Wandelen en fietsen in Heerenveen

Zuidoost Friesland is de perfecte wandelbestemming. Je kunt hier op de bonnefooi wandelen, gebruikmaken van het knooppuntsysteem of een uitgestippelde wandeltocht maken. Interessant is het aantal Lange Afstands Wandelpaden (LAW’s) en Pelgrimsroutes die door dit mooie gebied lopen. Na wandelen is fietsen de populairste activiteit in Zuidoost Friesland. U kunt in deze regio gebruikmaken van een goedwerkend fietsknooppuntnetwerk van 875 kilometer. Het Fietsnetwerk Fryslân is één van de beste van Nederland.

Veerpontjes

In gemeente Heerenveen zijn 2 pontjes die een belangrijke schakel vormen in het fiets- en wandelnetwerk. Ze worden door onze eigen inwoners gebruikt maar ook door recreanten en toeristen.

  • Akkrum, Vegelinsoord Nije Schouw: Motorveerboot voor fietsers en wandelaars. Voor meer informatie: Pont Nije Skou
  • Luinjeberd, De Deelen: Zelfbediening kettingveerpont voor fietsers en wandelaars

Recreatieschap Marrekrite

In onze gemeente ligt een wandel en fietsknooppuntnetwerk aangelegd door Marrekrite, het Friese Recreatieschap. Met het knooppuntsysteem kunt u je eindeloos wandelen of fietsen. Kijk voor meer informatie op de website van Marrekrite over fietsen of wandelen.

Rustpunten

Gelegen aan een fiets- of wandelroute, treft u, herkenbaar aan het rustpuntbord tussen eikenhouten palen, een vaak onverwachte en mooi gelegen plek aan waar gepauzeerd kan worden en u een kop koffie, thee of beker limonade kan nuttigen met iets lekkers er bij; dit tegen een vrijwillige bijdrage. Ook kan van het toilet gebruik gemaakt worden. Kijk voor een overzicht van alle rustpunten op de website www.rustpunt.nl

Toeristische overstappunten

Bij een toeristisch overstappunt (TOP) kunt u uw auto, fiets (of boot) parkeren, om heerlijk te gaan fietsen, wandelen of varen in een landelijke omgeving. Het is een startpunt om onze mooie provincie te gaan ontdekken. U vindt er routes die u laten kennismaken met de mooiste plekjes, rust en natuur rondom het overstappunt. Het toeristisch overstappunt is altijd nabij het fiets- en/of wandelknooppuntnetwerk, ook is er vaak horeca vlakbij. In de gemeente Heerenveen is inmiddels 1 TOP gerealiseerd: TOP Heerenveen-De Heide – Recreatieschap Marrekrite

De TOPs in Aldeboarn en Jubbega zijn in ontwikkeling. Een toeristisch overstappunt in Friesland herkent u aan de informatiezuil:

Recreatieschap Marrekrite neemt het initiatief tot de ontwikkeling van de toeristische overstappunten in Fryslân. Kijk op de website voor meer informatie.

 

Geplaatst op 3 mei 2021, 10:32 | Gewijzigd op 5 september 2022, 12:43

Nieuws