Vanaf de bank op bezoek bij een duurzaam huis

Dit nieuwsbericht is niet meer actueel

Friese huiseigenaren delen ervaringen met warmtepompen, balansventilatie en zonnepanelen

LUINJEBERD – Wie interesse heeft in duurzaam wonen, krijgt in juni de unieke kans om via videoverbinding binnen te kijken in een duurzaam huis. Janus Peeters uit Luinjeberd en drie andere huiseigenaren uit Fryslân geven online thematours, waarin zij uitleg geven over duurzame maatregelen zoals isoleren, de warmtepomp en het gebruik van zonne-energie. Vanuit hun ervaring helpen zij anderen graag op weg om zelf ook aan de slag te gaan in hun woning. Mensen die graag deelnemen, kunnen zich aanmelden via de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Op 11 juni kunnen mensen binnenkijken bij de monumentale woning van Heyman de Boer uit Leeuwarden of bij de woonboerderij van Bert Barten uit Hiaure. Beide huizen uit begin twintigste eeuw zijn in de afgelopen jaren flink gerenoveerd, onder andere door isolatie, een warmtepomp en zonneboiler. Heyman de Boer vertelt: “Ik merkte dat het na het isoleren toch wat benauwd werd in huis, dus besloot ik om alsnog een balansventilatiesysteem laten plaatsen.”
Op 16 juni vertelt ook huiseigenaar Jan Rodenhuis over zijn aardgasvrije woonboerderij in Surhuizum. “We wonen sinds de verbouwing in een zeer comfortabele woning en betalen weinig energielasten.” Wie vooral interesse heeft in zonne-energie, kan zich inschrijven voor de online thematour op 17 juni. Janus Peeters liet zijn woning in 2014 bouwen, voorzien van een groot buffervat, zonnecollectoren en een warmtepomp.

De online thematours

De online thematours zijn een alternatief voor de reguliere thematours, waarbij mensen op bezoek gaan bij een duurzame woning. Via videoverbinding geven huiseigenaren een presentatie over de duurzame maatregelen in hun woning. De bezoekers krijgen daarna de kans om in gesprek te gaan met de huiseigenaar, om zo tot een plan te komen voor hun eigen woning. Per online thematour zijn er acht plekken beschikbaar. Een actueel overzicht van alle thematours in Nederland is te vinden via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven. Na inschrijving ontvangen deelnemers een e-mail met uitleg over de deelname.

De Nationale Duurzame Huizen Route

De thematours worden georganiseerd in samenwerking met provincie Fryslân en zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. Via het platform Nationale Duurzame Huizen Route delen meer dan 1.500 huiseigenaren hun ervaringen: online en tijdens verschillende evenementen. Wie zelf in een duurzaam huis woont, kan ook zijn ervaringen delen via de Duurzame Huizen Route. Zo kunnen andere huiseigenaren kennis en inspiratie opdoen om zelf ook aan de slag te gaan met hun woning.