Schoon Belonen: deelnemers in de schijnwerpers

In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 40 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft.

VVE Baaimaster en It Djippe zetten zich in voor een schone buurt!

In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 40 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. De Vereniging Van Eigenaren van appartementencomplexen Baaimaster en It Djippein in het Tellepark in Heerenveen doet sinds 2021 mee. René Rieder vertelt samen met een aantal buurtgenoten over hun ervaringen.
‘Er lag altijd veel rommel in de buurt’, vertelt René. Om hier iets aan te doen, hebben René en Aize een groep buurtgenoten verzameld. Iedere maand gaat een groep vrijwilligers door de wijk om hun geadopteerde gebied schoon te maken.

Helft minder zwerfafval in de buurt

De vrijwilligers storen zich aan het zwerfafval in hun buurt en zijn dan ook erg blij dat het opruimen een preventieve werking heeft op de netheid van de buurt. ‘Sinds wij bezig zijn met de opruimrondes, gaat het stukken beter’, vertelt Aize trots. René is van mening dat nu de helft minder zwerfafval in de buurt ligt dan toen ze een aantal jaren geleden begonnen. De invoering van het statiegeld helpt ook, voorheen vonden de vrijwilligers iedere opruimronde 20 tot 30 blikjes in de Le Roy tuin, maar nu zijn het er veel minder, hoogstens 3 blikjes per keer.

VVE Baaimaster en It DjippeRené: ‘De buurt kan nog steeds schoner, met name op de grasvelden rondom een aantal flats. Vooral als de maaimachine geweest is dan is er geen beginnen aan om dit op te ruimen. Al het troep ligt dan verpulverd in het gras’. De vrijwilligers hopen dat met hun inzet, ook andere buurtgenoten gemotiveerd raken om alles schoon achter te laten.

De VVE krijgt een vergoeding voor de deelname aan Schoon Belonen Heerenveen. Ieder jaar bepalen de buurtgenoten met elkaar waarvoor ze de vergoeding gebruiken. Afgelopen jaar hebben ze een buurtbarbecue georganiseerd en een donatie gedaan aan Oekraïne.

Samenwerken

De vrijwilligers van de VVE werken veel samen met andere vrijwilligers in de omgeving. Aize maakt bijvoorbeeld wekelijks de kerktuin schoon, zodat de tuinclub van de kerk goed zijn tuinwerkzaamheden kan doen. Daarnaast hebben de buurtgenoten met andere vrijwilligers in de omgeving contact over het afstemmen van werkzaamheden. Zoals in de Le Roy tuin waar meerdere groepen de tuin onderhouden.

Ook met andere deelnemers van Schoon Belonen hebben de buurtgenoten contact. Ze konden het dan ook erg waarderen dat ze tijdens de landelijke opschoondag door omliggende deelnemers uitgenodigd waren voor een kopje soep en broodjes.

Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.

Het schoonmaakteam van VVE Baaimaster en It Djippe