Melding, klacht of bezwaar
Wilt u een melding doen, heeft u een klacht, wilt u bezwaar aantekenen of wilt u een zienswijze indienen? Of wilt u een tip of een compliment geven? Kies hieronder de situatie die voor u geldt. Dit helpt ons om u zo snel mogelijk verder te helpen.
Meldingen
Melding openbare ruimte
Ziet u iets in uw buurt dat kapot is, vuil is, niet werkt of overlast geeft? Maak dan een melding via de website Fixi. Bijvoorbeeld van een kapotte lantaarnpaal, slecht wegdek, achtergelaten vaartuigen, loslopende honden of verkeersoverlast. Doe online uw Fiximelding
Bezoek de meest bezochte onderwerpen, of kijk onderaan deze pagina voor meer opties:
Melding overlast of gevaar bedrijven
De gemeentelijke bouw-, brandveiligheid- en milieu-inspecteurs controleren regelmatig of bedrijven zich aan de regels houden. Ervaart u overlast van of door een bedrijf? Of ervaart u een onveilige situatie bij een bedrijf? Neem dan contact op met de gemeente via het formulier Melding overlast bedrijven.
Bekijk voorbeelden van overlast of onveiligheid die u kunt melden via het formulier:
Milieu
- Stankoverlast
- Geluidsoverlast
- Luchtverontreiniging
- Bodemverontreiniging
- Lichthinder
- Lekkende brandstoftank
- Bedrijfsafval storten of verbranden
- Ongedierte
- Waterverontreiniging
Bouwen
- Scheuren in constructies
- Illegale bouwwerkzaamheden
- Blokkeren van de openbare weg door (bouw)werkzaamheden
- Hoogte erfafscheiding
Brandveiligheid
- Overcrowding (verdrukking door mensenmassa)
- Blokkeren van de nooduitgangen
Als een bedrijf de wet- of regelgeving daadwerkelijk overtreedt, gaat de gemeente over tot handhaving. De gemeente kan uiteindelijk een dwangsom opleggen of bestuursdwang toepassen.
Bekijk de veelgestelde vragen:
Hoelang duurt het?
De gemeente behandelt uw melding meestal binnen 5 werkdagen. Dit betekent niet altijd dat de situatie dan ook opgelost is. Soms is daar meer tijd voor nodig.
Wat moet ik doen bij spoed?
Gaat het om een spoedeisende overtreding die nu plaatsvindt en die tijdens openingstijden van de gemeente plaatsvindt? Neem contact op met de gemeente Heerenveen via 14 0513 of (0513) 617 617. Gaat het om een spoedeisende overtreding die nu plaatsvindt en die buiten openingstijden van de gemeente plaatsvindt? Neem contact op met de politie via 0900-8844.
Is de overtreding niet spoedeisend? Geef een melding door via het meldingsformulier. Omschrijf duidelijk waar de melding over gaat.
Dringende milieuzaken buiten kantooruren?
Neem contact op met de FUMO of bel (058) 212 24 22 (milieualarmnummer).
Overige meldingen overlast
Bekijk informatie overige meldingen overlast:
Melding schade door de gemeente
Heeft u schade opgelopen en vindt u dat de gemeente daaraan schuld heeft? Bijvoorbeeld door een slecht onderhouden weg of door een aanrijding met een voertuig van de gemeente? Dan kunt u een schadevergoeding aanvragen. Zie hiervoor pagina over schade door gemeente.
Melding overlast buren
Mocht u overlast ervaren adviseren wij u eerst zelf met de veroorzaker te gaan praten. Een veroorzaker is zich vaak niet bewust van de overlast die hij of zij veroorzaakt. Een goed gesprek met de veroorzaker van uw overlast is meestal een prima begin voor het oplossen van uw probleem. Komt u er zelf niet uit? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen.
Niet melden bij de gemeente
In de volgende situaties kunt u geen melding bij de gemeente doen:
- als de overlast veroorzaakt wordt door criminaliteit, verward gedrag of verslaafden. Dit is een melding in het kader van de openbare orde en hiervoor moet u contact opnemen met de politie: 0900 8844.
- bij overlast waar de gemeente geen partij in is, zoals bij hemelwateroverlast of het bepalen van de erfgrens. Dit is een privaatrechtelijke aangelegenheid.
- van voorwerpen of plekken die niet van de gemeente zijn. Neem dan contact op met de eigenaar.
Meldpunt verhuur
In de Wet goed verhuurderschap staan regels voor de verhuur van woningen. Deze regels zijn bedoeld om ongewenst gedrag van verhuurders te voorkomen. Als huurder kunt u anoniem een melding doen via ons meldpunt. Dit meldpunt kan ook gebruikt worden voor meldingen over overlast bij kamerverhuur. Wilt u meer weten of een melding maken? Zie hiervoor de webpagina over meldpunt verhuur.
Klacht medewerker of bestuurder
Als gemeente hebben wij regelmatig contact met inwoners en organisaties. Meestal verloopt dit goed. Soms kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over hoe we u hebben geholpen of hoe we hebben gecommuniceerd. Op deze pagina staat hoe u een klacht kunt indienen.
Bezwaar
Bezwaar op een besluit van de gemeente? Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente? Bijvoorbeeld omdat u een afwijzing heeft gekregen van een vergunning die u had aangevraagd. Of omdat uw buren een vergunning hebben gekregen waar u het niet mee eens bent. Maak dan bezwaar via de pagina Bezwaar maken.
Zienswijze
Wilt u reageren op een ontwerpbesluit van de gemeente Heerenveen? Dan kunt u ons dat laten weten via een zienswijze. Dit is een officiële reactie op een ontwerpbesluit of ontwerpplan. U leest hierover meer op de pagina over Zienswijze.
Tips of compliment
Hebt u een tip, een suggestie of zelfs een compliment? Geef het aan ons door via het formulier Tip of compliment geven.






Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn in principe altijd aanwezig. De bacterie is pas schadelijk als er teveel van is. Er ontstaat dan een blauwgroene of roodbruine laag op het water. Als er blauwalgen in het water zitten, is het niet meer veilig om te zwemmen.
Let op de bordjes
We plaatsen bordjes om te waarschuwen als er blauwalg is. Dat doen we alleen op de plekken waar we weten dat gezwommen of gespeeld wordt in het water: de zogenaamde onofficiële zwemplekken.
Officiële zwemplekken in Heerenveen
In de gemeente hebben we ook een officiële buitenzwemplek: het recreatiegebied de Heide (het Heidemeer). Daar wordt regelmatig gecontroleerd door het Wetterskip Fryslân. U kunt dat zelf controleren via de website Vind een zwemplek | Zwemwater.nl
Vermijd contact
Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Mocht dit toch gebeuren, spoel u dan zo snel mogelijk af en raadpleeg uw arts. Meer informatie over gezondheidsklachten na zwemmen in natuurwater is te vinden op de website van de GGD.




Wespen
Overlast van wespen kan erg vervelend zijn. Voor een wespennest op gemeentegrond kunt u een melding doen bij de gemeente. Voor een wespennest op eigen grond of in uw huis moet u zelf een bestrijdingsdienst inschakelen.
Bijen
Heeft u een bijenzwerm gevonden? Geen paniek. Een zwerm is niet gevaarlijk. Blijf rustig en houd afstand. Bel een imker. Deze komt graag langs om de zwerm op te halen. Imkers in buurt vindt u op de website bijenhouders.nl.
Hommels
Heeft u overlast van hommels in plaats van bijen? Kijk dan op de website van de natuurvereniging KNNV.. Hier vindt u allerlei informatie over hommels en advies wat te doen met een hommelnest.
Aziatische hoornaar
Ziet u een Aziatische hoornaar? Blijf rustig en houd afstand. De Aziatische hoornaar bouwt vaak nesten hoog in bomen en komt niet snel bij mensen in de buurt. Alleen als mensen dicht bij een nest komen, kunnen hoornaars verdedigend reageren en steken. Voor het verwijderen van een nest op eigen grond of in uw huis moet u zelf een bestrijdingsdienst inschakelen.
Maak duidelijke foto’s van het insect en doe een melding via waarneming.nl. Op basis van de meldingen die de provincie Fryslân via waarneming.nl krijgt, wordt een professionele bestrijdingsdienst ingeschakeld die nesten van Aziatische hoornaars weghaalt uit de Friese natuur. Op de site van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit leest u meer informatie over wat u kunt doen als u een Aziatische hoornaar ziet.


Honden
Honden mogen op bepaalde plaatsen in Heerenveen los lopen, daarbuiten is het verboden. U kunt contact opnemen als u vaker dezelfde baas en loslopende hond aantreft op een plaats waar dit niet is toegestaan. Is er een bijtincident geweest? Doe meteen melding bij de politie. U kunt het incident daarna ook doorgeven aan de gemeente, maar dit hoeft niet. De gemeente kan aan de hand van de aangifte een waarschuwing geven aan de eigenaar of bij ernstige bijtincidenten een aanlijn- en muilkorfgebod opleggen.
Hondenpoep
Overlast van hondenpoep? Dit kun u aan ons melden .
Wolven
De wolf is na zo’n 150 jaar terug in Nederland. Op de pagina Wolven leest u meer informatie.


Overlast van buren?
Mocht u overlast ervaren adviseren wij u eerst zelf met de veroorzaker te gaan praten. Een veroorzaker is zich vaak niet bewust van de overlast die hij of zij veroorzaakt. Een goed gesprek met de veroorzaker van uw overlast is meestal een prima begin voor het oplossen van uw probleem. Komt u er zelf niet uit? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen.
Overlast in een huurwoning?
Als er sprake is van een huurwoning, dan kunt u ook contact opnemen met de betreffende woningbouwvereniging zoals Accolade of WoonFriesland. Een huurder hoort zich netjes te gedragen.
Erfscheiding
Hebt u last van overhangende takken van de boom van uw buren? Of andere vragen met betrekking tot uw erfgrens, bijvoorbeeld een schutting? Probeer het onderwerp eerst zelf met uw buren te bespreken. U kunt ook voor buurtbemiddeling kiezen als u er samen niet uitkomt. Vanuit de gemeente is er geen aparte regelgeving over de afstand van bomen en struiken tot de erfgrens. U kunt wel aanspraak maken op het burgerlijk recht. Meer informatie kunt u vinden op de website van het juridisch loket.


Wateroverlast in en rondom je huis
Heeft u wateroverlast in en rondom uw huis, bijvoorbeeld grondwater in uw kelder of kruipruimte? Of komt er grondwater omhoog in uw toilet, douche of gootsteen. Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het oplossen van overlast door grondwater in en rondom uw huis.
Last van water op straat of op uw erf
Is er regenwater dat op straat blijft staan? Dan is waarschijnlijk een afvoerput verstopt. Meld dit bij ons. De gemeente is verantwoordelijk voor problemen met afvalwater en het riool. Die kan de verstopping repareren.
Wateroverlast buiten de bebouwde kom
Wateroverlast buiten de bebouwde kom kunt u melden bij Wetterskip Fryslân.
Riool verstopt?
Rioolverstopping kan in uw huis zitten of op uw erf. Hiervoor bent u zelf verantwoordelijk. Zit de verstopping in het gemeentelijke riool, maak dan een melding. Meer informatie leest u op de pagina over Rioolaansluiting.
Olie in de sloot
Ziet u olie op het water drijven neem direct contact op met het milieu-alarmnummer Fryslân (058) 212 24 22.


Wat kun je doen als je een zieke of dode vogel ziet in de natuur?
Maakt u een wandeling in een natuurgebied en ziet u een zieke of dode wilde vogel? Raak de vogel dan niet aan en laat hem met rust. De beheerders van het gebied letten extra goed op vanwege vogelgriep. Ze blijven het gebied controleren. Weet u wie de beheerder is? Dan kunt u het hen doorgeven. Weet u het niet en/of ziet u meerdere zieke of dode wilde (water)vogels? Meld dit dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
Laat gebieden met (water)vogels met rust
Alle natuurgebieden in Fryslân zijn open. Maar in gebieden met veel watervogels is het belangrijk om de rust in het gebied te bewaren. Zo voorkom je dat het virus zich verder verspreidt.
- Blijf op de paden.
- Geef geen voer aan vogels.
- Laat vogels, vooral groepen watervogels, met rust: als ze opvliegen kunnen ze het virus verder verspreiden.
Dode vogels kunnen besmettelijk zijn voor andere dieren
Dode vogels kunnen besmet zijn met ziekten, zoals vogelgriep. Een dode vogel moet daarom opgeruimd worden. Zo kunnen andere dieren niet meer besmet worden door die vogel. Vossen, honden en katten kunnen namelijk vogelgriep krijgen als ze een dode vogel eten of spelen met een dode vogel die vogelgriep heeft. Mensen kunnen ook besmet raken met vogelgriep, maar dit risico is zeer klein.
Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden kunt u dode vogels het beste niet aanraken. Heeft u toch dode vogels aangeraakt? Was uzelf dan goed met zeep en spoel daarna goed af. Als u binnen twee weken na het aanraken van een dode vogel ziek wordt, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.
Voor algemene vragen over de vogelgriep bij mensen kunt u GGD Fryslân benaderen via (088) 229 99 99 of info@ggdfryslan.nl.
Zieke of dode hobbyvogels of pluimvee
Heeft u dode hobbykippen of hobbyvogels? Meld dit bij uw dierenarts.
Informatie voor (commerciële) pluimveehouders met zieke of dode vogels is te vinden op de website van de NVWA.
Dode wilde vogel in je achtertuin of op je balkon?
Vindt u een dode wilde vogel in uw tuin of op het balkon? Bel dan met de gemeente 14 0513.
Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op de website van de Veiligheidsregio Fryslân of op de website van Rijksoverheid.


Roeken
Als roeken overlast veroorzaken, probeert de gemeente de vogels zoveel mogelijk te verjagen. Dit om lawaaioverlast en risico’s voor volksgezondheid te verminderen. Maar we kunnen niet alle roeken verjagen. Daarom zijn er ook gebieden aan de rand van Heerenveen waar roeken mogen blijven nestelen. Dit zijn de zogeheten gedooglocaties.
Wat doet de gemeente met roeken?
De gemeente verjaagt roeken die:
- zich in kolonies boven of direct naast woningen nestelen
- zich in kleine groepen verspreiden over de wijken
Op deze manier willen we ervoor zorgen dat er nog maar enkele roekenkolonies aan de rand van de bebouwing overblijven. De zogeheten gedooglocaties liggen op wat grotere afstand van woningen, bijvoorbeeld Hepkema’s bos, La Ronduite en Voormeerzathe en twee bosjes bij De Knipe en Jubbega.
Hoe verjaagt de gemeente roeken?
We verjagen de roeken met alarmpistolen en door nest beginnen uit te halen. Dit doen we zodra de roeken beginnen met nestelen totdat zij zich ergens nestelen waar ze geen overlast veroorzaken. Naar het broedseizoen toe verjagen we steeds vaker. Dit is een periode van vijf à zes weken per jaar, meestal tussen begin maart en half april. Zodra er eieren zijn, moeten wij stoppen met verjagen. Probleem is dat roeken zich lastig laten verjagen naar het buitengebied. Zij houden van de bebouwde omgeving en keren elk jaar terug naar de bomen waar ze zijn opgegroeid. De ervaring leert dat verjagen van alle roeken geen oplossing is. De roekenkolonie verspreidt zich en de roeken zoeken in de omgeving een nieuwe plek. De overlast wordt dan nog groter.



