Winkelcentrum de Akkers knapt op door OBS Route 0513

In september 2020 is de aanpak ‘Schoon Belonen Heerenveen’ van start gegaan. Ruim 30 scholen en verenigingen doen inmiddels mee. Met elkaar zorgen ze ervoor dat gemeente Heerenveen schoner wordt en blijft. De OBS Route 0513 in Heerenveen doet sinds de start mee. Juf Harmke de Jager vertelt samen met de leerlingen van groep 5/6 over hun ervaringen.

Winkelcentrum de Akkers knapt op door OBS Route 0513Iedere twee weken gaat de school met een groepje van ongeveer 10 leerlingen erop uit om zwerfafval in hun 2 gebieden op te ruimen. Eén van hun adoptiegebieden, winkelcentrum de Akkers in Heerenveen, is een echte hotspot. Dit betekent dat er in dit gebied veel zwerfafval ligt en daardoor ook voor de gemeente een aandachtsgebied is. Het is een gebied waar veel mensen wonen, verblijven en hun boodschappen komen doen, er komt veel afval vrij en dit afval belandt helaas niet altijd in de afvalbak.

Waardering van de buurt

Het zwerfafval ligt verspreid bij de flatgebouwen, de supermarkt en bij de snackbar. Bij de flats is het soms één grote asbak en een aantal weken terug was het groenstrookje naast de snackbar helemaal wit van kleur, zoveel doekjes en servetjes lagen daar, vertellen de leerlingen. Maar toch zijn de leerlingen en de juf tevreden. ‘We vinden niet zoveel meer als eerst, het wordt steeds netter. In het begin hadden we zakken vol zwerfafval, nu zoeken we op bepaalde plekken. Het opruimen werkt!’ aldus juf Harmke.

De opruimacties vinden de leerlingen gezellig en juf ziet de wijk opknappen. Ook de buurt ziet het verschil. Buurtbewoners steken hun duim omhoog wanneer de leerlingen langs komen met de grijpers. De buurt heeft al meerdere malen aangegeven dat ze veel minder afval zien dan voorheen. Dit is een groot compliment voor het harde werken van de school!

Samen verantwoordelijk voor een schone omgeving

Naast de vele peuken, blikjes en snoeppapiertjes vinden de leerlingen ook veel corona afval in hun adoptiegebied. Zoals mondkapjes en doekjes waarmee winkelkarretjes schoon worden gemaakt. Dit waait weg en ligt uiteindelijk bij de slootkant. Juf Harmke: ‘Onze opruimacties maken we steeds met foto’s zichtbaar op sociale media. Eigenlijk zouden wij namens de school een brief moeten schrijven naar de supermarkt en snackbar om te vertellen dat zij ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Nu ruimen wij het steeds op’. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid sluit ook mooi aan bij het motto van de gemeente, iedereen draagt een steentje bij om een zwerfafvalvrije leefomgeving te creëren.

Benieuwd wat de leerlingen van groep 5/6 nog meer hebben gevonden? Bekijk dan het filmpje van de opruimactie.

YouTube video