Afval
Voor het milieu, de maatschappij en voor uw portemonnee. Veel afval kan verwerkt worden tot waardevolle grondstoffen.
Afval scheiden moeilijk? Echt niet!
Van oud papier wordt nieuw papier gemaakt, van oud glas nieuw glas. En uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) wordt omgezet in vruchtbare compost. Hoe beter u het afval scheidt, hoe minder afval er terecht komt in uw Sortibak. En dat scheelt, want voor afval in de grijze container betaalt u per kilo. Dit systeem noemen we Diftar+.
Wilt u weten wanneer het huisvuil bij u wordt opgehaald? En waar u naartoe kunt met grofvuil en tuinafval? De gemeente Heerenveen werkt samen met Omrin om uw huishoudelijk afval zo efficiënt en goedkoop mogelijk in te zamelen.
Hieronder ziet u tegels met meer informatie over elk onderwerp.
Nooit meer twijfel over wanneer welke container aan de weg moet. Met de Omrin Afvalapp ontvangt u vooraf een herinnering wanneer uw container geleegd wordt.
Naast de digitale afvalkalender en de herinnering voor de inzameldata bevat de Omrin Afvalapp nog meer handige functionaliteiten.
Zo kunt u zien wat de locaties zijn van de verschillende verzamelcontainers en kunt u uw grofvuil of kringloopgoederen aanmelden om ze te laten ophalen. Ook bevat de Omrin Afvalapp de digitale scheidingswijzer, waar u per afvalsoort ziet hoe u het moet scheiden en is er de mogelijkheid om eventuele storingen aan (ondergrondse) verzamelcontainers te melden.
U kunt ook inzage krijgen in het gewicht van uw Sortibak. Daarvoor maakt u in de Omrin Afvalapp een account aan.
Download de Omrin Afvalapp
Afvalkalender
Kijk voor uw inzameldata op uw digitale afvalkalender of via de gratis Omrin Afvalapp. Toch liever een papieren afvalkalender ontvangen? Een afvalkalender op papier kunt u aanvragen bij Omrin:
- Contactformulier op de site van Omrin
- Telefoonnummer: 0900 2100 215 (lokaal tarief, bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur)
Vraagt u een papieren afvalkalender aan, dan kan het een paar dagen duren voordat u deze ontvangt.
Staat er al een biobakje op uw aanrecht? Dit kleine bakje op uw aanrecht kan erg handig zijn om uw keukenafval te scheiden. Daarmee bespaart u flink op uw restafval en kunnen wij het scheiden om te hergebruiken. U kunt een gratis biobakje ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Zie de openingstijden.
Meer weten over (het gebruik van) compost?
Lees het in de folder compost (PDF 2 MB)
Jaarlijkse compostactie
Eén keer per jaar, organiseren we een compostdag. Op deze dag kunt u gratis compost ophalen bij de milieustraat in Heerenveen. Lees meer over compostdag en circulair tuinieren op de website Landelijke Compostdag.
Sorti of Biobak?
Uw huisvuil doet u in de groene of grijze container. Restafval hoort in de Sortibak en gft-afval in de Biobak. In de afvalscheidingswijzer (PDF 180 kB) vindt u wat in welke container hoort. Kunststof verpakkingen, drankenkartons en metaal worden niet apart ingezameld maar door Omrin achteraf uit het afval gehaald.
Vragen over uw container?
Hebt u een nieuwe afvalcontainer nodig, bijvoorbeeld omdat uw container beschadigd is of zoek is? Neem contact op met de Omrin via e-mail syp@omrin.nl of bel 0900- 2100 215.
Al het afval dat niet in de grijze of groene container mag of past, brengt u naar de vuilstort: Milieustraat Heerenveen.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 16:00 uur.
Voor het brengen van niet herbruikbaar huishoudelijk grof afval geldt een zogenoemd ‘slagboomtarief’. Dit tarief verschilt per voertuig (auto, auto met aanhanger, kleine vrachtwagen) waarmee u het afval brengt. Tuinafval wegbrengen kost niets.
Meer informatie op de website Milieustraat Heerenveen Omrin.
Betalen op de milieustraat
Betalen met PIN of mobiel heeft de voorkeur vanwege het gebruikersgemak en veiligheid voor de medewerkers. Natuurlijk is het ook mogelijk om contant te betalen.
Milieustraat Grou
Als inwoner van de gemeente Heerenveen kunt u ook terecht bij de Milieustraat Grou. U moet uw bezoek wel vooraf reserveren, via omrin.nl of Omrin AfvalApp. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 – 16.30 uur en zaterdag 8.30 – 11.30 uur.
Aanhanger lenen
Op de milieustraat kunt u, tegen betaling van een borg van € 100,- een dagdeel een aanhanger lenen. Om de aanhanger te gebruiken moet u wel vooraf telefonisch reserveren bij Omrin. Lees de voorwaarden op www.omrin.nl.
Waar laat je een gebruikt theezakje of een koffiepad? Het was in 2022 één van de meest gestelde vragen op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
Bij het gft-afval
Op deze vraag is sinds 1 januari 2023 het antwoord: bij het gft-afval. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert jaarlijks zo’n 88 miljoen kilo extra compost op.
Het nieuwe weggooiadvies is het resultaat van een initiatief vanuit de branchevereniging Koffie & Thee Nederland, bedrijven uit de koffie- en theesector de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven. In 2020 besloten zij gezamenlijk te bekijken hoe koffiepads en theezakjes kunnen worden verwerkt in het gft-afval. Koffiedik en theeblaadjes zijn goed te composteren, maar over de gebruikte materialen in de theezakjes en pads bestond voor veel onduidelijkheid. Daardoor was lange tijd het advies om de zakjes en pads bij het restafval te gooien, zo ontstond er geen vervuiling van de gft-afvalstroom.
Koffiecups wel bij restafval
Wie koffie maakt met cups, moet deze nog wél bij het restafval gooien. Deze zijn namelijk van aluminium of hard plastic en zelfs het biodegradeerbare plastic breekt vaak niet of onvoldoende af in de Nederlandse composteerinstallaties.
Om uw container te kunnen legen, is het nodig dat u de container op de juiste manier aan de straat zet. Hiervoor gelden speciale regels.
- de container met goed gesloten deksel aanbieden. Geopende deksels trekken hongerige vogels aan en leiden tot zwerfafval.
- de containers twee-aan-twee naast elkaar plaatsen. Dan kan de zijlader zo efficiënt mogelijk werken.
- de containers niet meer dan 50 cm. van de straatrand plaatsen. Verder reikt de ‘optilarm’ van de vrachtwagen niet.
- de container met de pijlrichting naar de weg zetten, hetgeen betekent met de wielen van de weg af. De container wordt aan de zogenaamde ‘kraag’ opgetild.
- de container op een vlakke ondergrond plaatsen. Om omvallen/omwaaien te voorkomen.
- de container zodanig plaatsen dat er zich geen obstakels tussen de container en de weg bevinden, bijvoorbeeld bomen, palen geparkeerde auto’s etc. Anders kan de inzamelauto de container niet volautomatisch bereiken en optillen.