Energietoeslag

De energietoeslag is een vergoeding voor de gestegen energiekosten. Ook voor 2023 komt er vanuit de overheid een regeling voor een energietoeslag. 

Energietoeslag 2023

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u mogelijk (ook) in 2023 in aanmerking komen voor energietoeslag. Met de energietoeslag kunt u (een deel van) de hoge energiekosten betalen.

Meestgestelde vragen

Lees de antwoorden op de vragen die we het vaakst krijgen.
Heeft de energietoeslag gevolgen voor andere toeslagen of voor mijn uitkering?

Nee, de energietoeslag heeft geen gevolgen voor uw toeslagen of uitkering. Zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. U krijgt dus niet minder huurtoeslag of een lagere (Wajong-)uitkering als u energietoeslag krijgt.

Ik ben net verhuisd naar de gemeente Heerenveen. Van mijn vorige gemeente heb ik de extra energietoeslag van € 500,- al ontvangen. Ontvang ik deze extra € 500,- ook nog van de gemeente Heerenveen?

Nee, u kunt dit ‘extra’ bedrag van € 500,- maar 1 keer ontvangen. Omdat u dit bedrag al van uw vorige gemeente heeft ontvangen, krijgt u dit niet nogmaals van ons.

Ik ben net verhuisd naar de gemeente Heerenveen. In mijn vorige gemeente heb ik in 2022 energietoeslag ontvangen. Heb ik dan recht op het ‘extra’ bedrag van € 500,-?

Misschien. Neem hierover contact op met uw vorige woongemeente van wie u de energietoeslag 2022 heeft ontvangen. Deze gemeente beoordeelt dit.

Ik heb in 2022 de energietoeslag van de gemeente Heerenveen ontvangen. Nadat ik het geld had ontvangen, ben ik verhuisd naar een andere gemeente. Heb ik dan nog recht op het bedrag van € 500,-?

Ja, u ontvangt dan begin april 2023 van ons dit extra bedrag op het bij ons bekende rekeningnummer. Of u ook recht heeft op het resterende bedrag van € 800,-, is nu nog niets bekend. Houd hiervoor deze pagina en de communicatie hierover van uw nieuwe woongemeente in de gaten.

Ik heb de energietoeslag over 2022 ontvangen. Moet ik de energietoeslag voor 2023 (opnieuw) aanvragen?

Wanneer u van de gemeente Heerenveen de energietoeslag 2022 hebt ontvangen, dan heeft u begin april 2023 automatisch al een bedrag van € 500,- aan energietoeslag ontvangen voor 2023. Op dit moment is nog niet bekend of en wanneer u recht heeft op het resterende bedrag van € 800,- voor 2023. Houd deze pagina in de gaten.

Hoe hoog is het bedrag aan Energietoeslag voor 2023?

Het gaat opnieuw om een bedrag van € 1.300,-. Wanneer u in 2022 energietoeslag van ons heeft ontvangen, krijgt u begin april een ‘extra’ bedrag van € 500,-. Wanneer blijkt dat u dan nog recht heeft op energietoeslag, ontvangt u nog € 800,-. (€ 1.300,- minus € 500,-). Dat bedrag ontvangt u later in 2023.

Geeft de gemeente ook een voorschot op de energietoeslag 2023?

Nee. De overheid werkt aan een regeling voor de energietoeslag 2023. Pas als deze regeling is goedgekeurd, mogen wij de energietoeslag 2023 uitbetalen. Wij mogen nu alleen een ‘extra’ bedrag van € 500,- aan energietoeslag uitbetalen aan inwoners die in 2022 ook energietoeslag hebben ontvangen.

Wanneer ontvang ik het ‘extra’ bedrag energietoeslag?

Wanneer u hiervoor in aanmerking komt, ontvangt u begin april 2023 automatisch het ‘extra’ bedrag van € 500,- op uw rekening.

Zodra wij meer weten over de nieuwe regeling of wanneer u een aanvraag kunt indienen, leest u dat op deze pagina.

Ik heb de energietoeslag over 2022 van de gemeente Heerenveen ontvangen. Heb ik ook recht op toeslag in 2023?

Wanneer u in 2022 van ons de energietoeslag heeft ontvangen, ontvangt u een ‘extra’ bedrag aan energietoeslag van € 500,-. U hoeft hiervoor zelf niets te doen. Of u recht heeft op het resterende bedrag voor 2023 (€ 800,-) hangt af van de voorwaarden van de nieuwe regeling en uw situatie.

Zodra wij meer weten over de nieuwe regeling of wanneer u een aanvraag kunt indienen, leest u dat op deze pagina.

Wanneer kan ik de energietoeslag 2023 aanvragen?

Dat kan wanneer de regeling vanuit de overheid ingaat. Dit duurt langer dan verwacht. Zodra wij hier meer over weten, plaatsen wij een bericht op deze pagina. Houd deze pagina in de gaten.

Wat kunt u nu zelf doen?

Probeer te besparen op uw energieverbruik. Kleine aanpassingen kunnen op jaarbasis al veel energieverbruik en geld schelen. Heeft u nu al problemen met het betalen van uw energierekening? Neem dan contact op met uw energieleverancier.

Onze Energiecoach Jinke Kleistra is een specialist die veel weet van energie besparen. Zij komt bij u thuis en geeft tips om energie te besparen.
Niet door grote investeringen, maar door kleine aanpassingen in uw huis of  gewoonten. Dat kan al met kleine stapjes, bijvoorbeeld door tochtstrips aan te brengen, de verwarming ’s nachts lager te zetten of door minder lang te douchen.

Wilt u een afspraak maken met Energiecoach Jinke?

U kunt zich aanmelden via het formulier op www.energieloketheerenveen.nl/energiecoach, of bel via 14 0513. E-mailen mag ook: duurzaam@heerenveen.nl