1 op 3 is best eenzaam

Ook met 157 Facebookvrienden kun je je alleen voelen. 1-Op-3 is best eenzaam.

Je hoeft niet alleen te zijn, om je alleen te voelen. Ook met 157 vrienden op Facebook, 6 sportmaatjes of 2 kinderen kun je gevoelens van eenzaamheid ervaren. Bijvoorbeeld omdat je vooral oppervlakkige contacten hebt, heel druk bent met de zorg voor een partner of omdat mensen om je heen andere interesses hebben.

Herken je dit? Je bent niet de enige. 1 op de 3 mensen in de gemeente Heerenveen voelt zich best eenzaam. Hoe dit komt, is voor iedereen verschillend. Wél is het mogelijk er iets aan doen. Dat is belangrijk, want eenzaamheid gaat niet vanzelf over. Het kan erger worden en je minder gezond maken. Op deze pagina lees je er meer over én wat je kunt doen om eenzaamheid te doorbreken. Je staat er niet alleen voor!

Waar komt eenzaamheid vandaan?

Een gevoel van eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben. Je mist bijvoorbeeld een vriend of vriendin om een goed gesprek mee te voeren. Misschien zijn er wel veel mensen om je heen – zoals collega’s, buren of teamgenoten – maar voel je geen verbinding met hen. Het kan zijn dat je geen contact met anderen durft te maken. Of dat je het zó druk hebt dat dit gewoon niet lukt. Je kunt je ook eenzaam voelen als je een doel of zingeving mist in je leven. Misschien maakt dat je verdrietig of angstig. Eenzaamheid kan dus voor iedereen anders zijn. Het is ook niet hetzelfde als ‘alleen zijn’. Je kunt allerlei mensen om je heen hebben en je tóch eenzaam voelen.

Wat kun jij doen?

Het woord klinkt misschien wat zwaar, maar eenzaamheid komt gewoon vaak voor. Misschien denk je: ik wil me minder alleen voelen, maar hoe dan?

Hieronder vind je drie verhalen van mensen die zich eenzaam voelden. Ze vertellen wat hen hielp om dat te veranderen. Je kunt ook vragen beantwoorden over eenzaamheid. Dit geeft je meer inzicht in jouw situatie én wat je kan helpen. Verder vind je 5 tips om eenzaamheid te doorbreken. Ook kun je contact opnemen met mensen die meedenken en je ondersteunen.

Samen één in Heerenveen

Per straat wonen in de gemeente Heerenveen gemiddeld 18 mensen die zich best eenzaam voelen. Dit willen we graag verminderen. Want we vinden het belangrijk dat iedereen meedoet en kan doen. Lees hier meer over onze aanpak: Infographic Eenzaamheid (PDF 186 kB).