Schoon Belonen Heerenveen: deelnemers in de schijnwerpers

In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft.

Een muzikale opruimactie met Brassband Pro Rege

De Brassband Pro Rege in Heerenveen doet sinds de start mee. Bert Henneveld (voorzitter) en Janienke Knol (secretaris) vertellen over hun ervaringen.

Een gezamenlijke educatieve activiteit waarmee de brassband ook nog geld kan verdien voor de clubkas? Dat klonk Pro Rege als muziek in de oren. Nu al bijna een jaar houden de leden van Pro Rege iedere maand de omgeving schoon. De beloning willen ze besteden aan uitjes met de leden van het B-orkest.

Jong en oud loopt mee met de opruimacties, het bestuur heeft een rooster gemaakt waarop staat wanneer wie aan de beurt is. De leden zijn zich nu veel meer bewust dat alles wat je weggooit of op straat ziet liggen, door iemand opgeraapt moet worden. Volgens Janienke is Schoon Belonen geen belasting voor de vereniging maar juist een leuke afwisseling met de muziekactiviteiten. ‘We zijn tevreden met de opruimmaterialen van de gemeente en ook de samenwerking met wijkbeheer loopt goed, we hoeven maar te bellen en de volle zakken met zwerfafval worden opgehaald’.

Muziek en opruimen

Bert is blij dat de Brassband eindelijk weer mag optreden na alle beperkingen door de coronamaatregelen. 4 september doet het B-orkest mee aan het festival ‘Fan Ticht Nei Iepen’.  Ze zijn al druk aan het repeteren. 3 juli jl. konden ze alvast oefenen voor familieleden tijdens het eerste buitenoptreden. Dit optreden werd meteen gecombineerd met de maandelijkse opruimactie. Wethouder Jaap van Veen trapte het optreden af met een dankwoord voor de goede inzet voor Schoon Belonen. Het was een gezellige middag met muziek, prachtig weer en een mooi resultaat: Een schone omgeving!

Mooi moment om elkaar beter te leren kennen

Naast de vergoeding levert Schoon Belonen nog meer op voor de brassband; de leden leren elkaar door de opruimacties veel beter kennen. Bert vindt het leuk om met iedereen op pad te gaan. ‘In het orkest sta ik helemaal achteraan met mijn instrument, daardoor spreek ik sommigen van de band bijna niet tijdens een repetitie. Er zijn natuurlijk wel pauzes, maar die gebruiken we meestal om te voetballen op het veld om de spanningsboog weer op te laden. Tijdens een opruimactie maak ik een praatje met verschillende leden en leer ik ze veel beter kennen’.

Wil jij met je school of vereniging ook mee doen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.