Trouwlocaties in Heerenveen

Overzicht

U kunt in de gemeente Heerenveen op diverse locaties trouwen. Wilt u trouwen op het gemeentehuis of in Crackstate? Dat regelen wij voor u. Alle andere trouwlocaties die u op deze pagina vindt moet u zelf regelen. Hebt u een andere locatie in gedachten of wilt u trouwen in de buitenlucht? Dat kan ook, maar daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Onderaan deze pagina leest u welke.

Trouwlocaties in de gemeente


Crackstate trouwzaal

De trouwzaal in Crackstate dateert uit de 17e eeuw. Tot 1833 deed Crackstate dienst als woning voor het nageslacht Crack. Pas in 1950 werd de gemeente Heerenveen eigenaar van dit pand. De trouwzaal is aangekleed in Lodewijk XVI-stijl. Het meubilair is modern en biedt plaats voor ongeveer 50 personen. Crackstate beschikt over een carillon dat voor een huwelijk bespeeld kan worden.

 • Crackstraat 2, 8441 ES Heerenveen
 • Contact via de gemeente: Tel. 14 0513

Terbantstertsjerke in Terband

Trouwlocatie TerbandDe Terbantsterstjerke is gebouwd in 1843. De kerk is zandsteenkleurig gepleisterd en heeft een torentje. In de kerk is plaats voor ongeveer 120 personen.

Kerkje Katlijk

KatlijkHet kerkje in Katlijk, de ‘Thomastsjerke’, dateert uit de 16e eeuw. De kerk is laatgotisch en is gebouwd van rode steen. De kerk heeft geen toren, maar naast de kerk staat wel een klokkenstoel. De kerkbanken zijn vervangen door stoelen. De kerk biedt plaats voor 140 personen.

 • Kerkelaan 20, 8455 JR Katlijk
 • Contactpersoon: dhr. R. Boonstra
 • Tel. (0513) 840 110 of mobiel (06) 15 59 67 86
 • E-mail kerkje of mail de heer Boonstra

Abe Lenstra stadion

Abe LenstraDe voetbalvereniging van Heerenveen is ontstaan in 1920 en heeft door de tijd verschillende namen gehad. Vanaf 1977 heet de voetbalclub sc Heerenveen. De eerste steen van het Abe Lenstra stadion werd in 1994 gelegd. Het stadion is vernoemd naar de, volgens velen, legendarische voetballer Abe Lenstra die doorbrak bij voetbalverenging Heerenveen. In het stadion is horeca-gelegenheid aanwezig. In de zalen is plaats voor 30 tot 300 personen.

Thialf

ThialfIn 1967 werd Thialf officieel geopend door Prinses Christina. De naam Thialf is afgeleid van Thialfi, een naam uit de mythologie. Thialf is een van de eerste kunstijsbanen in Nederland. Deze trouwlocatie beschikt over horeca en zaalverhuur. In de zalen is plaats voor 50 tot 250 personen.

 • Pim Mulierlaan 1,8443 DA Heerenveen
 • Contactpersoon is mevrouw J. Pekema
 • Tel. (0513) 637 701
 • E-mail: info@thialf.nl
 • Website Thialf

Kwartier Noord Work & Cooking

Kwartier NoordKwartier Noord is een oude stins met een moderne inrichting. Het gebouw staat aan de rand van het parklandschap Oranjewoud, vlakbij de Thomastsjerke Katlijk. Het pand heeft meerdere zalen en biedt plaats tot ongeveer 100 personen.

Posthuistheater

Posthuis TheaterHet pand van het Posthuis theater dateert uit eind 19e eeuw. In 1966 kwam het theater in eigendom van de gemeente Heerenveen. Het pand heeft verschillende zalen en wordt, naast voorstellingen, ook gebruikt voor verhuur.

Hotel Tjaarda, Oranjewoud

Trouwlocatie vooraanzicht Golden Tjulip TjaardaHotel Tjaarda is een viersterrenhotel en ligt in de bossen van Oranjewoud. In de omgeving staan landhuizen. In 1664 kocht Albertine Agnes, prinses van Oranje, een landhuis in Oranjewoud. Enkele zalen van Hotel Tjaarda zijn vernoemd naar deze tijden. In het pand is ruimte voor groepen van 6 tot 150 personen.

Museum Belvédère

Trouwlocatie Museum BelvedereMuseum Belvédère is het eerste museum in Friesland voor moderne en hedendaagse kunst. Eind 2004 werd het museum en het landgoed eromheen door Koningin Beatrix geopend. Het museum heeft meerdere zalen met een capaciteit van 16 tot 80 personen.
Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Heerenveen

Oranjerie landgoed Oranjestein

Landgoed OranjesteinDe Oranjerie van Oranjestein ligt in de parkachtige tuin van het landgoed. Het gebouw dateert uit 1876, net als de aangrenzende kassen. In de zomermaanden is er een theeschenkerij. Vanaf oktober biedt de Oranjerie onderdak aan de kuipplanten van het landgoed.

Grandcafé ’t Gerecht

Het Gerecht

 

Fletcher Hotel-Restaurant Heidehof

Heidehof

 

Kerkje Jubbega-Schurega

Jubbega-SchuregaHet kerkje in Jubbega dateert uit de 18e eeuw en is gebouwd als gemeenschappelijke kerk voor Jubbega en Schurega. Het staat in een zeer landelijke omgeving. De kerk biedt plaats voor ongeveer 90 personen.

 • Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega(Schurega)
 • Bode- en sleutel: P. van der Werf-Lootsma
 • Schoterlandseweg 127, 8411 ZA Jubbega
 • Tel. (0516) 461 818 / (06) 15 39 07 99
 • E-mail: melispietsje@hetnet.nl

Alternatieve locatie

Trouwen op een locatie anders dan vermeld op de website gebeurt in overleg met de afdeling Publiek. U kunt contact opnemen met één van de medewerkers op telefoonnummer: 14 0513

Buitenlucht

U mag in de buitenlucht trouwen mits het geen openbare ruimte is. U mag bijvoorbeeld trouwen in uw eigen tuin of op het terras van de trouwlocatie.

Extreme omstandigheden

Als er zich naar het oordeel van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (extreme) omstandigheden voordoen, kan de ambtenaar besluiten de huwelijksvoltrekking binnen te laten plaatsvinden.

Geluid

Bij een feest in uw achtertuin is soms sprake van versterkt geluid. Voor een besloten feest kan de gemeente ontheffing verlenen, u moet minimaal drie weken voor aanvang een melding hiervoor indienen. U kunt dit via een online formulier doen, hiervoor heeft u DigiD nodig.

Kosten

Aan een huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap op een alternatieve locatie zijn kosten verbonden (exclusief de kosten van de locatie).