Tegels eruit, plantjes (met korting) erin!

Dit nieuwsbericht is niet meer actueel

Gemeente Heerenveen moedigt inwoners aan om te ‘vergroenen’. De hele maand mei worden tuinbezitters in de gemeente gestimuleerd om zoveel mogelijk tegels uit hun tuin te wippen en in te leveren bij diverse tuincentra. In ruil voor deze ‘tegelwip’-actie kunnen ze via Gemeente Heerenveen planten met flinke korting aanschaffen.

Bij het verwijderen van minimaal één vierkante meter tegels kunnen tuinbezitters via www.eenvooreengroener.nl/groener-beloont-actie een waardebon van 10 euro downloaden. Als ze vervolgens met de bon – en in elk geval één tegel – naar één van de deelnemende tuincentra gaan, wordt direct 10 euro kassakorting gegeven bij aankoop van minimaal 20 euro aan (vaste) planten. Er zijn in totaal 1.000 bonnen beschikbaar. Welkoop Heerenveen, Welkoop Jubbega, Tuincentrum Bontebok en Flowerfarm Volbeda doen mee aan deze actie.

Promotiefilmpje

De Gemeente Heerenveen komt zelf ook in actie. Wethouder Hedwich Rinkes nam samen met de kinderen van Kinderopvang De Einekoer in Heerenveen een filmpje op om te laten zien hoe je kunt vergroenen. In de video zien we wethouder Rinkes in overall en rubberlaarzen in de weer voor de ‘tegelwip’-actie.

NK Tegelwippen

Daarnaast doet de gemeente mee aan het NK Tegelwippen. Daarmee gaan alle ‘tegelwippers’ uit de Gemeente Heerenveen, de sportieve strijd aan met Gemeente Smallingerland. Het doel? Zoveel mogelijk tegels vervangen door groen. “Geef daarom je ‘gewipte’ tegels ook op bij nk-tegelwippen.nl, dan tellen ze mee voor onze gemeente. Uiteraard willen we Smallingerland graag verslaan”, zegt wethouder Hedwich Rinkes met een knipoog. De competitie loopt tot 30 september 2021.

Belang van vergroenen

Waarom is vergroenen zo belangrijk? Rinkes: “Groen zorgt voor een fijne leefomgeving voor mens, plant en dier, vermindert hitte in de zomer en voorkomt wateroverlast bij heftige regenval. Tot slot maakt het mensen gelukkiger en gezonder. We vinden dit erg belangrijk en dragen daarom graag ons steentje bij. Of beter gezegd: we halen de stenen weg!” Overigens mogen mensen de vrijgekomen tegels ook een andere creatieve invulling geven. Denk aan een insectenhotel, een muurtje om plantenborders heen, enzovoorts. De tegels die bij de tuincentra worden ingeleverd, krijgen in elk geval een mooie bestemming in de Le Roy tuinen in Heerenveen.

Bekijk alle Groener (be)loont acties!

Deze ‘tegelwip’-actie is onderdeel van het verduurzamingsbeleid ‘Groener (be)loont van de gemeente. Op eenvooreengroener.nl/groenerbeloont kunnen geïnteresseerden alle vergroeningsacties met subsidies terugvinden. Van de aanleg van een groen dak tot het aansluiten van een regenton.