Waardebon- en inkoopactie stimulans om energie te besparen

Deze week stuurt de gemeente Heerenveen alle huiseigenaren in de gemeente een brief met daarin een waardeboncode. Met deze gratis waardebon van € 70,- kunnen woningeigenaren producten aanschaffen om energie te besparen. Van tochtstrips en een brievenbusborstel tot energiezuinige verlichting.

Stimulerend

De actie is bedoeld om particuliere woningeigenaren bewust te maken van het eigen energieverbruik. Met de financiële prikkel worden inwoners gestimuleerd om hun koopwoning te verduurzamen. De waardebon geeft tot 70 euro retour op de aankoop van energiebesparende producten. Daarnaast start er een inkoopactie, waarmee het laten uitvoeren van grotere maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen aantrekkelijker is.

Duurzame stappen

Om tot een energieneutrale gemeente te komen in 2050 zijn alle stappen, groot en klein van belang. Wethouder Jelle Zoetendal: “Als gemeente helpen we inwoners graag op weg met verduurzamen. Naast dat deze actie bijdraagt aan onze duurzaamheidsambities, geeft het de huiseigenaren ook meer wooncomfort en scheelt het in de portemonnee.”

Regeling Reductie Energiegebruik

Eind 2019 ontving de gemeente een bedrag van € 500.000,- van het Rijk in het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Deze regeling komt voort uit het Klimaatakkoord van Parijs. Het geld wordt ingezet voor de waardebon- en inkoopactie, en het inzetten van warmtebeeldcamera’s. Het doel is om met de getroffen maatregelen de uitstoot van CO2 te verminderen.
Door het Rijk is bepaald dat de regeling dit jaar alleen nog voor koopwoningen geldt. Huurders worden in de nieuwe ronde in 2021 ook meegenomen.