Schoon Belonen: deelnemers in de schijnwerpers
In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 40 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft.
De leerlingen van de Sint Jozef school ruimen zwerfafval op voor een schone omgeving en leuke uitjes
De Sint Jozef school in Heerenveen doet sinds het begin mee. Inge Dikland van de oudervereniging vertelt samen met een aantal leerlingen van groep 7 en 8 over hun ervaringen.
‘We hebben met de oudervereniging 3 gebieden geadopteerd’, vertelt Inge. 2 gebieden worden schoon gehouden door de leerlingen van de school en 1 gebied houdt ze met haar gezin schoon. Alle groepen doen mee aan de opruimacties en wisselen iedere maand van beurt. Met een geplastificeerde plattegrond gaan groep 7 en 8 dit keer de wijk in om op te ruimen.
Donut!
De leerlingen hebben al snel hun afvalzakken gevuld met papiertjes, sigarettenpeuken en plastic verpakkingen. Isa en Semra vinden het leuk om te doen en hebben ook lol samen. Isa: ‘Ik ben altijd nieuwsgierig wat een ander achterlaat, soms zijn dit ook grappige dingen. Bijvoorbeeld een Happy Meal of speelgoed, maar meestal is het gewoon afval. Ik roep altijd ‘donut’ als ik iets vind’. De meiden trekken vervolgens een sprintje om het afval in de afvalzak te gooien.
Inge heeft een extra zakje mee voor alle statiegeldblikjes die ze vinden, ditmaal zijn het er 9. De meest vervelende vondst zijn volgens Inge poepzakjes, dit stinkt heel erg. Vandaag zijn er weer veel poepzakjes gevonden, ook 3 in het water. De leerlingen begrijpen niet dat deze zakjes in het water gegooid worden en vissen iedere keer met hun grijper de zakjes uit het water.
Sportieve activiteiten voor de leerlingen
De school vindt een schone schoolomgeving belangrijk, maar ze doen ook mee zodat ze met de vergoeding sportieve activiteiten voor de leerlingen kunnen organiseren. Inge: ‘We kunnen niet zonder de vergoeding, dit is ongeveer 25% van ons budget van de oudervereniging’. Sinds de ouderbijdrage niet meer verplicht is, heeft de oudervereniging veel minder te besteden voor activiteiten. We willen liever geen keuze maken tussen Kerst, Sinterklaas, schoolschaatsen, het korfbal- en voetbaltoernooi, de avond 4-daagse of de Knipe Survival Run, maar al deze mooie activiteiten ieder jaar blijven organiseren. Voor iedereen moeten deze activiteiten beschikbaar zijn en niet afhankelijk van hoeveel geld een school heeft. Het is dus heel fijn dat we mee kunnen doen aan Schoon Belonen Heerenveen. Maar in een ideale wereld ruimt iedereen natuurlijk zijn eigen troep op!’
Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
VVE Baaimaster en It Djippe zetten zich in voor een schone buurt!
In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 40 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. De Vereniging Van Eigenaren van appartementencomplexen Baaimaster en It Djippein in het Tellepark in Heerenveen doet sinds 2021 mee. René Rieder vertelt samen met een aantal buurtgenoten over hun ervaringen.
‘Er lag altijd veel rommel in de buurt’, vertelt René. Om hier iets aan te doen, hebben René en Aize een groep buurtgenoten verzameld. Iedere maand gaat een groep vrijwilligers door de wijk om hun geadopteerde gebied schoon te maken.
Helft minder zwerfafval in de buurt
De vrijwilligers storen zich aan het zwerfafval in hun buurt en zijn dan ook erg blij dat het opruimen een preventieve werking heeft op de netheid van de buurt. ‘Sinds wij bezig zijn met de opruimrondes, gaat het stukken beter’, vertelt Aize trots. René is van mening dat nu de helft minder zwerfafval in de buurt ligt dan toen ze een aantal jaren geleden begonnen. De invoering van het statiegeld helpt ook, voorheen vonden de vrijwilligers iedere opruimronde 20 tot 30 blikjes in de Le Roy tuin, maar nu zijn het er veel minder, hoogstens 3 blikjes per keer.
René: ‘De buurt kan nog steeds schoner, met name op de grasvelden rondom een aantal flats. Vooral als de maaimachine geweest is dan is er geen beginnen aan om dit op te ruimen. Al het troep ligt dan verpulverd in het gras’. De vrijwilligers hopen dat met hun inzet, ook andere buurtgenoten gemotiveerd raken om alles schoon achter te laten.
De VVE krijgt een vergoeding voor de deelname aan Schoon Belonen Heerenveen. Ieder jaar bepalen de buurtgenoten met elkaar waarvoor ze de vergoeding gebruiken. Afgelopen jaar hebben ze een buurtbarbecue georganiseerd en een donatie gedaan aan Oekraïne.
Samenwerken
De vrijwilligers van de VVE werken veel samen met andere vrijwilligers in de omgeving. Aize maakt bijvoorbeeld wekelijks de kerktuin schoon, zodat de tuinclub van de kerk goed zijn tuinwerkzaamheden kan doen. Daarnaast hebben de buurtgenoten met andere vrijwilligers in de omgeving contact over het afstemmen van werkzaamheden. Zoals in de Le Roy tuin waar meerdere groepen de tuin onderhouden.
Ook met andere deelnemers van Schoon Belonen hebben de buurtgenoten contact. Ze konden het dan ook erg waarderen dat ze tijdens de landelijke opschoondag door omliggende deelnemers uitgenodigd waren voor een kopje soep en broodjes.
Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
Opruimronde van SWS De Nijewier gaat viral in Tjalleberd!
Samenwerkingsschool (SWS) De Nijewier in Tjalleberd doet sinds 2022 mee. Juf Simone vertelt samen met haar leerlingen van groep 7 over hun ervaringen.
Iedere maand gaat een andere klas van SWS de Nijewier op pad om hun geadopteerde gebied schoon te maken. Alle groepen van de school helpen mee, ditmaal was het de beurt van groep 7.
Likes tellen tijdens de opruimronde
Rennend naar buiten om een grijper en hesje te pakken. Hesjes achterstevoren en binnenstebuiten aan, maar dat maakt niet uit, aan enthousiasme ontbreekt het niet. ‘Het is een mooie bende’ zegt hulpouder Casper lachend over de stuiterende kinderen.
Volgens juf Simone is hun geadopteerde gebied best wel schoon, daarom lopen ze soms ook wel wat verder en pakken ze de straten rondom het gebied ook mee tijdens de opruimronde. ‘Als de kinderen afval vinden, dan gaan ze er helemaal voor!’ vertelt juf.
De leerlingen ontvangen veel ‘likes’ van buurtbewoners; verschillende auto’s toeteren als ze voorbij rijden, mensen op de fiets steken de duim omhoog en voetgangers roepen ‘goed zo’ naar de leerlingen. De leerlingen tellen ondertussen hoeveel likes ze onderweg ontvangen, ze gaan viral in Tjalleberd! Een mooi compliment voor hun inzet.
Vondst bekijken
Niet alleen een schone buurt vinden de leerlingen belangrijk, maar ook wat ze vinden tijdens de opruimronde. De groepen verzamelen na de opruimronde weer bij school en kijken bij elkaar in de afvalzak wat ze allemaal hebben gevonden. Dit is volgens juf ook goed voor de bewustwording, ze ondervinden wat voor afval allemaal in de natuur wordt achtergelaten.
Een moersleutel, bal, hondenpoepzakjes, een deurklink van de oude school en veel papiertjes is ditmaal de vondst. Maar het interessantste en leukste vinden de kinderen, de flesjes en blikjes met statiegeld, want dat levert ook nog een zakcentje op voor de vinder. Zelfs de prullenbak bij school wordt nog even gecontroleerd op afval met statiegeld.
Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. OBS De Boarne heeft zich in oktober 2020 aangemeld. Hannes, Tess, Antsje, Ilse, Lisanne, Marrit en Joyce vertellen samen met juf Annie Hettinga over hun ervaringen.
Enthousiaste leerlingen
De leerlingen van groep 5 en 6 zijn zeer actief als het om de natuur gaat. Dat is ook de reden dat ze meedoen aan Schoon Belonen. Maar daar blijft het niet bij! De leerlingen maken bijvoorbeeld een heus bijenhotel op school en werken samen aan het project ‘red de bij’. Daarnaast willen de kinderen een film maken over wat de gevolgen van asfalteren zijn voor de natuur. Directeur Tineke de Jong had ons al verteld dat de leerlingen enthousiast zijn over Schoon Belonen en dat hebben we ook gezien tijdens de opruimactie. De leerlingen ruimen fanatiek de omgeving rondom de school op. Bekijk hier het filmpje van de opruimactie.
13 kilo zwerfafval
Onder leiding van Juf Annie gaat groep 5 en 6 iedere maand in een stoet op pad om zwerfafval op te ruimen. Volgens de leerlingen wordt het steeds schoner en vinden ze nu nog vooral kleine dingen zoals peuken en afval van ijsjes. Vol trots vertellen de leerlingen dat ze de afgelopen maanden al meer dan 13 kilo zwerfafval hebben opgeruimd. Juf Annie voegt daar aan toe” “Het is leuk om iets tegen te komen en op te ruimen, maar nog mooier als je niets tegen komt.”
Een gezellig (opruim)uitje met de Protestantse Gemeente Akkrum
De Protestantse Gemeente (PG) Akkrum doet sinds de start van Schoon belonen mee. Koster Antje Kneefel vertelt samen met een aantal vrijwilligers over hun ervaringen.
Voorheen haalden de vrijwilligers van de Protestantse Gemeente het Oud-Papier op in Akkrum. Maar sinds dat is gestopt en Schoon Belonen als alternatief werd geboden, gaat iedere maand een groepje vrijwilligers door het dorp om zwerfafval op te ruimen. De PG Akkrum heeft het gebied midden in het centrum van Akkrum geadopteerd en houdt dat met elkaar schoon.
De kers op de taart
Het was direct duidelijk dat de vrijwilligers van de opruimrondes er vooral ook een gezellig uitje van willen maken. Standaard beginnen ze met een bakje koffie en nemen ze de tijd om even bij te praten. Er wordt regelmatig een taart gebakken door één van de vrijwilligers voor bij de koffie.
‘Het moet ook gezellig zijn, daarom starten we samen en lopen we ook gezamenlijk door het dorp. Aan beide kanten van de weg loopt een groepje vrijwilligers zwerfafval op te ruimen. We teuten tussendoor wat en binnen de kortste keren zijn we zo weer een rondje verder’, aldus Antje.
Naast het vaste groepje die het adoptiegebied schoonhouden, helpt het Jeugdkerkcafé ook mee. Op zondagochtend bespreekt de jeugd een bepaald thema en aansluitend doen ze soms ook een opruimrondje buiten.
Met goed materiaal op pad
Er lopen ook vaak kinderen mee van de vrijwilligers die zeer bedreven zijn in het opruimen van zwerfafval. Wouter (7 jaar) vertelt dat hij thuis ook regelmatig met zijn ouders en grote zus zwerfafval aan het prikken is. Hij herkent inmiddels zelfs de verschillen in kwaliteit van de grijpers. Wouter: ‘Deze grijper is wel heel erg goed, die van thuis was 6 euro en is niet zo goed’. Met deze ‘goede’ grijper heeft hij samen met Wy Chen heel veel troep opgeruimd. In de struikjes, tussen de bouwhekken door, overal werd het zwerfafval vandaan gehaald.
‘Peuken, dat is mijn grote ergernis. Mensen denken dat het vergaat, maar het vergaat helemaal niet. Veelal liggen de peuken verspreid door het centrum van Akkrum’, vertelt Antje. Iedere maand ruimen zij de peuken weer op.
Ditmaal lag er ook veel troep rondom het parkeerterrein van de Poiesz. Vieze doekjes, dozen, verpakkingen van lunches, teveel om in één keer mee te nemen. Gemiddeld hebben ze iedere opruimronde 2 volle zakken met zwerfafval.
In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. KC Skoatterwiis in Oudeschoot doet sinds de start mee. Directeur Patricia Kruijt vertelt samen met de ouders over hun ervaringen.
Als rovers door de struiken
De oudervereniging heeft KC Skoatterwiis aangemeld en is verantwoordelijk voor de organisatie van Schoon Belonen. Iedere laatste donderdag van de maand gaan de kinderen onder begeleiding van ouders, meesters en juffen op pad om hun adoptiegebied schoon te maken vertelt Patricia. In de ochtend maakt de onderbouw het plein en speelveld schoon. In de middag is de bovenbouw in twee etappes aan de beurt. Midden in de struiken en bosjes zoeken de kinderen als echte rovers naar zwerfafval. Iedere maand hebben ze gemiddeld drie volle zakken met zwerfafval.
Patrick is één van die helpende ouders. Hij heeft de organisatie van de opruimacties mede opgezet en is steevast bij iedere opruimactie aanwezig. Patrick vindt het leuk om te doen; ‘
Oudeschoot is een dorp waar iedereen elkaar kent. Ik ken de jeugd en de jeugd kent mij, dat maakt het leuk om te doen’. En komt Patrick tijdens de opruimronde toevallig een dorpsgenoot tegen dan wordt er altijd gevraagd of die niet even mee kan helpen!
Schoon en veilig spelen
Er worden in Oudeschoot veel activiteiten georganiseerd. Patrick: ‘De speeltuin ligt op een centraal punt in de wijk en wordt vaak gebruikt voor buurtfeestjes. Afgelopen keer hebben we een springkussen gehuurd en iedereen nam zelf eten mee. Op zo’n dag veroorzaken we met z’n allen veel zwerfafval, daarom is het ook belangrijk dat we het daarna weer gezamenlijk opruimen. Als er dan per ongeluk toch nog wat troep achterblijft, dan ruimen we dit weer op met Schoon Belonen. Het is belangrijk dat de kinderen altijd schoon en veilig kunnen spelen in de speeltuin’.
Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
Samen op pad in Haskerdijken en Nieuwebrug
Plaatselijk Belang Haskerdijken-Nieuwebrug doen in samenwerking met de verenigingen in het dorp sinds de start mee. Initiatiefnemers Siepie Hoekstra, Betty Pool en een aantal vrijwilligers vertellen over hun ervaringen.
Al jaren houden een aantal bewoners van Haskerdijken en Nieuwebrug hun eigen dorp schoon. Maar sinds ze mee doen met Schoon belonen is dit uitgegroeid tot een nog grotere groep vrijwilligers. Haskerdijken en Nieuwebrug zijn kleine dorpen met een actief verenigingsleven. Iedere vrijwilliger vertegenwoordigt 1 of meer verenigingen. Ze zijn begonnen met het adopteren van 2 gebieden. De eerste keren kwamen ze redelijk veel zwerfafval tegen, maar nu het zo goed bijgehouden wordt, is het er steeds schoner. De groep met vrijwilligers is inmiddels zo groot dat ze sinds een aantal maanden maar liefst 6 adoptiegebieden schoon houden!
Siepie en Betty: ‘Wij ervaren de aanpak Schoon Belonen als zeer positief en vinden het in onze dorpen een stuk schoner. De groep is enorm ijverig, we lopen steeds verder, nu al van Heerenveen tot aan Akkrum. Langs het talud van de A32 ligt ook veel zwerfafval, maar dit gebied moeten wij helaas overslaan vanwege de verkeersveiligheid, maar onze handen jeuken!’.
Hoe ze het aanpakken? SAMEN!
Iedere maand wordt een grote opschoonactie gehouden, maar ook tussendoor lopen er vrijwilligers buiten om het dorp schoon te houden. Er is een groepsapp waarin Siepie iedere maand de details van de opruimactie aankondigt. Na een jaar heeft iedereen een eigen favoriete route. De één loopt graag door het dorp en de ander door het bos of langs de berm. Aangezien het een langgerekt gebied is, is het handig dat je tussentijds je zakken met zwerfafval kunt laten staan. Ook hier hebben ze met elkaar een oplossing voor bedacht. Hans helpt mee met opruimen, maar zit ook geregeld op zijn trekker om alle volle zakken op te halen. Iedere maand hebben ze ongeveer 20 tot 25 zakken met zwerfafval.
‘Iedereen vindt het voor het dorp belangrijk om mee te doen en de opbrengst is mooi meegenomen’ vertelt Siepie. ‘De verdeling van de vergoeding hebben we vooraf in de dorpskrant gezet en iedereen kon hierop reageren, zodat we samen de bestemming konden bepalen. Wij hebben dit jaar het geld verdeeld onder het Dorpshuis, de Dorpskrant, Sportvereniging SIM, de Vogelwacht en het onderhoud van de AED.’
Cultuur snuiven langs de route
Jannie en Hans lopen het liefst over het Dodo Paad, een route in het bos midden in het dorp. Dodo van Haske is de grondlegger van het dorp en met de aanleg van het Dodo Paad is een stukje van de grondlegger teruggebracht in het dorp. Het Dodo Paad maakt deel uit van de route van St. Jacobiparochie naar Santiago de Compostela. Jannie vertelt met trots hoe ze met het dorp ervoor gezorgd hebben dat de route weer mooi is aangelegd. Ieder jaar lopen toeristen deze route. Onder andere door de inspanningen van Jannie en Hans ligt de route er heel schoon bij, een wandeling over het pad is zeker de moeite waard!
Wil jij met je school of vereniging ook mee doen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via deze pagina.
De OBS Route 0513 in Heerenveen doet sinds de start van Schoon belonen mee. Juf Harmke de Jager vertelt samen met de leerlingen van groep 5/6 over hun ervaringen.
Iedere twee weken gaat de school met een groepje van ongeveer 10 leerlingen erop uit om zwerfafval in hun 2 gebieden op te ruimen. Eén van hun adoptiegebieden, winkelcentrum de Akkers in Heerenveen, is een echte hotspot. Dit betekent dat er in dit gebied veel zwerfafval ligt en daardoor ook voor de gemeente een aandachtsgebied is. Het is een gebied waar veel mensen wonen, verblijven en hun boodschappen komen doen, er komt veel afval vrij en dit afval belandt helaas niet altijd in de afvalbak.
Waardering van de buurt
Het zwerfafval ligt verspreid bij de flatgebouwen, de supermarkt en bij de snackbar. Bij de flats is het soms één grote asbak en een aantal weken terug was het groenstrookje naast de snackbar helemaal wit van kleur, zoveel doekjes en servetjes lagen daar, vertellen de leerlingen. Maar toch zijn de leerlingen en de juf tevreden. ‘We vinden niet zoveel meer als eerst, het wordt steeds netter. In het begin hadden we zakken vol zwerfafval, nu zoeken we op bepaalde plekken. Het opruimen werkt!’ aldus juf Harmke.
De opruimacties vinden de leerlingen gezellig en juf ziet de wijk opknappen. Ook de buurt ziet het verschil. Buurtbewoners steken hun duim omhoog wanneer de leerlingen langs komen met de grijpers. De buurt heeft al meerdere malen aangegeven dat ze veel minder afval zien dan voorheen. Dit is een groot compliment voor het harde werken van de school!
Samen verantwoordelijk voor een schone omgeving
Naast de vele peuken, blikjes en snoeppapiertjes vinden de leerlingen ook veel corona afval in hun adoptiegebied. Zoals mondkapjes en doekjes waarmee winkelkarretjes schoon worden gemaakt. Dit waait weg en ligt uiteindelijk bij de slootkant. Juf Harmke: ‘Onze opruimacties maken we steeds met foto’s zichtbaar op sociale media. Eigenlijk zouden wij namens de school een brief moeten schrijven naar de supermarkt en snackbar om te vertellen dat zij ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Nu ruimen wij het steeds op’. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid sluit ook mooi aan bij het motto van de gemeente, iedereen draagt een steentje bij om een zwerfafvalvrije leefomgeving te creëren.
Verfrissende beloning na warme opruimactie
In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. De Albertine Agnesschool in Oranjewoud heeft zich in oktober 2020 aangemeld. Juf Kim Herder en Juf Esmee Kuipers vertellen samen met de leerlingen van groep 6/7 over hun ervaringen.
Iedere maand trekken de leerlingen van groep 6/7 en 7/8 er om de beurt op uit om zwerfafval in de wijk en in het bos op te ruimen. Onder leiding van 2 ouders en de juffen houden ze maar liefst 2 adoptiegebieden schoon in Oranjewoud. Ook al zijn de gebieden best wel schoon, toch vinden ze iedere keer weer flesjes, blikjes en (zoals de leerlingen het noemen) ‘schijtzakjes’. Ouders vinden voor de opschoonrondes is nooit een probleem, na een oproep op intranet zijn er genoeg ouders die een handje mee willen helpen.
Volgens Juf Esmee is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ voor de school prima te doen. Ze vindt het mooi om te zien dat de kinderen er helemaal voor gaan. De kinderen stonden de eerste keer versteld: ‘Hebben we zoveel zwerfafval in óns dorp gevonden?’.
Geen sloot is hen te diep
In het water en langs de berm van de sloot ligt regelmatig zwerfafval. Aangezien de leerlingen vaak kikkers zoeken in sloten rondom de school, zijn ze er ook niet vies van om de sloten meteen even schoon te maken. Zoals Noah op de onderstaande foto, hij staat geregeld in sloten en weet precies hoe diep de sloten overal zijn. Noah is een echte zwerfafvaltopper! Hij heeft er oog voor, hij weet de zwerfafval hotspots goed te vinden.
‘We geven natuurlessen op school en nu zijn we ook echt in de natuur bezig, dit is een mooie koppeling met onze lessen. De kinderen hebben zonet bijvoorbeeld kleefkruid gevonden. Hier hadden we het laatst over in de les en nu spelen ze er mee tijdens de opruimactie’ vertelt Juf Esmee.
Verfrissende beloning voor de leerlingen
De aanpak heet ‘Schoon Belonen’, iedere school of vereniging ontvangt voor het schoonhouden van een adoptiegebied een financiële beloning van de gemeente. Maar de kinderen maak je nog het meest blij met kleine beloningen. Vorige week kregen de leerlingen met het warme weer, vooraf aan de opruimactie, een ijsje van de ouders. Na afloop mocht de hele groep een verfrissende duik nemen in een zwemplas vlakbij de school.
Wil jij met je school of vereniging ook mee doen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
Survivalrunvereniging Pauwenburg zet zich in voor een schone omgeving
In september 2020 is de aanpak ‘Schoon belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. Survivalrunvereniging Pauwenburg in de Knipe heeft zich in oktober 2020 aangemeld. Mareen Hennen (bestuurslid, PR & communicatie) en Bianca Luttik (bestuurslid, Jeugdcommissie) vertellen over een hele bijzondere hindernis; zwerfafval!
SV Pauwenburg is een vereniging waarbij het lopen van een parcours op een natuurlijk terrein wordt gecombineerd met verschillende hindernissen. SV Pauwenburg maakt naast hun eigen hindernissen op het veld ook veel gebruik van de openbare ruimte in de Knipe.
Afgelopen jaren heeft de vereniging een enorme stijging van het aantal leden en zeker onder de jeugd is het een populaire sport. De vereniging heeft nu 250 leden en er wordt 6 dagen in de week getraind, ook in de winter. ‘Dit betekent’, vertelt Mareen trots, ‘dat de hindernissen intensief gebruikt worden. Hindernissen moeten dus regelmatig vervangen en onderhouden worden, maar het zijn allemaal kostbare materialen. Extra inkomsten konden we als vereniging goed gebruiken.’
De maatschappelijke verantwoordelijkheid om de omgeving met elkaar schoon te houden én de extra inkomsten was reden genoeg voor het bestuur om de verenging aan te melden voor Schoon Belonen Heerenveen.
In de wintermaanden was het ’s avonds snel donker dus hebben Mareen en Bianca, die beide ook trainer zijn, samen met vrijwilligers vanuit de vereniging de 2 geadopteerde gebieden schoongehouden. Nu het buiten weer langer licht blijft, helpt de hele vereniging mee en wordt het opruimen als een maandelijkse actie tijdens een training ingezet. Gemiddeld ruimen ze 4 volle zakken zwerfafval per opruimronde op. Peuken en verpakkingen van de McDonald’s komen ze het meest tegen. De Knipe is een doorgaande route voor scholieren en recreanten. Beide bestuursleden wonen zelf ook in de Knipe en het valt hen op dat er tijdens de lockdown een stuk minder zwerfafval langs de route ligt. Dit zal deels komen door de winter, maar ook door de lockdown zijn er veel minder mensen die op de fiets naar school of werk gaan.
De omgeving waardeert wat de vereniging doet, voorbijgangers steken regelmatig een duim omhoog, wanneer ze met een grijper en zak door de straten lopen. ‘Schoon belonen Heerenveen is een super goed initiatief, dit zou er in heel Nederland moeten zijn. Ik had verwacht dat alle gebieden direct geadopteerd zouden zijn’, aldus Mareen.
Wil jij met je school of vereniging ook mee doen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
It Pakhûs in Akkrum heeft zich eind 2020 aangemeld. Alida Sieperda en Sandra van de Donk vertellen over de eerste ervaringen.
It Pakhûs is een kleinschalige woongroep, waarin mensen met een verstandelijke beperking en ASS (autisme) problematiek samenwonen en werken. Alida merkte een artikel op waarin verenigingen werden opgeroepen om zwerfafval op te ruimen in een te adopteren gebied. Na overleg met haar collega’s was iedereen enthousiast, dit is een leuke en zinvolle activiteit voor onze bewoners!
Door een bijdrage te leveren aan een schonere leefomgeving zijn ze zichtbaar voor de buurt en het dorp. Ze participeren met deze activiteit in de buurt en in het dorp en het bewegen in de buitenlucht houdt ze ook nog gezond.
De cliënten kunnen goed met de grijper overweg en genieten zichtbaar van de activiteit. Het is een eenvoudige handeling die meteen voor iedereen duidelijk is, daardoor konden ze gelijk aan de slag. Gemiddeld ruimen ze één volle zak zwerfafval per week op, waarbij de peuken die ze bij het station opruimen domineren.
‘Onze activiteit wordt gewaardeerd’ vertellen Alida en Sandra. Ze worden door buurtgenoten en dorpsgenoten aangesproken en krijgen complimenten. Een aantal weken terug kregen ze bijvoorbeeld van Plaatselijk Belang Akkrum Nes een bedankkaart voor hun inzet. Ook op Facebook krijgen ze leuke reacties wanneer ze een bericht hebben gepost van hun opruimactie.
Een muzikale opruimactie met Brassband Pro Rege
De Brassband Pro Rege in Heerenveen doet sinds de start mee. Bert Henneveld (voorzitter) en Janienke Knol (secretaris) vertellen over hun ervaringen.
Een gezamenlijke educatieve activiteit waarmee de brassband ook nog geld kan verdien voor de clubkas? Dat klonk Pro Rege als muziek in de oren. Nu al bijna een jaar houden de leden van Pro Rege iedere maand de omgeving schoon. De beloning willen ze besteden aan uitjes met de leden van het B-orkest.
Jong en oud loopt mee met de opruimacties, het bestuur heeft een rooster gemaakt waarop staat wanneer wie aan de beurt is. De leden zijn zich nu veel meer bewust dat alles wat je weggooit of op straat ziet liggen, door iemand opgeraapt moet worden. Volgens Janienke is Schoon Belonen geen belasting voor de vereniging maar juist een leuke afwisseling met de muziekactiviteiten. ‘We zijn tevreden met de opruimmaterialen van de gemeente en ook de samenwerking met wijkbeheer loopt goed, we hoeven maar te bellen en de volle zakken met zwerfafval worden opgehaald’.
Muziek en opruimen
Bert is blij dat de Brassband eindelijk weer mag optreden na alle beperkingen door de coronamaatregelen. 4 september doet het B-orkest mee aan het festival ‘Fan Ticht Nei Iepen’. Ze zijn al druk aan het repeteren. 3 juli jl. konden ze alvast oefenen voor familieleden tijdens het eerste buitenoptreden. Dit optreden werd meteen gecombineerd met de maandelijkse opruimactie. Wethouder Jaap van Veen trapte het optreden af met een dankwoord voor de goede inzet voor Schoon Belonen. Het was een gezellige middag met muziek, prachtig weer en een mooi resultaat: Een schone omgeving!
Mooi moment om elkaar beter te leren kennen
Naast de vergoeding levert Schoon Belonen nog meer op voor de brassband; de leden leren elkaar door de opruimacties veel beter kennen. Bert vindt het leuk om met iedereen op pad te gaan. ‘In het orkest sta ik helemaal achteraan met mijn instrument, daardoor spreek ik sommigen van de band bijna niet tijdens een repetitie. Er zijn natuurlijk wel pauzes, maar die gebruiken we meestal om te voetballen op het veld om de spanningsboog weer op te laden. Tijdens een opruimactie maak ik een praatje met verschillende leden en leer ik ze veel beter kennen’.
Wil jij met je school of vereniging ook mee doen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. OBS Sevenaerschool in Nieuwehorne heeft zich in november 2020 aangemeld. Directeur Nynke de Blaauw vertelt samen met een aantal juffen en scholieren over hun ervaringen.
Opruimactie met hele school
De Sevenaerschool heeft een kleine 90 leerlingen en iedereen doet mee met Schoon Belonen. De zomervakantie is weer voorbij en dit schooljaar zijn ze gestart met een opruimactie met de hele school. Daarna gaan de groepen om de beurt maandelijks een opruimactie houden. En wanneer iedere groep geweest is, gaan ze weer gezellig met de hele school op pad.
Samen, vertrouwen en veiligheid
Toen de aanpak Schoon Belonen van start ging, had Nynke haar bedenkingen over de aanpak. ‘We gaan toch niet rommel van een ander opruimen?’. Maar in het kader van goed burgerschap en het idee van een schone buurt, heeft Nynke besloten zich alsnog aan te melden. Nu, na bijna een jaar deelname, denkt ze er heel anders over. Nynke: ‘Alle groepen zijn afgelopen schooljaar al eens aan de beurt geweest. De kinderen vinden het leuk en leren dat je niets moet weggooien buiten. De speerpunten van de school zijn samen, vertrouwen en veiligheid. Deze punten komen allemaal terug bij de opruimacties!’.
Iedereen werkt samen tijdens de opruimacties. De kinderen uit groep 5 t/m 8 hebben een maatje uit groep 1 t/m 4. Ze helpen elkaar en letten op elkaar tijdens het oversteken en opruimen. Natuurlijk onder toezicht van de verschillende juffen, maar de leerlingen krijgen het vertrouwen om gezamenlijk de buurt in te gaan.
Kletsen, lachen en een schone buurt
Tijdens het opruimen wordt er veel gekletst en gelachen. Er worden verhalen verteld over thuis, over huisdieren en de leerlingen vertellen met trots waar ze wonen. Veel kinderen wonen in de wijk die ze met de school geadopteerd hebben en schoonhouden, dus dat maakt het extra leuk.
Naast de gezelligheid wordt door de maatjes onderling ook over zwerfafval gepraat. Bijvoorbeeld Tieme (groep 6) ‘Niet normaal hoeveel troep ze hier neergooien he?!’ Waarop maatje Jesse Valentijn (groep 3) reageert ‘ik gooi het altijd in de prullenbak dat is veel slimmer!’. Ook Ilse uit groep 6 snapt niet dat er zoveel afval ligt; ‘Waarom neem je je afval niet mee naar huis?’. Jullie hebben gelijk Tieme, Jesse Valentijn en Ilse!
Juf Akke van groep 1/2 vindt het een gezellige en nuttige activiteit ‘De kinderen vinden het geweldig om te doen. We hebben afgelopen keer ook zo gelachen. In het speeltuintje lag veel troep, ze gingen maar door uit enthousiasme’. Nynke vult aan ‘De kinderen willen ook steeds verder lopen omdat ze dan nog iets op de grond zien liggen. Maar uiteindelijk moeten we ook weer terug natuurlijk’.
Wil jij met je school of vereniging ook mee doen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
CBS het Kompas doet sinds de start mee. Conciërge Brian Huizinga vertelt samen met juf Maartje Zweerink over hun ervaringen.
Afbraaktijden van zwerfafval? De leerlingen van CBS het Kompas weten er alles van!
Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen en de buurt bewust zijn van zwerfafval. Aangezien de school ook al vóór de aanpak van Schoon Belonen opruimacties hield en deelnam aan de jaarlijkse Himmeldei, zit het schoonhouden van de buurt al helemaal in hun systeem. Iedere eerste dinsdag van de maand gaat groep 4 t/m 8 om de beurt eropuit in het adoptiegebied van de school. Groep 1 t/m 3 zorgt op dat moment voor een schoon schoolplein.
Samen verantwoordelijk
Brian verzorgt de planning, de materialen en de instructies in de klassen. Daardoor gaan de leerlingen goed voorbereid in groepjes door de wijk. De kinderen krijgen de vrijheid om hun eigen route te bepalen. Maartje; ‘Met die vrijheid geven we ze ook een stukje eigen verantwoordelijkheid mee’. Brian en Maartje lopen zelf kris kras door de wijk en vragen aan de groepjes hoe het gaat. Er is iets slims bedacht om het einde van de opruimactie aan te kondigen. Brian neemt namelijk altijd een megafoon mee en iedereen weet dat wanneer de sirene afgaat, het tijd is om terug naar het schoolplein te gaan.
In de klas wordt regelmatig nagepraat over het thema samen verantwoordelijk zijn. Maartje; ‘Samen opruimen is iets wat we met elkaar en voor elkaar doen. Iets voor een ander doen is een onderwerp wat vaak terugkomt, zowel in de klas, bij iemand thuis of in de buurt’.
Hoelang blijft zwerfafval liggen?
Als je meedoet met de aanpak Schoon Belonen dan ontvang je als deelnemer een startpakket met opruimmaterialen, zoals grijpers, zakken, hesjes en handschoenen, maar ook educatieve materialen. Op een interactieve wijze kun je aan de slag met het onderwerp zwerfafval voorkomen en afval recyclen. Brian maakt goed gebruik van deze materialen. Het afvalspel heeft hij met verschillende klassen gespeeld. En in de school heeft hij posters opgehangen en kaartjes uitgedeeld met de afbraaktijden van zwerfafval, zodat de leerlingen leren hoelang zwerfafval in de natuur blijft liggen. De kinderen vinden tijdens de opruimacties veel verschillende soorten afval en kunnen zo de koppeling leggen met wat ze geleerd hebben. De kinderen vinden ook regelmatig hele opvallende zaken, deze keer was dat een oude matras, een kentekenplaat en een kapotte bloempot. Hier was geen twijfel mogelijk bij de kinderen, dit hoort niet in de natuur te liggen!
Brian; ‘De opruimacties gaan bij iedere groep heel erg goed. De (jonge) kinderen zijn ook zeer enthousiast als ze iets vinden. We blijven meedoen, jazeker!’.
Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
Scouting Polaris bestaat nu drie jaar en is tijdelijk gevestigd op P8, dit is het parkeerterrein op bedrijventerrein IBF in Heerenveen. Dit parkeerterrein is bedoeld voor voetbalsupporters van thuiswedstrijden van SC Heerenveen en wordt nu ook gebruikt door de Scouting. Het klusteam, een groep ouders van de scouts, heeft een overkapping op het terrein gebouwd zodat ze bij slecht weer ook een droog onderkomen hebben. Alle speltakken van Polaris doen mee met Schoon Belonen, elke maand organiseren ze een opruimactie en houden hiermee twee adoptiegebieden schoon.
Een scout zorgt goed voor de natuur
Een bijeenkomst van de scouts start altijd met een dagopening. Na het hijsen van de vlag gaan ze aan
de slag met opruimen. Aangezien de jongste scouts vorige keer de directe omgeving hebben schoongemaakt, zijn nu de oudere scouts (11 t/m 15 jaar) aan de beurt. Ze splitsen zich meestal op, één groep gaat lopend en één groep gaat op de fiets naar hun adoptiegebied. De gebieden zijn vrij schoon volgens de scouts. De rommel die ze vinden ligt met name onder de struikjes bij het fietspad, omdat het afval daar eronder waait.
Het fietstunneltje in het Meer en de bushaltes zijn voor hen aandachtsgebieden, hier ligt vaak wat meer troep. Na een uurtje lopen komen de groepen weer bijeen. De volle zakken met zwerfafval worden verzameld en de opruimmaterialen opgeborgen, zodat ze kunnen beginnen aan het volgende onderdeel van het programma. Ditmaal gaan ze een leuk buitenspel doen waarin je moet samenwerken en zoals op de foto te zien is, is er ook tijdens het opruimen goed samengewerkt!
Veel scholen en verengingen die nu met Schoon Belonen meedoen, haalden eerst het oud papier op. Jan-Willem vindt het gezamenlijk opruimen leuker dan het oud papier inzamelen. ‘Schoon Belonen is een goed initiatief, de kinderen hebben een hoop lol en het past ook goed bij Scouting. Want zoals in de scoutingwet staat; een scout zorgt goed voor de natuur!’.
Een beloning voor schoon
De aanpak heet ‘Schoon Belonen’ omdat iedere school of vereniging een financiële beloning van de gemeente ontvangt voor het schoonhouden van een adoptiegebied. Jan-Willem: ‘Voor €750 per jaar per gebied kunnen wij echt veel doen. De vergoeding komt goed terecht, we gebruiken het voor spelmateriaal voor de kinderen en de kampen’.
Eline (11 jaar) is één van de scouts die meehelpt met het opruimen: ‘Zwerfafval opruimen is niet lastig maar juist makkelijk en leuk om te doen. En we krijgen er ook nog geld voor. Bij mij op school doen we hier ook aan mee!’.
Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
OBS It Bûtenplak in Hoornsterzwaag doet sinds de start mee. Directeur Jan Russchen vertelt samen met twee inwoners over hun ervaringen.
Inwoners Hoornsterzwaag supporten OBS It Bûtenplak
OBS It Bûtenplak kenmerkt zich als groene school. Zoals de naam al aangeeft investeren ze veel in het buiten zijn. Zo is er een moestuin, een prachtig speelveld voor de kinderen, een kippenhok met verschillende kippen en zijn ze nu een buitenlokaal met picknickbanken aan het realiseren. Niet alleen het eigen terrein, ook de omgeving vindt de school belangrijk, dit is één van de redenen waarom ze meedoen met de aanpak Schoon Belonen.
Verbonden met de streek
Evert de Boer en Jelle Sierdsma uit Hoornsterzwaag maken al een aantal jaar het dorp schoon. Toen ze in de krant hadden gelezen over Schoon Belonen hebben ze direct contact gezocht met de school. Evert; ‘Steeds meer scholen gaan dicht, dat vinden wij heel jammer en met deze bijdrage kunnen we de school ondersteunen’. Evert en Jelle houden voor de school twee adoptiegebieden schoon. Hiermee zijn ze niet alleen supporter van schoon maar ook supporter van de school. Samen lopen ze vier keer per week al vroeg in de ochtend een grote ronde. Groep 5/6 gaat ieder jaar een keer mee om te helpen. Directeur Jan Russchen: ‘Het is echt uniek dat Evert en Jelle dit voor ons doen. Dit toont ook aan dat de binding met dorpsgenoten en de school groot is’.
Fit, schoon en een vergoeding
Evert en Jelle zijn uit gezondheidsredenen begonnen met het lopen van hun opruimrondes. En dat het een sportieve activiteit is, lieten ook de leerlingen van groep 5/6 zien. Ze renden van het ene blikje naar de andere. Meestal is het veel troep wat er gevonden wordt, maar soms zit er ook iets waardevols tussen het zwerfafval. Zo heeft Juf Lenneke een paar ‘nieuwe’ slippers gekregen van de leerlingen, wel op de groei maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken.
Evert en Jelle halen ruim 8 volle zakken zwerfafval per maand op. Afgelopen januari zijn ze gestart met het tellen van het aantal blikjes dat ze vinden. De teller staat inmiddels op meer dan 700 stuks! Ze hebben de smaak te pakken en hebben aangegeven nog meer gebieden te willen adopteren voor de school.
Directeur Jan Russchen: ‘Het is een win win win situatie. De heren blijven fit, wij ontvangen een mooi bedrag voor onze school en de omgeving is voor iedereen schoon!’.
Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.
OBS de Optimist houdt Kikkereiland schoon
De ouderverenging zorgt samen met de juffen voor de organisatie van Schoon Belonen. Iedere maand gaat een klas van OBS de Optimist met hun juf en/of meester naar buiten om het zwerfafval in hun adoptiegebied op te ruimen. Ze krijgen altijd hulp van een aantal ouders. In groepjes trekken ze door de wijk. De jaarlijkse vergoeding die ze ontvangen gaat naar de oudervereniging voor de viering van Sinterklaas, Pasen en kerst.
Renée van de oudervereniging: ‘Het is leuk dat kinderen zelf een bijdrage kunnen leveren aan hun eigen activiteiten. Met oud papier inzamelen was dat niet zo. En het opruimen van zwerfafval is ook nog educatief!’. Juf Brenda vult aan dat de kinderen het naar hun zin hebben tijdens het opruimen. Keano: ‘Het is leuker dan schrijven en rekenen, nu ben je lekker buiten!’.
Van kikkers naar blikjes
De kinderen van groep 6 en 7 weten de plekjes waar veel zwerfafval ligt goed te vinden. Ze spelen zelf met hun broertjes en zusjes in de wijk en zien het afval dan liggen. Twee groepjes gaan deze keer dan ook in volle vaart naar het Kikkereiland. Het Kikkereilandje is een plek waar kinderen en jongeren graag komen om te spelen en te hangen, hutten te bouwen en rond te crossen op hun crossfietsen. Ook worden hier jaarlijks leuke activiteiten door de wijkvereniging georganiseerd. Kikkereiland is bekend in de wijk. Eén van de leerlingen weet te vertellen dat er vroeger veel kikkers waren en dat het eiland daarom zo heet. Tijdens de opruimactie zijn we geen kikkers tegengekomen maar vooral veel blikjes. De leerlingen vinden dit niet leuk: Tina ‘Het is goed dat we het met de klas opruimen omdat ik het niet leuk vind dat er afval in het bos ligt, vooral voor de dieren’. Willem en Keano uit groep 7 denken dat straks door de invoering van statiegeld op blikjes er minder blikjes in het bos worden achtergelaten: ‘Statiegeld op blikjes gaat vast helpen, dan leveren mensen het in en krijgen geld terug’.
De opbrengst van de opruimactie was deze keer vier volle zakken met zwerfafval. Volgens conciërge Bert zijn het ook wel eens 15 zakken: ‘Bijvoorbeeld als het prachtig mooi weer is dan ligt er veel meer rommel. Iedereen is dan veel langer buiten. De kinderen vinden dan van alles, blikjes, chips zakken en lege pizzadozen‘.
Zichtbaar voor iedereen
Doordat iedereen met een hesje door de wijk loopt op te ruimen, zijn we goed zichtbaar voor anderen. Dit zorgt voor veel positieve reacties vertelt Renée. Om meer ruchtbaarheid aan de opruimacties te geven schrijft Renée altijd een stukje. De wijkvereniging plaatst dit op Facebook met de oproep aan iedereen om een handje mee te helpen.
In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. Gymnastiekvereniging CSC’45 in Heerenveen doet sinds begin 2021 mee. Trainster Titia van Althuis vertelt samen met haar turnsters over hun ervaringen.
CSC’45 is een gymnastiekvereniging waar iedereen van jong tot oud op recreatief- of wedstrijdniveau kan sporten. De vereniging is volop in beweging, niet alleen voor de leden zelf maar met de deelname van Schoon Belonen ook in beweging voor de buurt. CSC’45 heeft meerdere sportlocaties in Heerenveen en daarom ook voor twee adoptiegebieden gekozen. Ze houden een gebied schoon in de wijk de Greiden en rondom Sportstad.
Volg het spoor
Alle sporten en teams van de vereniging worden om de beurt ingedeeld voor een opruimronde. 2x per maand wordt een opruimronde gelopen en meestal vinden ze 3 volle zakken met zwerfafval per keer. Titia is ditmaal aan de beurt met haar jonge turntalenten. De kinderen vinden het leuk om te doen en vooral de grijper vinden ze interessant vertelt Titia. Het is weer eens wat anders dan de radslag of de flikflak! Om de volle agenda’s van ouders en de kinderen niet teveel te belasten met extra halen en brengen, gaan de meiden de laatst 45 minuten van hun training aan de slag. 7 meiden van 8 jaar met een grijper door de wijk op zoek naar zwerfafval. Hoewel ze de handschoenen een beetje groot en niet lekker vonden ruiken, hoorde je ze niet over het opruimen. Gedreven ruimden ze het ene snoeppapiertje na het andere op, ze konden een heel spoor volgen. Volgens Titia is het rondom de school altijd bingo: ‘Ik kan er niet zo goed tegen dat je bewust afval op straat gooit of achterlaat als je iets verliest’.
Naast de snoeppapiertjes waren het aantal gevonden plastic strips om dozen mee te verpakken ook opmerkelijk. We kwamen ze door de hele wijk tegen, op de stoep, in de tuin, op de weg en zelfs in de speeltuin. Het is nog een mysterie waar deze strips vandaan kwamen, maar de meiden hebben ze netjes opgeruimd. Titia: ‘We kunnen met Schoon Belonen een mooi bedrag verdienen voor de vereniging, daar zijn wij blij mee, maar de natuur is met onze deelname waarschijnlijk nog het meest gebaat’.
Zorg-kinderboerderij Ten Woude in Heerenveen doet sinds 2022 mee. Vrijwilliger Bor vertelt samen met zijn maatje Jordy over hun ervaringen.
Zorg-kinderboerderij Ten Woude is 3 jaar geleden opgericht en is nu een prachtige locatie waar dagbesteding aangeboden wordt voor volwassenen. De werkzaamheden bestaan onder andere uit, dierverzorging, tuinwerkzaamheden, creatieve werkzaamheden zoals houtbewerking en het opruimen van hun omgeving. De Zorg-kinderboerderij heeft 1 gebied geadopteerd om schoon te houden. Aangezien de Zorg-kinderboerderij midden in hun adoptiegebied ligt, is dit gebied ook erg belangrijk voor ze.
Schoon houdt schoon
Bor en Jordy lopen 2 keer per maand met hun kar en grijpers door het adoptiegebied om alle troep op te ruimen. Het is een route met veel natuur, ze lopen in 1.5 uur langs het dierenparkje, de speelvelden en een stuk in de wijk. Ze hebben het tot nu toe altijd getroffen met het weer en Jordy heeft er ook echt aardigheid in. Ze zijn allebei zeer positief over Schoon Belonen Heerenveen, de contacten met de gemeente verlopen goed en ze komen onderweg weinig problemen tegen. Alhoewel ze wel met veel te kleine hesjes begonnen lacht Jordy, verloopt verder alles soepel. En waarom ze meedoen?
’We hebben hoop dat als er niet zoveel zwerfafval ligt, er dan ook minder bijgegooid wordt’.
Volgens Jordy helpt ook de invoering van het statiegeld op blikjes. Ze komen nu nog zelden blikjes tegen in de natuur en daar worden Bor en Jordy blij van.
Bekende uit de regio
Jordy en Bor krijgen tijdens het opruimen veel complimenten van buurtgenoten, dat stimuleert, vertelt Bor. Niet alleen een schone omgeving is belangrijk voor ze, maar ook de sociale aspecten van hun opruimwandeling. Onderweg hebben ze samen goede gesprekken en ze komen altijd veel bekenden tegen om een praatje mee te maken. ‘He vriend, amigo!’ werd tijdens het interview van verre afstand geroepen. Twee medewerkers van wijkbeheer waren de afvalbakken aan het legen en kennen Jordy inmiddels goed. Weer een mooi moment voor een praatje!
Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon belonen.