Vervanging portret koning raadszaal Heerenveen

In de collegevergadering van vandaag, 30 maart 2021, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om het huidige portret van koning Willem Alexander en koningin Maxima te vervangen. Dit portret hangt in de raadszaal in het gemeentehuis.

Reden voor vervanging is dat het portret niet langer gelijkt. “Aangezien Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander al langere tijd een baard draagt, is het onwaarschijnlijk dat dit in de nabije toekomst verandert. Daarnaast is het huidige portret over twee jaar ook al 10 jaar oud. Dat geldt niet alleen voor het portret, ook de geportretteerden zelf zijn dan 10 jaar ouder,” geeft burgemeester Tjeerd van der Zwan aan.
Wie het nieuwe portret gaat maken, is nog niet bekend. Daar wordt een pitch voor gehouden. Het gaat in ieder geval om een nieuw portret van de koning. Maar ook voor een gezamenlijk portret met koningin Maxima staat de gemeente Heerenveen open.

Participatieopgave: inwoners denken mee

Eerder had het college bedacht om het huidige portret te verloten onder de inwoners. Vanuit de wens van de gemeenteraad om meer participatietrajecten in te zetten, komt het college terug op het eerder genomen besluit.
Het college vraagt inwoners daarom om actief mee te denken over een goede bestemming van het portret. Suggesties voor een locatie c.q. bestemming van het huidige portret (afmeting: 1.00 br x 0.60 h.) zijn welkom bij de gemeente.
Alle suggesties kunnen vóór komende donderdagmiddag 16.30 uur ingestuurd worden naar de bestuursadviseur van burgemeester Van der Zwan (via communicatie@heerenveen.nl).