Bofkontjesregeling: subsidie voor wasbare luiers

Vanaf 1 januari 2024 kunnen (aanstaande) ouders in de gemeente Heerenveen subsidie aanvragen voor wasbare luiers. Met de subsidieregeling wil de gemeente gemotiveerde ouders tegen een gereduceerd tarief de overstap laten maken naar een milieuvriendelijk alternatief. De gemeente geeft hiermee een vervolg aan de eerdere succesvolle pilots met subsidie op wasbare luiers.

Moderne wasbare luiers hebben nog maar weinig overeenkomsten met de katoenen luiers die onze (groot)ouders vroeger gebruikten. Ze lijken meer op de huidige wegwerpluiers compleet met handige klittenbandsluitingen, alleen zijn ze gemaakt van textiel. Wethouder Jaap van Veen: “Onderzoek toont aan dat kinderen met wasbare luiers gemiddeld een jaar eerder zindelijk zijn. Uiteindelijk zijn de ouders dus de echte bofkontjes van deze regeling”.

Bofkontjesregeling

De subsidieregeling gaat in op 1 januari 2024 en heeft een looptijd van twee jaar. Om gebruik te maken van de Bofkontjessubsidie kopen ouders een compleet pakket voor de gehele luierperiode uit de ‘Kant en Klaartje-serie’ van leverancier Kaatje Katoen. De prijs voor een pakket is circa €1.000 afhankelijk van het gekozen type luiers. De subsidie vanuit de gemeente is € 500,- per pakket. Er is subsidie beschikbaar voor 70 pakketten. Kaatje Katoen heeft een landingspagina waar de drie pakketten waar de inwoners van Heerenveen subsidie voor kunnen krijgen, op staan: Bofkontjesregeling gemeente Heerenveen – Kaatje Katoen

Voorlichtingsavond

Deelnemers krijgen begeleiding bij de overstap naar wasbare luiers. Hiervoor werkt de gemeente samen met Kaatje Katoen. Op 15 november organiseren Kaatje Katoen en de gemeente een eerste voorlichtingsavond voor geïnteresseerden. Hierover volgt te zijner tijd meer informatie, aanmelden kan via duurzaam@heerenveen.nl

Eén voor één groener

“Wasbare luiers zijn een prachtig voorbeeld van afvalpreventie. Het gebruik hiervan zorgt voor minder gewicht in de Sortibak en dat is beter voor het milieu. Want, hoe minder afval hoe beter. Bovendien besparen ouders veel geld voor aanschaf en afvalverwerking van gemiddeld 5500 wegwerpluiers per kind” aldus van Veen. De Bofkontjesregeling draagt daarmee bij aan de ambitie van de gemeente Heerenveen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Voor meer informatie over de regeling zie www.eenvooreengroener.nl/bofkontjes.

Geplaatst op 15 november 2023, 13:26 | Gewijzigd op 15 november 2023, 13:30

Nieuws