Diftar+: afval scheiden loont

Voor het milieu, de maatschappij en voor uw portemonnee. Want hoe beter u het afval scheidt, hoe minder afval er terecht komt in uw Sortibak. En dat scheelt, want voor afval in de Sortibak betaalt u vanaf 2019 per kilo. Dit systeem noemen we Diftar+.

Veel afval kan verwerkt worden tot waardevolle grondstoffen. Van oud papier wordt nieuw papier gemaakt, van oud glas nieuw glas. En uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) wordt omgezet in vruchtbare compost.
Vraag en antwoord

Januari 2019.

De weegauto weegt de Sortibak met een chip. Vlak voordat de container wordt geleegd en voor het terugplaatsen op de straat weegt de auto de container. De weeginstallatie weegt zo het nettogewicht restafval in de container. Zo betaal je alleen voor het restafval dat je in de container had. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Nu betaalt u € 6,50 wanneer u uw Sortibak aanbiedt. Het maakt niet uit hoe zwaar de Sortibak is. Vanaf 1 januari 2019 betaalt u € 1,00 per keer en € 0,32 per kilo afval*. Hoe beter u uw afval scheidt, hoe goedkoper het wordt.

*Bedrag moet nog vastgesteld worden door de gemeenteraad. Dit gebeurt in december.

Op uw factuur Afvalstoffenheffing staat hoeveel kilo afval er in de Sortibak zat. In oktober beginnen we met het testen van het wegen van de Sortibakken. In januari krijgt u een brief, hierin staat hoeveel kilo uw Sortibak woog. En een berekening volgens het huidige en het nieuwe systeem.

Afval scheiden is voor u goedkoper. En veel afval is alleen geschikt voor hergebruik of recycling als het apart wordt ingezameld.

Om het te kunnen hergebruiken, moeten we papier, glas, textiel en groente, fruit en tuinafval scheiden. Plastic, metaal en drankkartons kunnen goed hergebruikt worden na het scheiden. De scheidingsinstallatie van Omrin haalt plastic, metaal en drankkartons uit uw afval. Bekijk ook het filmpje over nascheiding. U heeft zo geen extra container nodig voor plastic, metaal en drankkartons.

In het werkgebied van Omrin wordt plastic niet apart ingezameld. Want dat doet de scheidings- en bewerkingsinstallatie (SBI) van Omrin. Deze machine haalt bijna 15 kilo plastic per inwoner uit het afval. In gemeenten waar plastic apart wordt ingezameld is dat gemiddeld 7 kilo per inwoner. (cijfers uit 2015). Er wordt nergens zoveel plastic gerecycled als in Friesland.

Van GFT en organisch keukenafval wordt compost gemaakt. Maar dan moet u het wel in de Biobak doen. Het legen van de Biobak kost € 0,50 per keer. Wanneer u GFT en keukenafval scheidt, bent u goedkoper uit dan wanneer u het GFT afval in de Sortibak doet.

Om u te helpen uw GFT en organisch keukenafval te scheiden, is er het Biobakje, gemaakt van 100% gerecycled kunststof uit plastic afval dat door Omrin is opgehaald. Het Biobakje is geschikt als keukenafvalbakje op het aanrecht. In het Biobakje past 2,9 liter afval en heeft een deksel om geurtjes tegen te gaan. Het Biobakje kan in de vaatwasser.

Het legen van de oud papier container is gratis.

Als uw flat of appartement beschikt over ondergrondse containers, dan kunt u daar uw afval gescheiden in doen.

Meer informatie over afval scheiden kunt u lezen in de de Afvalscheidingswijzer (PDF 625 kB) van Omrin.