Wat als er scherven van zonnepanelen vrijkomen bij een brand?

Leestijd: 2 minuten

Op 9 juni 2021 rond 16:15 is de Brandweer Fryslân gealarmeerd voor een zeer grote brand bij een overslagbedrijf aan de Venus in Heerenveen. De brand ontstond in het dak van het pand. Op het dak van het pand liggen ook zonnepanelen.
Door de hevige brand en vrijgekomen hitte kunnen scherven van zonnepanelen en roetdeeltjes neerkomen tot in de verre omgeving.

Wat moet u doen als u scherven van zonnepanelen aantreft?

Heeft u zonnepaneelscherven gevonden in uw tuin of op straat? Deze scherven kunt u zelf opruimen. Let op: zonnepaneelscherven zijn scherp! Doe dikke handschoenen aan bij het opruimen en lever de scherven in als klein chemisch afval (KCA). KCA kunt u gratis inleveren bij de milieustraat.

Bent u agrariër/veehouder en vindt u deeltjes op uw land? Wij adviseren u als volgt te handelen:

  • Haal vee naar binnen. De scherpe deeltjes zijn mogelijk een gevaar voor vee.
  • Regel een schouw (een onderzoek) voor het land waarop u deeltjes hebt gevonden.
  • Maai vervuilde percelen met gras en laat het gras met deeltjes van zonnepanelen afvoeren door een erkende afvalverwerker. Gras dat vervuild is met deeltjes van zonnepanelen is niet geschikt als voer voor vee.
  • Heeft u schade? Dan kunt u dat melden bij uw eigen verzekeraar, die vervolgens de veroorzaker aansprakelijk kan stellen. U maakt zelf de afweging om wel of niet een aansprakelijkheidsprocedure op te starten. De term ‘veroorzaker’ heeft overigens niets met opzet te maken: het is een juridische benaming en een verzekeringskwestie.

Wat moet u doen als u roetdeeltjes aantreft?

  • Vermijd contact met roetdeeltjes. Als u er toch mee in aanraking komt: was uw handen goed met water en zeep;
  • Was groente en fruit uit moestuintjes. Eet geen gewassen met zichtbare roetdeeltjes er op, maar was ze af. Als u het niet vertrouwt: gooi het weg!
  • Tuinmeubels, speeltoestellen, auto’s, kozijnen e.d. kunt u schoonmaken met een sopje;
  • Tuinpaden spoelt u schoon met veel water.

Gevonden zonnepaneelscherven of roetdeeltjes melden?

Heeft u zonnepaneelscherven of roetdeeltjes gevonden in uw tuin of op uw land? Geef dit telefonisch aan ons door via 14 0513. Daardoor kunnen we in beeld krijgen hoe groot het gebied is waar zonnepaneelscherven en roetdeeltjes verspreid zijn. We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8:30 en 17:00.