden centraal. De andere training is in groepsverband en wordt besteed aan ECO coaching en sport en beweging.

ECO coaching

Elke week krijgen deelnemers ECO-Coaching aangeboden: coaching voor het fysiek en mentaal fit maken en houden. Het helpt deelnemers bij hun persoonlijke ontwikkeling en zich weerbaarder te maken.

Sport en beweging

sc Heerenveen vormt de uitvalbasis voor de werkfittrainingen, maar ook voor de sport- en beweegactiviteiten. Sport draagt bij aan een gezonde werkfitconditie en dit is dan ook een belangrijke pijler binnen het Arbeidsmarktproject. Iedere week worden sportlessen georganiseerd waarbij sport als middel wordt ingezet om doelen te bereiken.

Succesvolle samenwerking

Wethouder Hedwich Rinkes: “Werk is belangrijk, het geeft toekomst. Het betekent meer dan het hebben van een dagritme en verdienen van geld. Het zorgt ook voor sociale contacten en persoonlijke ontwikkelingen. Daarom vinden we het zo ontzettend belangrijk om te helpen, als het vinden van werk lastig is. Het is fantastisch dat we dat in gezamenlijkheid kunnen oppakken. En zo onze inwoners ‘werkfit’ kunnen maken. Want in onze gemeente moet iedereen mee kunnen doen.”
Dat onderstreept Margryt Gerritsma (manager MVO sc Heerenveen). “Het is geweldig om te zien welke vooruitgang er wordt geboekt met dit project, zowel op menselijk als zakelijk vlak. Iedere deelnemer heeft zijn of haar eigen verhaal en het is mooi dat we als club met behulp van ons netwerk mensen verder kunnen helpen.”

Meerdere samenwerkingsprojecten

Het Arbeidsmarktproject is niet het enige samenwerkingsproject tussen sc Heerenveen en de gemeente Heerenveen. Beide zetten zich al jaren samen in voor het sportproject voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De jongeren krijgen daarbij de kans om zich tweemaal per week in een sportieve en gezonde omgeving te ontwikkelen. En zo deel te nemen aan de maatschappij door sport, coaching en een gezond ontbijt.