Schoon Belonen: deelnemers in de schijnwerpers

In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. De Protestantse Gemeente (PG) Akkrum doet sinds de start mee. Koster Antje Kneefel vertelt samen met een aantal vrijwilligers over hun ervaringen.

Een gezellig (opruim)uitje met de Protestantse Gemeente Akkrum

Voorheen haalden de vrijwilligers van de Protestantse Gemeente het Oud-Papier op in Akkrum. Maar sinds dat is gestopt en Schoon Belonen als alternatief werd geboden, gaat iedere maand een groepje vrijwilligers door het dorp om zwerfafval op te ruimen. De PG Akkrum heeft het gebied midden in het centrum van Akkrum geadopteerd en houdt dat met elkaar schoon.

De kers op de taart

Het was direct duidelijk dat de vrijwilligers van de opruimrondes er vooral ook een gezellig uitje van willen maken. Standaard beginnen ze met een bakje koffie en nemen ze de tijd om even bij te praten. Er wordt regelmatig een taart gebakken door één van de vrijwilligers voor bij de koffie.

‘Het moet ook gezellig zijn, daarom starten we samen en lopen we ook gezamenlijk door het dorp. Aan beide kanten van de weg loopt een groepje vrijwilligers zwerfafval op te ruimen. We teuten tussendoor wat en binnen de kortste keren zijn we zo weer een rondje verder’, aldus Antje.

Naast het vaste groepje die het adoptiegebied schoonhouden, helpt het Jeugdkerkcafé ook mee. Op zondagochtend bespreekt de jeugd een bepaald thema en aansluitend doen ze soms ook een opruimrondje buiten.

Met goed materiaal op pad

Er lopen ook vaak kinderen mee van de vrijwilligers die zeer bedreven zijn in het opruimen van zwerfafval. Wouter (7 jaar) vertelt dat hij thuis ook regelmatig met zijn ouders en grote zus zwerfafval aan het prikken is. Hij herkent inmiddels zelfs de verschillen in kwaliteit van de grijpers. Wouter: ‘Deze grijper is wel heel erg goed, die van thuis was 6 euro en is niet zo goed’. Met deze ‘goede’ grijper heeft hij samen met Wy Chen heel veel troep opgeruimd. In de struikjes, tussen de bouwhekken door, overal werd het zwerfafval vandaan gehaald.

‘Peuken, dat is mijn grote ergernis. Mensen denken dat het vergaat, maar het vergaat helemaal niet. Veelal liggen de peuken verspreid door het centrum van Akkrum’, vertelt Antje. Iedere maand ruimen zij de peuken weer op.

Ditmaal lag er ook veel troep rondom het parkeerterrein van de Poiesz. Vieze doekjes, dozen, verpakkingen van lunches, teveel om in één keer mee te nemen. Gemiddeld hebben ze iedere opruimronde 2 volle zakken met zwerfafval.

Wil jij met je school of vereniging ook meedoen met ‘Schoon Belonen Heerenveen’? Meld je dan aan via de pagina Schoon Belonen.