Schoon Belonen Heerenveen: deelnemers in de schijnwerpers

In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. Gymnastiekvereniging CSC’45 in Heerenveen doet sinds begin 2021 mee. Trainster Titia van Althuis vertelt samen met haar turnsters over hun ervaringen.

CSC’45 is een gymnastiekvereniging waar iedereen van jong tot oud op recreatief- of wedstrijdniveau kan sporten. De vereniging is volop in beweging, niet alleen voor de leden zelf maar met de deelname van Schoon Belonen ook in beweging voor de buurt. CSC’45 heeft meerdere sportlocaties in Heerenveen en daarom ook voor twee adoptiegebieden gekozen. Ze houden een gebied schoon in de wijk de Greiden en rondom Sportstad.

Volg het spoor

Alle sporten en teams van de vereniging worden om de beurt ingedeeld voor een opruimronde. 2x per maand wordt een opruimronde gelopen en meestal vinden ze 3 volle zakken met zwerfafval per keer. Titia is ditmaal aan de beurt met haar jonge turntalenten. De kinderen vinden het leuk om te doen en vooral de grijper vinden ze interessant vertelt Titia. Het is weer eens wat anders dan de radslag of de flikflak! Om de volle agenda’s van ouders en de kinderen niet teveel te belasten met extra halen en brengen, gaan de meiden de laatst 45 minuten van hun training aan de slag. 7 meiden van 8 jaar met een grijper door de wijk op zoek naar zwerfafval. Hoewel ze de handschoenen een beetje groot en niet lekker vonden ruiken, hoorde je ze niet over het opruimen. Gedreven ruimden ze het ene snoeppapiertje na het andere  op, ze konden een heel spoor volgen. Volgens Titia is het rondom de school altijd bingo: ‘Ik kan er niet zo goed tegen dat je bewust afval op straat gooit of  achterlaat als je iets verliest’.

Gymnastiekvereniging CSC45 druk bezig met opruimen

Naast de snoeppapiertjes waren het aantal gevonden plastic strips om dozen mee te verpakken ook opmerkelijk. We kwamen ze door de hele wijk tegen, op de stoep, in de tuin, op de weg en zelfs in de speeltuin. Het is nog een mysterie waar deze strips vandaan kwamen, maar de meiden hebben ze netjes opgeruimd. Titia: ‘We kunnen met Schoon Belonen een mooi bedrag verdienen voor de vereniging, daar zijn wij blij mee, maar de natuur is met onze deelname waarschijnlijk nog het meest gebaat’.

Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.

 

 

Groepsfoto