Dementie project in Akkrum en Nes

In Akkrum en Nes hebben zo’n 75 mensen dementie. Omdat zij langzaam steeds verder achteruit gaan, hebben ze steeds meer hulp nodig. Hun mantelzorgers ook. Toch vinden veel mensen het erg lastig om een ander om hulp te vragen. Om voor hen de drempel te verlagen, is in de dorpen Akkrum en Nes een project gestart. De website wehelpen.nl/akkrum-nes staat hierbij centraal. Mensen kunnen hun dorpsgenoten hier gemakkelijk om hulp vragen en mensen kunnen hun hulp aanbieden.

Hulp gevraagd

Door op tijd hulp in te schakelen, kunnen mensen met dementie langer zelfstandig in hun vertrouwde omgeving blijven wonen zonder dat het voor hun mantelzorgers te zwaar wordt. Voor wie hulp zoekt en voor wie graag wil helpen, is de website wehelpen.nl/akkrum-nes bedoeld.

Iedereen kan helpen

Iets voor een ander betekenen, geeft een goed gevoel. Zowel bij degene die hulp nodig heeft al bij degene die helpt. In Akkrum en Nes bieden tientallen mensen hulp aan een dorpsgenoot met dementie. Zij doen dit omdat ze zo nieuwe mensen leren kennen, omdat ze er een goed gevoel aan over hebben. Of omdat ze er iets nieuws door leren. Maar er zijn natuurlijk veel meer motivaties. De meest gehoorde reden is dat het voor de helper vaak een kleine moeite is.

Hoe werkt het?

Als je je aanmeldt op wehelpen.nl/akkrum-nes kun je een hulpvraag stellen aan een aantal mensen tegelijk. Je hoeft het niemand op de man af te vragen, dus niemand voelt zich verplicht om ‘ja’ te zeggen. Staat er geen passend aanbod, dan kun je gratis een hulpvraag stellen.

Maak een account aan op wehelpen.nl/akkrum-nes en vind mensen die voor je klaarstaan.

Bent u professional en wilt u promotiemateriaal bijbestellen? Vul dan het formulier in en krijg uw materiaal per post opgestuurd.

Meer weten?

Download hier de folder. (PDF 294 kB).

Inspiratiebijeenkomsten

Om professionals, organisaties en inwoners van Akkrum en Nes meer inzicht te geven in deze ziekte en het belang van informele hulp, organiseren we drie bijeenkomsten. We bespreken herkenbare situaties en gaan in op de mogelijkheden die WeHelpen biedt.

Wilt u er ook bij zijn?

De inhoud van de bijeenkomsten is afgestemd per doelgroep. Ook vertellen we u iets over het platform WeHelpen, waar hulpvragen en aanbod worden gekoppeld.
Hieronder kunt u lezen welke bijeenkomst het beste bij u past.
De bijeenkomsten zijn op:

  • 15 mei voor professionals die werken met mensen met dementie
  • 22 mei voor mensen die in hun werk te maken kunnen krijgen met mensen met dementie
  • 29 mei voor inwoners.

Waar: de Lantearne, Dringelstrjitte 13 / Om ‘e Toer 6, 8491 CR Akkrum
Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur
Deelname aan deze sessies is gratis.

U meldt zich aan bij Susan Romkes, opbouwwerker Caleidoscoop: s.romkes@caleidoscoopheerenveen.nl of 06 509 377 705
Organiseert u liever een bijeenkomst op een locatie naar keuze? Bijvoorbeeld in uw eigen organisatie? Wij denken graag met u mee!

Meer weten? Download hier de Flyer (PDF 283 kB).