Bent u van plan asbest te verwijderen? Dit mag u pas doen nadat u toestemming krijgt van de gemeente. In sommige gevallen heeft u een vergunning nodig. Wilt u meer informatie over asbest lees dan de informatiepagina over asbest op deze website.

Particulieren

Als particulier kunt u voor het verwijderen van asbest via de gemeentelijke website een asbestmelding doen. Deze melding doet u minimaal vijf werkdagen voor het slopen. U mag pas slopen nadat u van ons toestemming heeft gekregen. Voor het melden gelden wel een aantal voorwaarden.

Let op

Melden alleen is niet genoeg. Alleen met de toestemmingsbrief van de gemeente kunt u asbest aanbieden bij de milieustraat (de vuilstort).

Voorwaarden

  • het gaat om een woonfunctie
  • het gaat om platen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn, om vloertegels of om niet gelijmde vloerbedekking
  • de platen moeten geschroefd zijn
  • de platen moeten in zijn geheel verwijderd worden
  • oppervlakte van de te verwijderen platen, vloerbedekking of vloertegels is maximaal 35 m2 per perceel
  • u mag bij een groot dak niet zelf 35 m2 verwijderen en de rest door een gecertificeerd bedrijf laten doen. In dat geval moet u zo’n bedrijf vragen voor het hele dak
  • het gaat niet om dakleien

Heeft u een vergunning nodig?

Voldoet u niet aan alle voorwaarden voor een gemeentelijke melding, dan moet u via het landelijke Omgevingsloket online een asbestmelding doen. Deze melding moet u minimaal vier weken doen voordat de sloop begint. U krijgt binnen vier weken antwoord. Vaak is een asbestinventarisatierapport nodig. Een asbestinventarisatiebedrijf kan na inspectie zo’n rapport voor u opstellen. Het verwijderen en afvoeren van asbesthoudende materialen moet u overlaten aan een asbestverwijderingsbedrijf. Asbestinventarisatie- en asbestverwijderingsbedrijven bij u in de buurt vindt u op www.ascert.nl.

Melden Vergunningenloket gemeente

Het vergunningenloket is tijdelijk gesloten. Voor vragen kunt u bellen naar telefoonnummer 14 0513 of mailen naar gemeente@heerenveen.nl onder vermelding van asbestmelding. 

Bedrijven

Als bedrijf moet u voor het verwijderen van asbest via het Omgevingsloket online een melding doen. Deze melding moet u minimaal vier weken doen voordat de sloop begint. U krijgt binnen vier weken antwoord.

Omgevingsvergunning Slopen

Wilt u sloopwerkzaamheden uitvoeren aan een monument of in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan moet u een omgevingsvergunning Slopen aanvragen via het Omgevingsloket online. U krijgt binnen acht weken antwoord.

Kosten

Voor een omgevingsvergunning slopen betaalt u maximaal € 378,05. Een melding doen kost niets.

Meer informatie

Meer weten over slopen? Voor meer informatie neemt u contact op met de gemeente Heerenveen, tel: 14 0513, e-mail: gemeente@heerenveen.nl onder vermelding van asbestmelding.