Tweede Gemeentelijke Opvanglocatie Oekraïners in Akkrum

Sinds maart 2022 zijn er in Nederland veel vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen, zowel bij gemeentelijke opvanglocaties als bij particulieren. De Veiligheidsregio’s in ons land hadden de opdracht om in ieder geval 2.000 opvangplekken te regelen. Omdat die inmiddels bezet zijn, gaan de Friese gemeenten opplussen naar in totaal 3.000 opvangplekken.

Een tweede gemeentelijke opvanglocatie

Voor de gemeente Heerenveen betekent het dat we een tweede opvanglocatie zochten. Die hebben we gevonden in Akkrum. We gaan de accommodatie aan de Kanadeeskestrjitte 45 in Akkrum (Hotel Goerres) huren. Het is de bedoeling om daar 40 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen voor maximaal anderhalf jaar.
Deze opvanglocatie kan al snel in gebruik worden genomen. De eerste vluchtelingen kunnen vanaf 1 december opgevangen worden.

Verschillende soorten opvang

Dorp Akkrum was voorloper in de particuliere opvang. Niet alleen de gastgezinnen, maar het hele dorp is betrokken bij het reilen en zeilen van de gasten.
In de gemeentelijke opvanglocatie zal dit iets anders zijn. Daar is een door de gemeente aangestelde begeleider aanwezig.
Op de website staat meer informatie over de verschillende soorten opvang van en voor Oekraïners bij actueel/oekraïners