Energietoeslag

Ook in 2023 is er een energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. De energietoeslag 2023 is € 800. Dit bedrag is bedoeld om (een deel van) de hoge energiekosten te betalen.

Energietoeslag zelf aanvragen

Ontvangt u de energietoeslag niet automatisch, maar heeft u wel een laag inkomen? Dan kunt u vanaf 1 december 2023 de energietoeslag zelf aanvragen via het formulier eenmalige energietoeslag. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Aanvragen kan tot en met 30 juni 2024.

Voorwaarden energietoeslag 2023

De energietoeslag 2023 van € 800 wordt uitgekeerd per huishouden (alleenstaande of gezin). Hierbij geldt:

  • U heeft een laag gezamenlijk inkomen
  • U bent 21 jaar of ouder
  • U bewoont een zelfstandige woonruimte of onvrije etage en woont daadwerkelijk op het opgegeven adres in de gemeente Heerenveen
  • U woont niet in een (zorg)instelling waar de instelling zorgdraagt voor de energiekosten
  • U bent geen student die recht heeft op studiefinanciering

Een laag (gezamenlijk) inkomen

Er is sprake van een laag inkomen wanneer het inkomen van het huishouden op of net boven het sociaal minimum is. Het inkomen is lager dan 120% van de geldende bijstandsnorm exclusief vakantietoeslag. Actuele bedragen vindt u op de pagina Bijstandsbedragen.

Studenten

Ben je een student en ontvang je op 1 oktober 2023 een beurs voor uitwonenden én een aanvullende beurs? Of heb je geen recht meer op een beurs, maar heb je wel een lening bij DUO? Dan ontvang je mogelijk een tegemoetkoming in de energiekosten van € 400. Ga naar de website van Dienst Uitvoering Onderwijs voor alle informatie.

Aanvraagformulier

Let op! u heeft een DigiD nodig. Aanvragen kan tot en met 30 juni 2024.

Vraag & antwoord

Ik heb al in december een aanvraag gedaan, maar ik heb nog geen energietoeslag ontvangen. Wanneer krijg ik bericht?

Heeft u begin december 2023 de energietoeslag aangevraagd? Dan duurt het misschien iets langer dan de acht weken beslistermijn voordat uw aanvraag is verwerkt. Dit komt doordat er in die periode heel veel inwoners op hetzelfde moment het aanvraagformulier hebben ingediend.

Wanneer ontvang ik de energietoeslag?

Wij doen ons best om uw aanvraag binnen zes weken te verwerken. Heeft u begin december 2023 de energietoeslag aangevraagd? Dan duurt het misschien iets langer voordat uw aanvraag is verwerkt. Dit komt doordat er in die periode heel veel inwoners op hetzelfde moment het aanvraagformulier hebben ingediend.
Bent u bekend bij de gemeente? Dan is de energietoeslag eind november 2023 al automatisch aan u uitbetaald.

Hoe kan ik de energietoeslag 2023 aanvragen?

U vraagt de energietoeslag zelf aan met het formulier op deze pagina. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

Tot wanneer kan ik de energietoeslag aanvragen?

U kunt de energietoeslag aanvragen tot en met 30 juni 2024. We doen ons best om uw aanvraag binnen zes weken te verwerken. Het kan soms langer duren. Bijvoorbeeld als veel inwoners in het begin tegelijk de energietoeslag aanvragen. Wanneer u wat later de energietoeslag aanvraagt, hoeft u mogelijk minder lang te wachten op uitbetaling.

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor steun van het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Er zijn 3 voorwaarden om steun te krijgen van het Noodfonds Energie.

  • Een huishouden heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan €3.200,- (alleenstaande) of €4.480,- (samenwonend).
  • Een huishouden heeft een energiecontract op naam van een persoon uit het huishouden.
  • De energierekening is hoger dan 8 of 10 procent van het bruto-inkomen per maand.

U doet een aanvraag voor steun via de website of app van het Noodfonds Energie (aanvraag doen). Hiervoor is DigiD nodig. Hulp nodig bij de aanvraag? Vraag familie of andere mensen om u te helpen. Ook kunt u terecht bij:

Hoe krijg ik geld terug van mijn energierekening uit het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Vanaf 22 januari 2024 kunt u steun aanvragen om uw energierekening te betalen. Deze aanvraag doet u via de website van Noodfonds Energie. Of u steun krijgt, hangt af van uw bruto-inkomen en de hoogte van uw energierekening. Uw energieleverancier verlaagt met deze steun uw energierekening.

Heeft de energietoeslag gevolgen voor andere toeslagen of voor mijn uitkering?

Nee, de energietoeslag heeft geen gevolgen voor uw toeslagen of uitkering. Zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. U krijgt dus niet minder huurtoeslag of een lagere (Wajong-)uitkering als u energietoeslag krijgt.

Telt de energietoeslag mee als gift?

Nee, de energietoeslag wordt uitgekeerd als bijzondere bijstand en telt dus niet mee als gift. U hoeft dit bedrag dus niet mee te nemen in uw totaal ontvangen giften op jaarbasis.

Wie krijgen de energietoeslag automatisch uitbetaald?

Inwoners die bekend zijn bij de gemeente en voldoen aan de voorwaarden. U bent bekend bij de gemeente als u

  • op 15 oktober 2023 een uitkering ontving van de gemeente: bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ, AIO of Bbz
  • u de volledige energietoeslag 2022 (€ 1.800) heeft ontvangen en u volgens onze gegevens ook nu voldoet aan de voorwaarden voor de energietoeslag 2023

Aan inwoners die bekend zijn bij de gemeente is de energietoeslag eind november 2023 automatisch uitbetaald.

In ons huishouden zijn er meerdere personen met een laag inkomen. Krijgen we dan ook meerdere keren de energietoeslag?

Nee, een huishouden heeft samen één energiecontract. Daarom wordt de energietoeslag per huishouden uitgekeerd en niet per persoon.

Waarom wordt de energietoeslag per huishouden uitgekeerd?

Een huishouden heeft samen één energiecontract. Daarom wordt de energietoeslag per huishouden uitgekeerd en niet per persoon.

In 2022 was de energietoeslag €1300. Waarom is het nu €800?

Omdat de gemeente in april 2023 al een aanvullend bedrag van €500 heeft uitbetaald. Dit betrof alle huishoudens die over 2022 ook de volledige energietoeslag van €1300 hadden ontvangen. Hierdoor is het bedrag voor de energietoeslag voor 2023 nog € 800.

Ik heb geen energietoeslag 2022 ontvangen. Als ik de energietoeslag 2023 aanvraag, geldt het bedrag van € 800 dan ook voor mij?

Ja, bij nieuwe aanvragers geldt ook het bedrag van € 800.

Moet ik de energietoeslag op een later moment terugbetalen?

Nee, als u aan alle voorwaarden voldoet, dan hoeft u het ontvangen bedrag niet terug te betalen.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van de energietoeslag?

Heeft u geen familie of andere mensen die u kunnen helpen, dan kunt u terecht bij:

Kan ik de energietoeslag ook schriftelijk aanvragen?

Ja, dat kan. Wanneer het u niet lukt om de aanvraag digitaal in te dienen, dan kunt u een papieren aanvraagformulier ophalen bij de balie in het gemeentehuis. Of bel hiervoor naar telefoonnummer 14 0513.

Wat kan ik zelf doen om te besparen op energiekosten?

Kleine aanpassingen kunnen op jaarbasis al veel energieverbruik en geld schelen. Wilt u meer weten over energiebesparende maatregelen? Vraag een gesprek aan met de energiecoach.

Ruil gratis uw oude koelkast, vriezer of wasmachine om

Heeft u de energietoeslag 2023 ontvangen en heeft u thuis een koelkast, vriezer of wasmachine die minstens tien jaar oud is óf een energielabel lager dan B heeft volgens het oude energielabelsysteem? Dan kunt u uw oude apparaat inruilen voor een zuiniger model. Dat noemen we de witgoedwissel.

Kijk voor meer informatie en aanvragen op de pagina witgoedwissel.

Wat kunt u nu zelf doen?

Probeer te besparen op uw energieverbruik. Kleine aanpassingen kunnen op jaarbasis al veel energieverbruik en geld schelen. Heeft u nu al problemen met het betalen van uw energierekening? Neem dan contact op met uw energieleverancier.

Onze Energiecoach Jinke Kleistra is een specialist die veel weet van energie besparen. Zij komt bij u thuis en geeft tips om energie te besparen.
Niet door grote investeringen, maar door kleine aanpassingen in uw huis of gewoonten. Dat kan al met kleine stapjes, bijvoorbeeld door tochtstrips aan te brengen, de verwarming ’s nachts lager te zetten of door minder lang te douchen.

Wilt u een afspraak maken met Energiecoach Jinke?

U kunt zich aanmelden via het formulier op www.energieloketheerenveen.nl/energiecoach, of bel via 14 0513. E-mailen mag ook: duurzaam@heerenveen.nl

Geplaatst op 28 maart 2022, 11:28 | Gewijzigd op 21 maart 2024, 17:03

Nieuws