Vragen en antwoorden Diftar+

Op deze pagina vindt u vragen en antwoorden over diftar+.

Sinds 1 januari 2019 betaalt u voor afval in de Sortibak per kilo.

De weegauto weegt de Sortibak met een chip. Vlak voordat de container wordt geleegd en voor het terugplaatsen op de straat weegt de auto de container. De weeginstallatie weegt het nettogewicht restafval in de container. Zo betaal je alleen voor het restafval dat je in de container had. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Bekijk ook het filmpje van Omrin.

Vanaf 1 januari 2019 kost het legen € 1,00 per keer plus een vast bedrag per kilo van € 0,35 cent. Bij het beter scheiden van het gft-afval door gebruik van de biobak, is al snel 5 kg te besparen. Het legen van de gft-bak is gratis

Op uw factuur Afvalstoffenheffing staat hoeveel kilo afval er in de Sortibak zat. Daarnaast kunt u via de afvalchecker online inzicht krijgen.

Veel afval is alleen geschikt voor hergebruik of recycling als het apart wordt ingezameld. Bovendien is afval scheiden voor u goedkoper.

Om het te kunnen hergebruiken, moeten we papier, glas, textiel en groente, fruit en tuinafval scheiden.

Plastic, metaal en drankkartons kunnen goed hergebruikt worden na het scheiden. De scheidingsinstallatie van Omrin haalt plastic, metaal en drankkartons uit uw afval. Bekijk ook het filmpje over nascheiding. U heeft zo geen extra container nodig voor plastic, metaal en drankkartons.

In het werkgebied van Omrin wordt plastic door de scheidings- en bewerkingsinstallatie (SBI) van Omrin uit het afval gehaald. Hiervoor is gekozen, omdat is gebleken dat het voor
inwoners moeilijk is om plastic zó te scheiden, dat het herbruikbaar is. Er komt dan teveel ander afval tussen het plastic, waardoor volledige vrachten worden afgekeurd en verbrand moeten worden. De kwaliteitseisen voor gerecycled plastic zijn namelijk zeer streng. De sorteermachine die de nascheiding doet, zorgt voor de vereiste goede scheiding.

Van gft en organisch keukenafval wordt compost gemaakt. Maar dan moet u het wel in de Biobak doen. Wanneer u gft en keukenafval scheidt, bent u goedkoper uit dan wanneer u het gft afval in de Sortibak doet.

Om u te helpen uw gft en organisch keukenafval te scheiden, is er het Biobakje. Deze is gemaakt van 100% gerecycled kunststof uit plastic afval dat door Omrin is opgehaald. Het Biobakje is geschikt als keukenafvalbakje op het aanrecht. In het Biobakje past 2,9 liter afval en heeft een deksel om geurtjes tegen te gaan. Het Biobakje kan in de vaatwasser. Haal een gratis Biobakje op bij het gemeentehuis.

Het legen van de oud papier container is gratis. Heeft u geen oud papier container? Maak dan gebruik van de ondergrondse papiercontainers die op verschillende plekken in de gemeente staan.

Als uw flat of appartement beschikt over ondergrondse containers, dan kunt u daar uw afval gescheiden in doen.

Meer informatie over afval scheiden kunt u lezen in de de Afvalwijzerscheidingswijzer Heerenveen 2020 (PDF 364 kB)

Omrin heeft geen mogelijkheden voor aparte verwerking van luiers. Dit kan in Nederland alleen bij ARN in Nijmegen. Deze fabriek kan niet meer verwerken dan dat ze nu doen. Het apart ophalen van luiers is alleen maar duurder. Luiers gaan daarom gewoon in de Sortibak.

Proef met wasbare kinderluiers

De gemeente organiseert in 2019 een proef samen met een leverancier van wasbare luiers. Het (gedeeltelijk) gebruiken van wasbare luiers is beter voor het milieu en zorgt voor minder gewicht in de Sortibak. De moderne wasbare luiers hebben nog maar weinig overeenkomsten met de katoenen luiers die onze (groot)ouders vroeger gebruikten. Met dit proefproject laten we gemotiveerde ouders tegen een gereduceerd tarief kennismaken met het gebruik van dit milieuvriendelijke alternatief. De proef loopt tot medio mei 2019.

Wilt u een slot hebben voor uw Sortibak? U kunt dit bestellen via de Omrin Afvalapp. Van de € 51,00 die dit kost, betaalt de gemeente de plaatsingskosten van € 11,00. Het verdere bedrag kan worden afgerekend via de Omrin Afvalapp.

Voor uw afval betaalt u een vast bedrag per woning (vastrecht) en een variabel deel (diftar). Vastrecht betaalt u altijd, ook als u geen gebruik maakt van containers of van een ondergronds afvalsysteem.
Het Diftar-bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid afval: voor het legen van de grijze container betaalt u 1 euro voorrijkosten en een bedrag per kilo . We noemen dit Diftar+

Ja, de afvalinzameling gaat gewoon door. Ook de milieustraten blijven gewoon open.